Bajta PR' NAS Zgodilo se je Jaz lahko berem. Kaj pa ti?
Jaz lahko berem. Kaj pa ti? PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, foto: Benjamin Kotnik, Barbara Žvirc   
Sreda, 07 December 2011 11:00

Čajanka ob zaključku spletne licitacije Unikati za lahko branje 2011 Zavoda RISA

Letošnji prvi decembrski petek se je dvorana slovenjegraškega Gasilskega doma spremenila v toplo dnevno sobo, kamor je Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, na čajanko ob zaključku licitacije Unikati za lahko branje 2011, povabil vse tiste, ki radi pomagajo drugim.

Cajanka

Zavod RISA je nevladna organizacija, ki promovira lahko branje, se trudi za njegov razvoj ter se zavzema za enakopraven dostop do kulturnih vsebin in za enakopravnost izhodišč. V RISI pravijo, da imajo vsi ljudje, ne glede na različne sposobnosti, pridobljene z rojstvom, pravico do branja. Zato poleg ostale promocije lahkega branja izdajajo tudi časopis za lahko branje, ki so ga poimenovali 20 MINUT. Njegove vsebine so prilagojene bralno omejenim osebam, ki v časopisu najdejo različne koristne informacije napisane tako, da jih lahko razumejo. Ker je izdajanje časopisa precejšen finančni zalogaj, so v začetku novembra organizirali spletno licitacijo Unikati za lahko branje 2011, da bi tudi v prihodnje zagotovili njegovo izhajanje. Dobre ljudi so prosili, naj jim darujejo svoj unikat – bodisi unikatni predmet ali storitev, s katero se ukvarjajo. Za 57 unikatov, ki so jih podarili različni ustvarjalci in ustanove, so v času trajanja spletne licitacije, od 14. do 28. novembra 2011, zbrali 690 evrov. Unikati so bili zelo raznoliki, od domače čokolade, pirinega kruha, medu, tort, kosil, domačih borovničk do skoka s padalom, jahanja, masaže, beljenja prostorov, lekture, nakita, knjig, stripov in
različnih ročnih del.


Na čajanki, kjer nas je na mizah pričakalo domače pecivo, suho in sveže sadje, oreščki in dišeč čaj, sta se organizatorici, Tatjana Knapp in Saška Fužir v imenu Zavoda RISA vsem donatorjem, licitatorjem in obiskovalcem iskreno zahvalili ter v znak zahvale z mladimi pomočniki iz vrst obiskovalcev in gojencev CUDV Črna na Koroškem med obiskovalci izžrebali še prejemnike unikatov, ki se na spletni licitaciji niso prodali. Sodelovali smo lahko tudi na licitaciji v živo, ki se je razvila v pravo malo tekmovanje za simpatične majice z logom Zavoda Risa. Licitacija v živo je v mošnjiček za časopis 20 MINUT dodala 70 evrov.

Prijeten večer sta z glasbo popestrila Drago in Vita Repnik, dodobra pa so nas ogrele mlade orientalske plesalke skupine SAYYIDAH iz Celja. Celotna čajanka je bila v duhu prostovoljstva, saj so vsi nastopajoči nastopili prostovoljno in tako tudi oni podarili svoj unikat. Prostor, v katerem se je
čajanka v sproščenem klepetu in ob skodelici čaja odvila do konca, so prispevali slovenjegraški gasilci, pecivo pa je bilo delo pridnih rok sodelavcev in prijateljev Rise.

Moja želja v teh čarobnih prazničnih dneh za vse nas je, da bi znali pomagati tistim, ki potrebujejo našo pomoč. Ni treba pogledati daleč, samo čez prag stanovanja, v sosednjo ulico ali sosednji kraj. Lahko pa začnete na spletni strani Zavoda RISA, kjer dobite vse informacije, kako jim lahko pomagate.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti