Bajta
Šport


Olimpijski London še ni končan PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Ponedeljek, 20 Avgust 2012 14:35

Čeprav mogoče mislite, da je je Olimpijskih iger za letos konec, se motite. Zdaj se v Londonu začenjajo Paraolimpijske igre, na katerih bomo imeli Korošci v reprezentanci sedeč odbojke kar nekaj predstavnic.

Olimpijski London še ni končan

Ženska ekipa sedeče odbojke, ki naslednji teden odpotuje v London, kjer se bo pomerila v konkurenci najboljših na svetu, je svoje zadnje priprave opravljala na Ravnah, kjer je pod vodstvom Simona Božiča, ter dveh koroških pomočnikov trenerja, Adija Urnauta in Petra Ozmeca, opravila še zadnje treninge pred napornim tekmovanjem. Dekleta so v svetovnem merilu vedno bile sposobne dosegati dobre rezultate, domov so z različnih tekmovanj prinesle že mnogo medalj, pod vodstvom njihovega prejšnjega glavnega trenerja, zdaj pomočnika, Adija Urnauta, pa so se že dvakrat udeležile paraolimpijskih iger. V Atenah in v Pekingu so žal za las zgrešile medaljo, a vseeno bile zadovoljne z dvema četrtima mestoma.

V Londonu jih po mnenju nekaterih čaka še nekoliko težji preizkus. Žreb jim tokrat ni bil naklonjen in tako so se znašle pred težkimi nasprotnicami že v skupinskem delu. V svoji skupini bodo morale meriti moči proti favoriziranima ekipama Amerike in Kitajske, prav tako pa jim bodo pot do polfinala skušale preprečiti Brazilke.

Ženska sedeča odbojka je s Koroško močno povezana. Tako njihov bivši trener Adi Urnaut, kot že dolgoletni pomočnik Peter Ozmec, sta Korošca. Urnaut je še posebej znano ime tako v krogih koroške, slovenske in tudi svetovne odbojke. Prav tako lepo število igralk prihaja iz naših koncev. Od enajstih igralk, ki potujejo v London, kar tri prihajajo s Koroške. Gre za Alenko Iršič, Anito Goltnik Urnaut in Danico Gošnak. Njihove soigralke v Londonu bodo še Bogomira Jakin, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Terbuc Roudi, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek.

Ekipa v sedeči odbojki se po besedah njihovega trenerja, ki ekipo vodi približno eno leto, še vedno krepi, zato pričakujejo v naslednjem štiriletnem ciklusu še boljše in odmevnejše rezultate in si tako utreti pot za uspešne nastope tudi v Riu leta 2016. Dekletom želimo uspešne nastope v olimpijskem Londonu in upamo, da se kot edine predstavnice Slovenije v ekipnem športu tam dobro odrežejo tudi proti na papirju mogoče močnejšim nasprotnicam.

 
Žoganje malo drugače PDF natisni E-pošta
Prispeval Domen Bogataj   
Petek, 10 Avgust 2012 09:00

Minuli vikend je na ravenskem bazenu potekal prav poseben turnir v odbojki. Tokrat drugič zapovrstjo. Zastavljen in izpeljan veliko konkretneje kot lansko leto. Ne v dvorani, ne na mivki (kot smo sicer vajeni pri odbojki), tekmovalci so se merili v vodi. Šestnajst moških parov je tekmovalo v bazenu, gibanje po igrišču pa jim je oteževala voda do pasu. Zato je še toliko bolj prišlo do izraza tehnično znanje igralcev. A vendar ni manjkalo niti točk, ki so se končale z veliko mero sreče za katero izmed dvojic. Dobra glasba, mične animatorke in pretežno sončno vreme so na odbojkarski vikend v Ravne pripeljale zavidljivo število gledalcev. Turnir je potekal istočasno z Yagababa summer clubbingom, obiskovalci pa so lahko poleg dobre elektronske glasbe in napetih odbojkarskih bojev bili tudi del pestre animacijske ponudbe.

Watervolley

Odbojka v vodi je širši slovenski javnosti še precej nepoznana disciplina, vendar organizatorja turnirja in lastnika prav posebnega napihljivega igrišča Diter Veber in Sašo Rejec pravita, da bosta poskrbela, da pri tem ne bo ostalo. Zato že načrtujeta organizacijo več turnirjev, ki bodo potekali po slovenskih kopališčih. Samo tekmovanje je na Ravnah sicer potekalo dva dni, v soboto zvečer pa so bili na vrsti boji za najvišja mesta. Ob odsotnosti lanskih zmagovalcev, bratov Pokeršnik (oba sta imela obveznosti v dvoranski odbojki), sta bila prva favorita turnirja aktualna podprvaka v odbojki na mivki Tadej Boženk in Anže Bahč (Yagababa), ki sta se zlahka uvrstila v finale. V finale sta z borbeno igro prav tako prišla tudi Jani Knuplež in Jaka Senekovič (J&J), ki sta z izjemnimi servisi presenetila favorizirana nasprotnika in zmagala z rezultatom 2:1. Gledalci so lahko spremljali dolg in izenačen boj z mnogimi atraktivnimi potezami na obeh straneh. Vsekakor finale, vredno besede. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran domačin Jani Knuplež. S podelitvijo pokalov in nagrad najboljšim je bil turnir končan. Po besedah organizatorjev sila uspešno.

»Letošnji turnir Watervolley 2012 je uspel zelo dobro. Zanimanje za ta nov način igranja odbojke postaja vse večje, na kar sva s Sašem zelo ponosna in hkrati vesela, da sva prva, ki sva se tega lotila resneje. Želja, da postane odbojka v vodi vsakdanja rekreacija ter mogoče kasneje tudi tekmovalni šport, je velika. Tudi tekmovalcem je zadeva všeč in ravno to nama daje zagon, da watervolley predstaviva več ljudem po Sloveniji,« pravi Diter Veber. Naslednji turnir, ki bo promocijski, bosta Rejec in Veber priredila v ljubljanskem športnem parku Kodeljevo, in sicer 18. avgusta.

 
Kako so sezono končali koroški nogometaši? PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 11 Junij 2012 21:44

3. SNL vzhod

Dravograd je letošnjo sezono končal na visokem drugem mestu, a zaostanek za prvouvrščenim Zavrčem je bil na koncu skorajda nekoliko prevelik, saj je novi drugoligaš zbral kar 28 točk več kot najboljša koroška ekipa. Dravograjčani so z 10 zmagami, 12 neodločenimi rezultati in 4 porazi zbrali 42 točk, prejeli so sicer samo 26 zadetkov (druga obramba lige), po drugi strani pa so bili dokaj neučinkoviti v napadu (enajsti napad lige), saj so dosegli zgolj 36 zadetkov.

Lestvica
Končna lestvica (vir: mnzveza-ptuj.si)

Štajerska nogometna liga

Peca končuje sezono na sedmem mestu. Črnjani so v vsakem delu, jeseni in spomladi, zbrali po 19 točk, tako da so na 25 tekmah skupaj zbrali 38 točk (12 zmag, 2 remija, 11 porazov). Povprečno so dosegli 1,56 zadetka na tekmo, prejeli pa kar 2.

Ravnokar končana sezona se je slabše končala za Koroške gradnje, ki so z 18 točkami končale kot dvanajste, s čimer se morajo preseliti ligo nižje. Slovenjgradčani so ob 16 porazih in 4 remijih dosegli le 5 zmag (gol razlika 36:56).

Letvica
Končna lestvica (vir: mnzveza-ptuj.si)

1. MNZ Maribor

Z daleč najboljšo sezono med koroškimi klubi se lahko pohvali ekipa Radelj, ki je suvereno dosegla naslov prvaka. 62 točk (19 zmag, 5 neodločenih izidov, 2 poraza) je bilo dovolj za uvrstitev na sam vrh lestvice. Prednost pred drugouvrščenim Lenartom se je na koncu ustavila pri velikih osmih točkah. Radeljčani se tako zasluženo selijo ligo višje.

Korotan je s 37 točkami končal kot šesti. Prevaljčani so v sezoni 2011/12 zabeležili po 11 zmag in porazov, 4-krat po so remizirali. Mesto slabše se je uvrstil Fužinar, Ravenčani so prav tako dosegli 37 točk, a bili slabši tako v medsebojnih srečanjih s Prevaljčani, kot tudi v doseženih in prejetih zadetkih.

Lestvica
Končna lestvica (vir: mnzveza-mb.si)

2. MNZ Maribor

Za Akumulatorjem je zelo klavrna sezona, saj so Mežičani na triindvajsetih tekmah uspeli zmagati le dvakrat, pri tem so doživeli 15 porazov, šestkrat pa so igrali neodločeno. Gol razlika pove vse  (45:102).

Peca 2 je sezono končala že po jesenskem delu, druga ekipa Črnjanov je namreč takrat izstopila iz lige.

Lestvica
Končna lestvica (vir: mnzveza-mb.si)

 
Taborniki z Raven tekmovali na taborniškem nnogoboju PDF natisni E-pošta
Prispeval Rod Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem   
Nedelja, 10 Junij 2012 21:01

Taborniški mnogoboj predstavlja največjo večdisciplinsko tekmovanje, na katerem se med seboj pomerijo taborniki rodov iz različnih krajev. 8. in 9. 6. 2012 je v Šentilju pri Velenju potekal območni mnogoboj, na katerem se je zbralo preko 350 tabornikov iz Koroško-Šaleško-Zgornje Savinskega območja, tokrat tudi z udeležbo 15 pogumnih mladih tabornikov rodu Koroških jeklarjev Ravne na Koroškem.

Taborniki Roda Koroških Jeklarjev Ravne na Koroškem

Fantje in dekleta iz Raven so postavljali šotore, kurili ognje, signalizirali z zastavicami, streljali z lokom, premagovali ovire, tekmovali v šaljivih igrah, prehodili orientacijski pohod ter neskončno uživali v prijetni družbi več stotih sovrstnikov in sovrstnic. Ravenske ekipe Svizcev, Čebel in Medvedov so dokazali, da so pridno delali skozi leto in dosegli zelo uspešen rezultat.

 

 
Junaki sodobnega časa PDF natisni E-pošta
Prispeval Domen Bogataj, foto: Danica Hudrap   
Ponedeljek, 21 Maj 2012 16:59

Podelitev priznanj najboljšim športnikom in športnicam za leto 2011

V sklopu tedna športa je v petek, 18. maja, v atriju Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem potekala svečana podelitev priznanj najboljšim športnikom in športnicam občine Ravne na Koroškem za leto 2011. Zveza športnih društev Ravne na Koroškem in občinski svet, ki priznanja podeljujeta vsako leto, sta tudi za minulo leto izbrala najboljše športnike v kategoriji najboljši športnik, najboljša športnica, najboljša športna ekipa in najboljši mladi perspektivni športnik. Priznanja so podeljevali župan občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen, predsednik Zveze športnih društev Miran Klančnik in član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja ter predsednik Plavalne zveze Slovenije Miran Kos.

Športnik leta

Priznanje za športnico leta 2011 v občini Ravne na Koroškem je že tretjič dobila mlada plavalka Tjaša Oder, članica plavalnega kluba Fužinar, prav tako tudi mladinska in članska reprezentantka Slovenije in nasploh ena najbolj talentiranih plavalk na svetu. Tjaša se je v letu 2011 na mladinskem svetovnem prvenstvu v Peruju okitila z naslovom svetovne prvakinje na 1500 m prosto. Prav tako je na evropskem članskem prvenstvu v Sczccecinu v disciplini  800 m  prosto v kratkem (25 m) bazenu osvojila 8. mesto.

V kategoriji športnik leta 2011 je slavil plavalec Damir Dugonjič, član plavalnega kluba Fužinar in slovenske članske plavalne reprezentance. Zanj je bilo to že sedmo priznanje za najboljšega športnika Raven na Koroškem. Damir je sicer eden najboljših plavalcev prsnega sloga na svetu, je evropski podprvak na 50 in 100 m prsno. Srebru z evropskega prvenstva je dodal še 8. mesto na 50 m prsno na svetovnem prvenstvu v Šanghaju. Priznanje je namesto Damirja prevzel njegov oče, saj je sin že odpotoval v madžarski Debrecen, kjer bo zastopal slovenske barve na evropskem prvenstvu v dolgih bazenih.


Najboljša športna ekipa so osmič postale igralke namiznoteniškega kluba Fužinar Inter diskont. Punce so v zasedbi Manca Fajmut, Asya Kasabova in Katja Šapek v sezoni 2010/2011 dosegle 1. mesto v 1. slovenski članski ligi, prav tako so najvišji stopnički končale v slovenskem pokalnem tekmovanju. Tudi v sezoni 2011/2012 so v jesenskem delu 1. slovenske članske lige končale na vrhu. Priznanje, namenjeno ekipi je prevzela Manca Fajmut (tudi dvakratna dobitnica priznanja za najboljšo športno posameznico), saj sta bili ostali članici odsotni.

Kot zadnja je priznanje za najboljšo mlado perspektivno športnico prevzela plavalka Fužinarja Mojca Sagmeister. Mojca je lastnica državnih rekordov v vseh kategorijah do mladink. Je mladinska in članska reprezentanka Slovenije. Njeni najboljši rezultati v letu 2011 so 5. mesto v 50 m bazenu na 400 m prosto in 7. mesto na 200 m prosto v Beogradu na mladinskem evropskem prvenstvu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Peruju je bila 16. na 200 m prosto v 50 m bazenu. Pred Mojco je definitivno bleščeča plavalna prihodnost.

Prireditev se je zaključila z govorom ravenskega župana mag. Tomaža Rožena in skupinskim fotografiranjem, vsi udeleženci prireditve pa so bili deležni tudi pogostitve. Za glasbene točke med samo prireditvijo je poskrbela Urška Starovasnik.       

 
<< Začetek < Prejšnja 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Naslednja > Konec >>

Stran 13 od 112
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti