Bajta PR' NAS Šport Nazaj tja, kjer je njihovo mesto
Nazaj tja, kjer je njihovo mesto PDF natisni E-pošta
Prispeval Domen Bogataj, foto: Jan Marin   
Torek, 19 Marec 2013 15:06

OK FužinarDruščina v prvi državni odbojkarski ligi je dobila novega člana za prihodnjo sezono - to je odbojkarski klub Fužinar Metal Ravne, ki si je po šestih letih spet priboril vstopnico za dvoboje z najboljšimi klubi v državi. Z neposredno uvrstitvijo v 1. DOL je tako izpolnjena želja, ki je ostala še kako goreča po nesrečnem razpletu pretekle sezone, ko so Ravenčani direkten vstop med slovensko odbojkarsko elito zgrešili za vsega eno samo točko.

Kapetan slovenske izbrane vrste Tine Urnaut, reprezentančni sprejemalec Klemen Čebulj, aktualna državna prvaka v odbojki na mivki, brata Jan in Danijel Pokeršnik …, to so le nekatera zveneča imena, ki so svojo uspešno kariero pričela v klubu z dolgoletno odbojkarsko tradicijo. OK Fužinar je od nekdaj veljal za valilnico odbojkarskih asov, ki so se nato razkropili po (predvsem finančno) močnejših slovenskih moštvih ali pa so svojo priložnost iskali v tujini. Sezona 2006/2007 je bila tista, v kateri smo lahko Ravenčane zadnjič videli nastopati med najboljšimi slovenskimi klubi, od takrat dalje pa navijači Fužinarja čakajo, da se odbojka na Ravnah vrne »domov«, nazaj tja, kjer je bila nekoč in kamor po svoji tradiciji zagotovo spada - v prvo državno odbojkarsko ligo.

Z jasnim ciljem

Klub je v preteklosti veljal za sam Olimp slovenske odbojke, veliki met pa je ravenskim odbojkarjem uspel v sezoni 1997/1998, ko so osvojili dvojno krono in postali tako državni kot pokalni prvaki Slovenije. V poznih devetdesetih je Fužinar predstavljal zlato dobo koroške odbojke, a kot v vsaki pravljici, je tudi na Ravnah z leti prihajalo do takšnih in drugačnih zapletov. Finančno stanje kluba je počasi začelo toniti proti rdečim številkam, najboljši igralci so odhajali drugam, izpad iz elite je bil le vprašanje časa. Fantje, ki so ostali v klubu so nekaj let reševali njegovo čast v 2. DOL. Čeprav so se vsako leto trudili, da se vrnejo nazaj med najboljše in bili nekajkrat celo zelo blizu povratku med odbojkarsko elito (v lanski sezoni se jim je v dvoboju s Šoštanjčani neposredna uvrstitev v 1. DOL izmuznila za vsega eno točko, nato pa so izgubili tudi dodatne kvalifikacije z OK Krka), jim je to letos vendarle uspelo. Cilj, ki si ga je vodstvo kluba zadalo pred sezono, je bil kristalno jasen, želja ogromna - prvo ligo pripeljati nazaj na Ravne.

OK Fužinar

Temu primerne so bile tudi nekatere spremembe v igralski in vodstveni strukturi kluba. Ekipa Fužinarja se je v letošnji sezoni okrepila z blokerjem Rokom Abrahamom, ki je pred tem v prvi ligi igral za OK Maribor (v Šoštanj je odšel Nejc Uršič), prišlo pa je tudi do menjave na mestu trenerja. Mateja Španžela je zamenjal Bojan Ivartnik, odbojkarski strokovnjak iz Mežice, ki je pred nekaj sezonami že vodil Ravenčane. Visoke ambicije za direkten vstop v ligo višje so ravenski odbojkarji tudi suvereno izpolnili. V celotni sezoni so si od osemnajstih dvobojev dovolili le dva spodrsljaja, ko so v gosteh izgubili z ekipama iz Črnuč in Šempetra. Uvrstitev v 1. DOL so si pred domačim občinstvom tako priborili že krog pred zaključkom sezone.

Da se lahko povsem enakovredno kosajo z najboljšimi in jih tudi premagujejo, so fantje dokazali v pokalnem tekmovanju, ko so za vstop v četrtfinale dvakrat premagali visoko favorizirani Go Volley, prvoligaški klub s precej zvezdniško zasedbo. »Pred sezono smo si zastavili cilj, ki smo ga dosegli. Uspeh nosi še toliko večjo težo prav zaradi težav s kompletno sestavo igralcev na treningih. Nekaj fantov je namreč študentov v Ljubljani oz. Mariboru, vožnje na Ravne in nazaj pa jim vzamejo precej časa. Skozi sezono smo tako dejansko trenirali s sedmimi ali osmimi igralci, študentje pa so hodili na treninge k ekipam, ki so locirane bližje študijskima mestoma. Le dan pred tekmami je bila na treningu ponavadi zbrana celotna ekipa,« je potožil trener Fužinarja Bojan Ivartnik, ki uspeh ekipe vidi predvsem v discipliniranem odnosu svojih varovancev do dela na treningih. Prav tako poudarja, da se je na Koroškem ponovno vzpostavilo kakovostno delo z mlajšimi selekcijami, ki bodo v prihodnosti prav lahko da krojile sam odbojkarski vrh.

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti