Bajta Koroška društva Športno društvo Partizan Podpeca Vrhunski veleslalom pri Žačnu v Podpeci
Vrhunski veleslalom pri Žačnu v Podpeci PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Jure Lesjak, Joži Mlinar   
Sreda, 10 Marec 2010 19:29

Minulo nedeljo se je v Podpeci, v občini Črna na Koroškem, odvila veleslalomska preizkušnja, na kateri se je na smučarski progi pri kmetiji Žačen pomerilo več kot dvajset smučark in smučarjev. Gledalci so lahko videli zanimivo tekmo, ki jo je odlično organiziralo tamkajšnje Športno društvo Partizan Podpeca, kateremu predseduje Boštjan Vrhnjak.

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Tekmovanje se je sicer začelo nekoliko kasneje, kot so predvidevali vodilni možje, saj so se nepričakovano - četudi se je podobna napaka zgodila tudi lansko leto - pojavile težave z merilno napravo, ki ni in ni hotela pokazati časa. Bivši golgeter z nogometnih zelenic Grega Vrabič, edini tekmovalec, ki je na Žačnovi strmini doživel hud padec, saj je zlomil praktično vse, kar se je zlomiti dalo (smučarska očala, palice, poškodba glave ...), je v krajšem pogovoru povedal, da je za nevšečnosti pri merjenju časa - reci in piši - krivo sonce, ki naj bi sijalo ravno pod takšnim kotom, da moti "merilni instrument".

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Seveda so bili organizatorji pripravljeni na vsako težavo: v rezervnem scenariju je bila za ta namen uporabljena navadna štoparica. Kako je vse skupaj izgledalo v praksi? Enostavno: spodnji merilec časa je po walkie-talkie-ju odštel 3, 2, 1, štart!, štarter pa je tekmovalca spustil po progi. Zapleteno? Nehajte. Moram pa priznati, da bi bila zadeva še bolj poenostavljena, če bi stvar v svoje roke prevzel domačin - spoznali ga boste po volnenih nogavicah na fotografiji 22 v fotogaleriji -, ki bi s spodnjega konca smuščišča brez "lavtšprehrja" kričal na vrh smučišča.

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Z nekaj zamude, ki ni motila nikogar, saj so se obiskovalci v tem času v ciljnem izteku lahko okrepčali s sendvičem ali domačo klobaso (+ pir, seveda), se je začel prvi tek podpeškega veleslaloma, za katerega pravilno izvedbo je ob progi, ki sta jo postavila Ivan Košutnik in Boštjan Vrhnjak, skrbel sodnik Franjo Plaznik. Le-ta se je od časa do časa hudoval nad tekmovalci, ki so jemali preveč direktno linijo: "posti kove", "a boš vse podro?" ... sta le dva izmed stavkov, ki jih je v šali izrekel mož v oranžnem brezrokovniku na spodnji fotografiji.

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Po prvem teku obiskovalci še nismo mogli točno vedeti, komu gre najbolje, zato je bilo najbolj smiselno, da se osredotočimo na drugo vožnjo, vmes pa kupimo kakšno srečko na srečelovu, ki ga je organiziral Mirko Rajzer - Marka, predsednik Vaške skupnosti Podpeca. Vsaka je dobitna, jasno. To lahko potrdi tudi avtor pričujočega članka, ki je zadel točno to, kar lahko vidite na fotografiji številka 24 v Albumu. Nekatari so srečo poizkusili večkrat: mojster kolin, ki (pre)pogosto uporablja edinstveno besedo "kruceponudli", je odprl kar enajst srečk in s tem, kot pravi, pridobil "same fajn rči".

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Kot rečeno, v drugem teku je šlo zares. Tekmovalci in tekmovalke so se pomirili v šestih kategorijah. Pri otrocih od 2000-2010 (pri čemer bi težko pričakovali, da se bo po strmini spustil kakšen tekmovalec, ki bi bil rojen v letošnjem letu) je s progo najhitreje opravil Maj Krajnc, na drugo stopničko pa je stopil Matic Vrhnjak. Tadej Ameršek je bil najhitrejši v kategoriji "otroci od 1990-1999", sledil mu je Gašper Vehovec. Na veleslalomu sta nastopili tudi dve ženski predstavnici: prvo mesto je osvojila Petra Lesjak Tušek, drugo pa Romana Lesjak.

Veleslalom pri Žačnu, Podpeca

Pri moških od 1981-1989 je zlato kolajno osvojil Boštjan Delalut, za katerega bi pred nekaj leti pričakovali, da bo mešal štrene na vrhu pravkar končanih olimpijskih iger v Vancouvru (da ne bo pomote, "Napi" je nekoč že vozil po strminah Whistlerja), vendar se je na koncu moral zadovoljiti z zmago na "buhtl pokalo", kot se sam rad izrazi. Delalut je dosegel tudi najboljši čas med vsemi tekmovalci: 43,70 je bilo nedosegljivih. Drugo mesto v tej kategoriji je osvojil Andrej Plesec, bron pa je pripadel Klemnu Rajzerju. Moški od 1961-1980 so morali prizanti premoč Ivanu Košutniku, ki je slavil pred Boštjanom in Janezom Obretanom. Od četrtega do enajstega mesta so se razvrstili: Janko Podstenšek, Mitja Obretan, Mirko Rajzer, Marjan Dlopst, Boštjan Vrhnjak, Aleksander Korak, Miro Novak in Matej Mlinar. Pri moških do leta 1960 pa je tisočdvestotrinajsto (podatek je sicer izmišljen, ampak je blizu) zmago v karieri dosegel Franc Plesec, drugo mesto si je privozil Darko Vehovec, na tretjo stopničko pa je stopil Srečko Povsod. Četro oziroma peto mesto pa sta dosegla Konrad Krajnc in Milan Leskovec.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti