Na Ravnah nova plezalna stena natisni
Prispeval Danica Hudrap   
Sreda, 26 Januar 2011 20:18


Alpinistični klub Ravne na Koroškem je klub s skoraj štiridesetletno tradicijo in šteje okoli sedemdeset članov. Znani so uspehi naših alpinistov v domačih in tujih gorah. Že vrsto let pa se lahko pohvalijo tudi z vrhunskimi uspehi svojih športnih plezalcev, ki svoje kvalitete kažejo pri vzponih v naravni skali kot tudi na številnih tekmovanjih doma in v svetu. Iz vrst Alpinističnega klub Ravne vstopajo v državno reprezentanco, kjer posegajo po odličnih rezultatih tudi v samem svetovnem merilu.

otvoritev razširjene plezalne stene na Ravnah

Leta 1990 so na Ravnah v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca postavili prvo umetno plezalno steno, ki je bila tudi ena prvih v Sloveniji. Alpinisti in športni plezalci so tako imeli več možnosti za plezanje in trening ne ozirajoč se na vreme. Leta 2001 so pridobili v uporabo še prostore na OŠ Koroški jeklarji, kjer so z donatorji, lastnimi sredstvi, predvsem pa z lastnim delom postavili še eno, malo plezalno steno.

Potrebe tekmovalcev, ki so se uvrščali v državne selekcije, so botrovale željam, da že obstoječi objekt v športni hali OŠ Prežihovega Voranca še razširijo. V letu 2010 so se dolgoletne sanje uresničile in s pomočjo sredstev FUNDACIJE ZA ŠPORT ter podjetja CITYWALL so uspešno izpeljali projekt razširitve velike plezalne stene v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca.

Ob tej priložnosti so pripravili svečano otvoritev obnovljenega objekta in dan odprtih vrat. Slavnostni program se je pričel s fanfarami treh glasbenikov: Lenarta Ziha, Mateja Mirnika in Miha Petka, ki smo jim kasneje prisluhnili še enkrat. Sledili so uvodni pozdrav ter govora  predsednika Alpinističnega kluba Ravne Domna Petka in podžupana Občine Ravne na Koroškem Milana Škafarja ter podravnateljice OŠ Prežihovega Voranca Veronike Kotnik.

Član Alpinističnega kluba Ravne Andrej Špiler je predstavil plezanje na umetnih stenah in v naravi, gradnjo novo stene od ideje, načrtovanja in trdega dela do resničnosti tako z besedami kot projekcijo. Da pa plezanje še zdaleč ni edini hobi, s katerim se ukvarjajo člani alpinističnega kluba Ravne, potrjujeta tudi moderatorki programa Živa in Tara Ledinek ter glasbenika Gregor Vezonik na violini in Miha Šumnik s harmoniko, ki sta se predstavila z glasbeno točko pripravljeno posebej za današnjo priložnost.  


Ob vznožju nove, visoke previsne stene z veliko barvnih oprimkov sta trak prerezala predsednik Alpinističnega kluba Ravne Domen Petek in podžupan Občine Ravne na Koroškem Milan Škafar, reprezentantoma Živi Ledinek in Gregorju Vezoniku pa je pripadla čast, da prva zaplezata po steni.

Po uradni otvoritvi so še povabili vse obiskovalce, da so si nadeli plezalni pas ter se pod budnim očesom članov Alpinističnega klub Ravne povzpeli po oprimkih v višine.