Bajta PR' NAS Zgodilo se je Drugi Pesniški večer Kluba koroških študentov
Drugi Pesniški večer Kluba koroških študentov PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 12 Maj 2011 22:23

Pesniški večeriKlub koroških študentov v petek, 13. maja 2011 ob 20.00 organizira pesniški večer v KMKC Kompleks na Ravnah na Koroškem. Pod okriljem Koroškega kulturnega festivala Kompleks, ki ga prireja KMKC Kompleks in v sklopu Dneva literature, Klub koroških študentov pripravlja drugi Pesniški večer KKŠ. Tokrat se bo predstavil urednik in pesnik Zoran Pevec, z njim pa se bo pogovarjal koroški literat Gašper Bivšek.

»Po uspešno izpeljanem prvem Pesniškem večeru KKŠ tokrat prirejamo drugega po vrsti, ki bo gostil priznanega literata. Namen in cilj tovrstnih literarnih večerov ostaja enak – omiliti negativno konotacijo kulture, ki je med mladimi večkrat prisotna ter kulturno ozavestiti predvsem študente in dijake. Seveda pa so na naše kulturne dogodke vljudno vabljene tudi starejše generacije,« je dejala organizatorka Pesniških večerov KKŠ Ana Pisar.

S sklopom literarnih večerov ter z ostalimi prireditvami in delovanjem na kulturnem polju je cilj Kluba koroških študentov povečati obisk kulturnih prireditev, kulturno opismenjevati mlado generacijo ter s tovrstnim pristopom doseči boljši položaj kulture na območju celotne Koroške.

---
Zoran Pevec (1955) se je rodil v Celju, kjer živi in ustvarja tudi danes. Je glavni in odgovorni urednik literarne revije Vsesledje, soustanovitelj in član uredništva revije za poezijo in poetično Poetikon, sourednik revije za poezijo Lirikon 21 ter predsednik Celjskega literarnega društva. Po izobrazbi je magister slovenske književnosti. Je prejemnik tretje nagrade na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani (za pesem Mesto), prve nagrade na pesniškem viteškem turnirju v Mariboru (za pesem V neki točki). Nekaj pesmi iz zbirk Moški v sobi in V neki točki je prevedenih v poljščino, slovaščino in nizozemščino. Njegove pesniške zbirke: Orbis Pictus (1986), Zapisi pozabljenih (1996), Pod silikonskim nebom (2000), Moški v sobi (2004), V neki točki (2006). Njegove pesmi so objavljene v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah.

Gašper Bivšek (1984) je svojo pesniško pot pričel v začetku srednje šole, leta 2003 pa je Gimnazija Ravne na Koroškemu izdala njegov pesniški prvenec – Vrtnica na dlani. 2007. leta je v založbi Beletrine izšla njegova druga zbirka, naslovljena Skorjevec. V pripravi pa je že tretja knjiga pesmi Provinca. Mrak, ki bo izšla predvidoma letos, prav tako pri Študentski založbi Beletrina. V vmesnem času je imel kar veliko revijalnih izdaj; objavljal
je v Poetikonu, Lirikonu, Odsevanjih, Apokalipsi, Rukopisih (Srbija), njegove pesmi pa so prevedene tudi v tuje jezike – angleškega, nemškega, hrvaškega in srbskega. Za njim je že nekaj samostojnih literarnih večerov tako v Sloveniji kot v tujini, nastopal je tudi kot udeleženec Urške in Pesniške olimpijade, nazadnje je na slednji bil tudi mentor. Gašper pravi, da piše zato, ker mu paše in ker v tem uživa!

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti