Bajta PR' NAS Šport NK Peca pred prvo tekmo (live coverage)
NK Peca pred prvo tekmo (live coverage) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak (zadnje: sob 13:30)   
Sobota, 06 April 2013 19:30

Zdaj je pa tako: Peca bo naslednjo soboto menda končno lahko začela s spomladanskim delom prvenstva v Štajerski nogometni ligi. Avtobus - oh, kako lepo bi bilo, če bi šofer Kamota pri metu kovanca zadel boljšo različico minibusa - bo na črnjanski glavni postaji ogreval gume okoli pol druge ure popoldne. Upajmo, da se spravimo najkasneje deset minut po dogovorjenem času. Lansko leto smo komajda ujeli prihod v Pesnico in tekma se je nato končala kar malce presenetljivo. Črnjani so zmagali s kar 0:4. Če bi se letos končalo pol slabše, ne bi bil razočaran prav nihče v črnobelem taboru. Kaj je pol slabše? Recimo, da 0:2, četudi bi bilo 0:1 povsem dovolj. Skratka, Peca si želi na tej tekmi vse tri točke, v primeru remija pa bi večina igralcev verjetno bila zadovoljna, nekateri pa bi bili z občutki nekje vmes.

Peca

Toda do sobote je še relativno daleč. Drugi del prvenstva je bil prestavljen že trikrat, tako da igralci že nestrpno pričakujejo prvo tekmo. Nisem čisto prepričan, a zdi se mi, da je Nejc B pred kakšnimi desetimi dnevi, ko je po prebranem zapisu trenerja Davorja P izvedel, da je prvi krog spet prestavljen, odgovoril z "rči jim, da naj se jebejo". Toliko o tem.

Kar sem želel, je to: od danes naprej bomo na Bajti dnevno spremljali, kaj je novega v taboru Pece. Vse za to, da bo napetost pred prvo tekmo še naprej eksponentno rasla. Zakaj sem uporabil besedo 'eksponentno'? Ker jo pri teh zadevah uporabijo vsi (razen matematikov, ki znajo pisati samo številke in par črk - nič več od sledečih: o, p, r, s, k, l, x, y, z, a, b. Oprostite, spoštovani matematiki, bila je samo šala. In povrh tega še slaba). Do tekme je torej še nekaj manj kot sedem dni in seveda se bo v tem tednu zgodilo še mnogo stvari, ki jih bo potrebno zapisati na to mesto. Pisali bomo po dnevih, kakšen dan bo vsebine več, kakšen dan manj. Pod naslovom prispevka pa vas bomo vseskozi obveščali, kdaj smo zapis zadnjič nadgradili z novimi zadevami. Pa naj bodo to stavki, povedi, slike ali pa celo video posnetki. Materiala bo zagotovo dovolj, vse je odvisno le od tega, kako vesten bo avtor tega poizkusa. Vse je pripravljeno, Štefan R je s piščalko dal začetni znak, da lahko pričnemo s sledenjem dogajanja v taboru Pece. Kick off!

Sobota, 6. april (sedem dni pred tekmo)

→ Dopoldne so na stadionu ropotale lopate in karjole. Potekala je tako imenovana akcija. Z igrišča se je čistil sneg, za katerega ne vemo, kdaj ga bo zmanjkalo. Maloštevilni radniki so se vsega skupaj lotili sicer zelo ambiciozno, toda te jebene bele odeje (stari, bela odeja, kakšna glupa fora) je še vseeno veliko. Ko smo po treh urah pogledali, kaj smo storili, smo bili kar malo razočarani, saj je bilo vse skupaj v smislu "David versus Goljat". Tako pač je, treba bo počakati, da bo sneg skopnel sam. Napovedi, kdaj se bo to zgodilo, so različne. Nekateri stavijo na teden, ki prihaja, spet drugi na teden, ki prihaja za prvim. Oziroma - kot bi rekel Drago V, gospod gospodar - "brezveze je kidat, pa ja ne morš kaj naredit". Kar potrjuje tudi najino srečanje ob pol drugi uri v Mežici, ko je gospod gospodar na zadnjih sedežih svojega karavana prevažal okoli tričetrt pekarne (Č, hvala za makovce, navihančke in vse kruhove izpeljanke). Nazaj na sneg. Ekipa v postavi Jože K, Tadej A, Aleš K, Jure L, Dejan R, Davor P in Dragi F, ki sicer te dni še brani barve Akumulatorja, zelo verjetno pa je, da jih čez nekaj dni ne bo več, naslednjo soboto jih bo spet, v nedeljo nikoli več, v ponedeljek pa morda nikoli več, se je trudila, toda, zdaj se vračam k besedam Draga V, ki je danes v Mežici dejal "sm vam pa tk povedo, da je brezveze", boj s snegom je zaenkrat še vedno izgubljen. A prihajajo tudi boljši časi. Zagotovo.

→ Spodnja fotografija bi znala biti zgodovinska. Posneta je bila triindvajsetega marca, ko bi se po uradnih planih moral začeti prvi krog Štajerske nogometne lige. Peca bi na ta dan sicer gostovala v Pesnici, če pa bi bila prva tekma na sporedu v Črni na Koroškem, bi bila izvedba malce vprašljiva. Merilna naprava je namreč kazala krepko čez pol metra. Snega.

Stadion NK Peca, 23. marec 2013

→ Ena izmed zmagovalnih izjav na petkovem občnem zboru kluba - o tem verjetno kdaj drugič - je prišla iz ust Dejana R, ki je v debati o tem, zakaj v klubski gostilni ne beležimo veliko gostov, podal jasen odgovor: "Zato ko v Črni nimamo bab". Tako, zdaj veste. Vsaka nadaljnja razprava je povsem odvečna.

Nedelja, 7. april (šest dni pred tekmo)

Robert Kaker→ Poraz proti Korotanu - Peca je prejšnji teden izgubila kar s 7:2 (polčas 0:0!) - je sodu izbil dno. Sicer se je to že dlje časa počasi nakazovalo, vendar je bila tekma na Prevaljah v tem pogledu gotovo prelomna. Črnjani tako ne bodo mogli več igrati.

Zato se je za vrnitev po daljšem odmoru odločil Marco Materazzi Robert Kaker, izkušeni obrambni igralec. Kaker po vsej verjetnosti v Pesnici še ne bo mogel nastopiti, saj so postopki na vseh naših nogometnih zvezah neverjetno dolgi.

Na tekmi v Žalcu pa bi kakšen nasprotni napadalec že lahko izvedel, s katerimi nogometnimi čevlji igra steber zadnje linije Pece. 

Kako pa je kaj z ekipo v tej sezoni? A je kdo odšel oziroma prišel na novo? Oboje, spraševalec, oboje. Torej, okrepitve: Grega Kardoš, Rok Gabrovec, Robert Kaker in črnjanski mladinci, ki bodo v tej sezoni zaigrali tudi za člane. Tadej Ameršek, Žan Janežič, Žiga Verdel in ostali kompanjoni, ki bodo od časa do časa - no, vsaj fajn bi bilo - morali priti malo pogledat na trening(e). Ostali kompanjoni. Klub sta zapustila Matic Obretan in Luka Račnik, prvi bo nogometno pot nadaljeval v Avstriji, drugi v Dravogradu. Člani so sicer izgubili tudi tehničnega vodjo. Vendar, kot pravi sam, samo na pol. V goste ne bo več hodil, Damjan Š, doma pa bo še aktiven.

→ Spomnimo, kako izgleda lestvica po jesenskem delu prvenstva. Črnjani so trenutno na šestem mestu, za vodilno Pesnico pa zaostajajo za vsega dve točki. Liga bolj izenačena skoraj ne bi mogla biti. Pod lestvico objavljamo tudi pare dvanajstega kroga.

Lestvica

Pari 12. kroga:

Pesnica vs Peca
Paloma vs Žalec
Marles hiše vs Šentjur
Šoštanj vs Radlje
Lenart vs Tezno
Slovenj Gradec vs Pohorje

→ Na letošnjih pripravah v Poreču je med drugim nastal tudi spodnji video. Avtorstvo smo ukradli Bogdanu T.


Andrej P, ki ravnokar bere te besede, se v tem trenutku razburja, zakaj sem objavil ta posnetek, zato dodajam še njegov nepozabni modni dodatek.

Piko - modni dodatek

→ V tem trenutku mislim na Damjana Š in njegovo izjavo "ne bom hodo več na gostovanja, ker nimam cajta". Bolj in bolj ga poizkušam razumeti, vendar ugotavljam, da se ne bo mogel izvleči. Že leta 2008 sem pisal reportažo iz Podvincev (članek tukaj), od tega je minilo že celih pet let. 5 let! Ne bi si mislil ... Poanta je drugje: takrat je Damjan Š že pred tekmo pobral naročila za večerjo. Na meniju so bile pice. Damjan Š, sprašujem te, kdo bo zdaj tisti, ki bo storil kaj takšnega? Kdo bo zdaj klical okoli po mariborskih in okoliških gostilnah in naročeval hrano? Kdo, za vraga, kdo? Na koga se bomo igralci zdaj lahko razburjali, ko bo izbrana slaba restavracija? Ali pa, ko bo kakšna napaka v zapisniku? Ne, ne predstavljam si vsega tega. Menim, da tudi drugi ne. Kaj bomo pa zdaj?

Ponedeljek, 8. april (pet dni pred tekmo)

→ Čas je za malo statistike. Preverili bomo, kakšni so podatki o Pecinih strelcih v Štajerski nogometni ligi. Če se sprva ustavimo pri najboljšemu, potem moramo za zmagovalca razglasiti Andreja Pika, ki je v 119 nastopih dosegel 51 zadetkov. Njegovo razmerje med nastopi in doseženimi zadetki je točno 0,43. Lep rezultat, toda boljšega ima nekdo drug. Pravzaprav ga imata celo dva igralca. Gremo počasi, najprej prvi. Najboljše razmerje pripada Robertu Zecu, ki je na 19 tekmah zabil 14 golov. Razmerje 0,74! Tako rekoč perfekten izkupiček. Toda pazite! Temeljito preverjanje vseh statističnih podatkov naleti tudi na ime Bojan Vračko. A smo pripravljeni na naslednjo razkritje? Bojan Vračko ima namreč še boljše razmerje kot stari golgeter Robert Zec. Njegov koeficient je 1! 1,00! Več, seveda, ni možno. Matematiki popravljajo z "oh, seveda je, ampak težko dosegljivo". Koliko nastopov in koliko golov? Hja, ena tekma, en gol. To je to. Dovolj za prvo mesto na lestvici. Mojstri ne potrebujejo veliko, da pokažejo, kaj znajo. Toda vseeno: prvo mesto v tej kategoriji bomo razdelili obema, tako Robiju kot tudi Bojanu. Bronasto koljano pa bomo okoli vratu dali Borutu Pušniku, najboljšemu strelcu Pece v letošnji sezoni, ki je na 11 tekmah zadel šestkrat. Razmerje 0,55.

→ Res je, da Peca v soboto najprej potuje v Pesnico, teden dni kasneje v Žalec, in da bo po tekmah sledila večerja v tej ali oni gostilni, ampak vseeno je velika doza pričakovanja usmerjana na prvo domačo tekmo (27. aprila gostuje Šentjur) oziroma na trenutke po njej, ko bodo domači nogometaši zopet prepuščeni Lubotovi kuhinji. Na fotografiji sicer niso ribe, ampak enkrat je Lubo postregel tudi z njimi (plus krompirjeva solata). Na željo najbolj zahtevnih članov Pece. Opa, nismo pozabili, nekateri mu še vedno dolgujete dva evra, za katera smo se zmenili, da jih poberemo. Je pa spet res, da Lubo za razliko od bank in ostalih finančnih institucij dolg odpisuje in dejansko tudi v celoti odpiše, tako da ste vsi dolžniki na varnem.

Lubotove specialitete

→ Zjutraj se je govorilo, da se je ena izmed stopnic, ki vodijo v domačo garderobo na stadionu v Črni na Koroškem, sama preventivno zlomila, ko je na Bajti prebrala, da se v črnobeli dres vrača Robert Kaker (s svojimi kramponi, ki ste jih lahko opazili že na fotografiji višje). Popoldne, ko je potekal prvi trening v tednu pred tekmo s Pesnico, smo ugotovili, da govorice še kako držijo. Verjetno je res bolje, če se favliraš sam, kot pa da to namesto tebe stori železni Robi.

Boječa stopnica

→ Kako pa je kaj po novem s snegom na igrišču? Hm, ostaja ga še kar nekaj, ampak ga obenem tudi vztrajno jemlje. Dragi sneg, na žalost so ti šteti dnevi. Osmega aprila dvatisočtrinajstega te je bilo točno toliko, kot vidiš na spodnji sliki.

8. april 2013


Torek, 9. april (štiri dni pred tekmo)

→ Trener Davor P bo v Pesnico lahko peljal močnejšo in številčnejšo zasedbo, kot so sprva mislili v taboru Pece. Nedavni pogovor s sekretarjem kluba Matejem K namreč razkriva, da se na nogometni zvezi kanijo potruditi in urediti zadnje poslane vloge za registracije še do petka, tako da bi lahko Aljaž K, Robert K in Klemen P do sobote že prejeli izkaznice, ki dovoljujejo igranje. Manjkala bosta tako samo Boštjan B (rote karte, kakopak) in Pavli P, ki je na prijateljski tekmi s Korotanom staknil hudo poškodbo gležnja in zanj je ta sezona na žalost že končana. Je pa res, da je bila Pavlijeva poškodba danes ponoči vključena v moje sanje (ne izmišljujem si!): Pavli je že normalno treniral, s strani pa smo mu vsi kričali, da njegov gleženj še ni pripravljen za nogomet. A vseeno je tekal po igrišču. Kasneje bom pogledal v razlago sanj, kaj to pomeni. Mimogrede, zadnjič se mi je sanjalo o nekem limastem človeku, ki je trdil, da je bil v prejšnjem življenju izvor vseh muh. Knjiga o interpretaciji sanj takšnega primera ne vsebuje. Dobro, nazaj v realnost: upajmo, da poškodba Boštjana O (včeraj na treningu ga je med igranjem rokometa/ragbija po gležnju kresnil neki nespametni igralec) ne bo prehuda in da bo najboljši skakalec v ekipi v soboto na razpolago trenerski navezi Previšić-Knez.

→ Če bo šlo vse po planu, bo Peca v petek (ali soboto) dobila nov navijaški rekvizit. Šal. Upajmo, da se izide. Če se, potem bodo lahko navjači, ki so namenjeni v Pesnico (po vsej verjetnosti bo na Štajersko odšel avtobus s 35-imi sedeži, tako da se lahko zainteresirani mirne vesti pridružite ekipi), s tribun kazali črnobele šale. Drugače pa se jih bo dalo kupiti na stadionu, morda bomo za ta namen organizirali tudi krajšo predstavitev. Če boste pridni. Cena bo 12 evropskih; dokler je še evro, ko se vrnejo tolarji, bomo zaokrožili na 2.900 sit.

Pecin šal

→ Včeraj sem se v Ljubljani dobil z enim izmed vodilnih članov Pecine navijaške skupine Horde zla. Beseda je seveda tekla o planih za prihajajoči drugi del prvenstva. Kaj lahko Horde pričakujejo od ekipe. In obratno, kaj lahko igralci pričakujejo od navijačev. Sam sem dejal, da bo Peca petnajstega junija, na zadnji tekmi v sezoni, ko v Črni na Koroškem gostuje Paloma, dvignila pokal za osvojeno Štajersko nogometno ligo. Ambiciozna napoved, a treba je biti drzen. Nepredvidljivi bodo, po besedah militantnega krila HZ, tudi navijači, ki bi jih znal okrepiti tudi Jure G. Bivši Pecin vezist, ki se je, mimogrede, začel naskrivaj pripravljati, če bi v srednji liniji morda kdaj preveč zaškripalo, je bil ob tem podatku skorajda neverjetno navdušen. Jure G bi namreč znal na zahodni, domači tribuni večkrat dvigniti svoj močan glas, kar bi zagotovo pripomoglo k sicer že tako ali tako glasnim Hordam. No, stvar še ni zaključena, saj Jure G še ni povsem odločen, ali bo zapustil reševalno ekipo. Je pa tam, kot pravi sam, preveč živčen, ker mora delati to, česar si v nobenem primeru ne želi - varovati sodnike. Skratka, Horde bodo morda okrepljene, po drugi strani pa to pomeni, da bodo oslabljeni člani prve pomoči. Kaj bi bilo bolje? Jep, zajebana odločitev.

Sreda, 10. april (tri dni pred tekmo)

→ Za pir dobi tisti, ki mi pove, koga sta na spodnji sliki - kljub temu, da je žoga za vsemi tremi igralci - v klešče ujela brata Erik L in Željko T. Hint: fotografija je bila posneta v juniju leta 2009, igrala se je tekma v spomin na preminule člane našega nogometnega kluba, nasproti Pece so stali nogometaši Dravograda. Uganete?

Peca vs Dravograd, 2009

Post scriptum Če ugane tisti, ki je na fotografiji, in reče "to sem jaz", prav tako dobi za pir. Ampak najprej naj počaka, da vidimo, ali bo uganil kdo drug.

→ Dobra novica: danes zopet klic sekretarđije Mateja K, ki se ob dvanajsti uri rad pošali z "a sm te zbudo?" (glej M, če si se ti šele prebudil, ne morem pomagati). Pravi, da so registracije Roberta K, Aljaža K in Klemna P že v rokah Pošte Sovenije, tako da jih znamo dobiti na Pristavo 2 že jutri ali pa najkasneje v petek, če si bo kakšen poštar vzel preveč časa. Ampak ob številu poštarjev v ekipi ne bi smelo biti zapletov. Torej, omenjeni bodo v soboto v Pesnici že imeli pravico nastopa. Kar je dobro.

Četrtek, 11. april (dva dni pred tekmo)

→ Evo, dobili smo tudi uradno potrditev, da gre v Pesnico avtobus s 35-imi sedeži, tako da ste vsi navijači enainpetdeset let starega kluba vljudno vabljeni, da zasedete svoje položaje. Štart je v soboto ob 13.30, glavna avtobusna postaja. Pobiramo še v Rudarjevem, Mušeniku, Žerjavu, Mežici, na Prevaljah, Ravnah in v Dravogradu. Tudi v Ožbaltu, kjer se mečejo kamni čez Dravo.

→ Spodnjo sliko bi morala imeti brača Brdnik obešeno doma na naslovu Rudarjevo 9. Pa je nimata. Ravno razmišljam, da sta tako A kot B eno izmed svojih najboljših tekem odigrala v Avstriji. Morda bi morala igrati za kakšen avstrijski klub. A v tem primeru ne bi bila pri Peci, tako da je bolje, da se nista odločila za gojzarje. Starejši se je sicer enkrat malce spogledoval z Griffnom, takrat ko je po mnenju bivšega trenerja Boštjana L odigral svojo najboljšo partijo. Mlajšega bi morda kupil St. Peter, če ne bi potem, ko je vratarju, ki je med polčasom uriniral kar v lasten gol, zabil dva zadetka, nasprotniku namenil klasično brco v rit.

Brača Brdnik

→ Za tiste, ki še niste šli pogledat na stadion, kako pobira sneg. Prva fotografija je bila posneta osmega, druga pa deseta aprila. Če bo šlo tako naprej, bi znali naslednji teden udariti prvi trening na igrišču. Če bodo, jasno, dovolili gospod gospodar in vsi strici iz ozadja, ki pritiskajo nanj.

8. april10. april

Petek, 12. april (dan pred tekmo)

→ Včeraj je na Prevaljah potekal še zadnji trening pred sobotno tekmo. V petek bomo raje prosti, ker je ekipa že kar v letih in tudi s poškodbami nam ne gre najbolje. Da pa bi si danes kdo nakopal dodatne težave, pa tudi ni vredno. Skratka, kar smo naredili v pripravljalnem obdobju, smo naredili. Vse skupaj bomo videli jutri v Pesnici. Več o napovedi dvanajstega kroga si lahko preberete tukaj.

→ Duo moralna mačka s komadom NK Peca

→ Pisali smo že o bratih Brdnik in njunih skupnih fotografijah. Če bi bila brata Aleš K in Simon K, bi spodnjo sliko lahko brez vsakega zadržka nabila na steni v skupni sobi. Ampak nista brata in ne živita skupaj, zato je potrebno najti rešitev, kako vse to izpeljati. Prva možnost je, da jo obesita vsak posebej. En v Črni, drugi v Mežici. Je pa res, da bi to morda izgledalo nekoliko čudno. Druga možnost je, da jo na vikendu pod Brinjevo goro na ogled postavi Marjan Č, trener vratarjev, ki je po tleh metal tako prvega kot tudi drugega. Aleš K je še aktiven, Simon K pa nekoliko manj, četudi je lani prišel naokoli na vsaka dva meseca po enkrat. Tukaj je še tretja možnost, ki je verjetno najbolj smiselna: Aleš K in Simon K razvijeta sliko, dodata okvir in steklo ter jo drugo leto neseta na Pecine priprave in jo za štiri dni izobesita v sobi hotela. Tisto glupo hotelsko, ki visi nad posteljo (verjetno je na njej kakšna slaba imitacija morja), enostavno zamenjata s svojo, pa je stvar rešena. Ja, tako naj bo.

Aleš k in Simon K

→ Anketa "Kaj pričakujete od spomladanskega dela sezone" zaenkrat kaže naslednje:

Amketa

→ Iz tega snega pa res delate senzacijo, pravijo zlobni jeziki. Malo jo pa res. Kakorkoli že, tukaj je nova primerjava. Pa če vam je všeč ali ne. Se pravi: spodaj osmi, deseti in dvanajsti april. Bliža se konec.

Osmi april
Deseti april
Dvanajsti april


Sobota, 13. april (tekma)

→ Evo, to je to. Tekma je prišla, avtobus je s pomočjo Lidije V dvignil drese na stadionu, gajba pira, ki jo je zopet častil Kurnik kava bar (Olga V je dopoldne za vsak slučaj poslala še sms, da ja ne bi pozabili na pijačo), je naložena, čez minuto odhajamo na gostovanje v Pesnico. Upajmo, torej, na najboljše. Na zmago (ali pa vsaj remi). V spodnji izmišljen semafor bomo po koncu tekme vpisali rezultat (tekma se prične ob 16.30). Če ga dolgo ne bo videti, potem vedite, da nekaj ne štima. Če bo rezultat dober, bo objavljen nemudoma. Ergo, smo na vezi. Peca je najbolja, Peca je slava! Srečno ...

Pesnica vs Peca

2:0

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti