Bajta PR' NAS Zgodilo se je Bog vse vidi in vse sliši!
Bog vse vidi in vse sliši! PDF natisni E-pošta
Prispeval Klemen Maček   
Sreda, 28 Marec 2012 16:57

Preteklo sredo je v slovenjegraškem kulturnem domu gostoval Tomo Križnar s svojim novim dokumentarnim filmom Oči in ušesa Boga – videonadzor Sudana, pri katerem je sodelovala tudi režiserka Maja Weiss. Ob začetku filma je Križnar obiskovalce opozoril, da namen filma ni uživanje ter zabavanje obiskovalcev temveč predvsem zbujanje zavesti. V filmu je nazorno prikazano trpljenje  prebivalcev, ki živijo na meji med Sudanom in Južnim Sudanom, na področju Darfurja, Nubskega gorovja ter Modrega Nila.

utrinek iz filma Oči in ušesa Boga – videonadzor Sudana

Ker so ti kraji bogati z rudninami ter predvsem z nafto so prebivalci teh krajev obsojeni na nemilost mednarodne skupnosti, ter sudanskega predsednika Omarja Hassana Al Bashirja, ki je po vseh mednarodnih standardih primeren le za v ječo.  Ravno v teh dneh so se spopadi na omenjenih območjih, ki naj bi bili največji, odkar se je julija lansko leto od Sudana odcepil Južni Sudan, spet začeli. Razglasitev neodvisnoti Južnega Sudana, so julija sicer podprle vse svetovne politične elite, ob tem pa so skoraj vsi ignorirali usodo afriških ljudstev, ki so ostala severno od nezadostno definirane meje v mirovnem sporazumu iz leta 2006.

Na omenjenem področju namreč prevladujejo domačini, prepričani v svojo lastno identiteto, česar pa sudanski predsednik Omar Hassan al Bashir ne spoštuje. Pred referendumom lanskega leta, v katerem se je odločalo o odcepitvi juga, je namreč povedal, da do etničnih in verskih manjšin v Sudanu ne bo nobene milosti. Poleg tega, da gre za območje bogato z nafto, ne gre zanemariti tudi tega, da je srž konflikta tudi v boju za zemljo, vodo in uničenjevanju ljudstev, ki želijo ohraniti svojo tradicijo in identiteto. Ravno o slednjem pa priča tudi dokumentaren film Oči in ušesa Boga.

Film je torej krik na pomoč. Ker je Križnar že obupal nad odzivnostjo mednarodnih humanitarnih organizacij ter OZN-a, da bi priskočile na pomoč ter obvarovale prebivalce pred napadi Al Bashirja se je domiselno spomnil, da lahko s pomočjo sodobne informacijske tehnologije (kamer in  interneta) ne le sam posname vsa grozodejstva, temveč predvsem da to »moč« v roke tistim, ki drugega orožja nimajo. Kamere naj bi bile do zdaj še najučinkovitejše sredstvo, s katerim lahko tamkajšnji prebivalci opozorijo preostali svet nase in posnamejo grozodejstva, ki se jim dogajajo.

In čeprav lahko ob gledanju posnetkov mi na drugem koncu sveta, pijemo kavo ali pivo ležerno zleknjeni za štirimi stenami svojih varnih domov, nas tovrstni prizori ne morejo in ne smejo pustiti ravnodušnega. (V kolikor se vam kava vsaj enkrat ne upre v želodcu ob gledanju nasilja, ki se resnično dogaja in ne, ni posneto in spretno zmontirano v nekem »holivudskem« ali »bolivudskem« studiju, potem je morda skrajni čas, da zaradi otopelosti obiščete svojega farmacevta ali psihologa. Že zdavnaj ste namreč izgubili stik s svetom in – sami s sabo!) Seveda pa, Križnar tudi upa, da ob gledanju filma ne bomo ostali samo pri razmišljanju, temveč da bomo poskušali vsak na svoj način aktivno prispevati k spremembam v družbi. Ali kot se je lepo izrazil naš stari znanec Albert Einstain: »Sveta ne bodo uničili tisti, ki počnejo zlo, temveč tisti, ki jih gledajo, ne da bi ukrepali.«

Oči in ušesa Boga je bolj kot film o konfliktnih sudanskih regijah klic na pomoč oz. nekakšno dramilo ter ogledalo občinstvu, predvsem pa mednarodni skupnosti, da se po letih genocida v tej afriški državi končno zgane.  Film umetniško ali oblikovno ne nudi presežkov in morda je ravno zaradi te svoje surovosti še bolj prepričljiv dokument boleče realnosti.

Če si filma še niste videli, si ga oglejte na youtubu.

Več informacij o dejavnostih Toma Križnarja lahko najdete na njegovi spletni strani www.tomokriznar.com. Pri njegovem delu mu je v veliko pomoč humanitarna organizacija H.O.P.E., ki zbira denar za mobilno vrtalno napravo za vodo in za miniaturne kamere, s katerimi staroselci snemajo dogajanje v Nubskih gorah. Po svojih zmožnostih pa lahko pomaga pri nakupu kamer prav vsak izmed nas – za nakup ene takšne kamere je potrebno iz denarnice izvleči 10 evrov ...

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti