Bajta PR' NAS Šport Korotan gostoval pri splitskem Hajduku
Korotan gostoval pri splitskem Hajduku PDF natisni E-pošta
Prispeval Anže Pečnik   
Ponedeljek, 04 November 2013 22:23

Z 11 igralci Korotanove generacije 2002/2003 smo se 25. oktobra odpravili na gostovanje k splitskemu Hajduku. Že lani se je ob koncu sezone pojavila ideja, da bi se z isto ekipo, ki je obiskala mednarodni turnir v Samoboru, v letošnji sezoni odpravili na gostovanje k enemu od velikih imen evropskega nogometa. Meseca julija je gospod Darko Oder stopil v kontakt s predstavniki Hajduka, ki so nam sporočili, da smo na Poljudu dobrodošli.


Našo pot smo pričeli na stadionu na Prevaljah, od koder smo se odpravili v petek, 25.10.2013, ob 7.00. Prvotni plan je bil, da v Split prispemo okoli 16.00, a se je nato načrt nekoliko spremenil. Na naši spletni strani smo poročali, da je za petek za otroke pripravljeno posebno presenečenje. To presenečenje je bila tekma proti NK Šibeniku. S seboj smo na pot namreč povabili gospoda Franja Klariča, ki je v nogometu že veliko let in je na ta način pridobil veliko poznanstev, ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujini. Gospod Klarič nam je preko tamkajšnjih predstavnikov uredil tekmo v Šibeniku, za kar se mu ob tej priložnosti zahvaljujemo. V Šibenik smo prispeli okoli 15.30 in se odpravili proti tamkajšnjemu stadionu. Nogometni klub Šibenik danes nastopa v tretji hrvaški ligi, še nedolgo nazaj pa je bil celo prvoligaš. V prvoligaški konkurenci nastopa v kategoriji kadetov in mladincev. Trener Šibenikove selekcije U11 je Željko Maretić, nekdanji profesionalni igralec Šibenika in Rijeke ter večkratni prvi strelec druge jugoslovanske lige. Danes v Šibeniku deluje kot profesionalni trener. Že ob začetnem sodniškem žvižgu je bilo jasno, da bo tekma veliko trša kot smo navajeni iz svoje lige. Nasprotnik je igral agresivno, a od nog do nog, brez visokih podaj, kar nam običajno sicer bolj ustreza. Želeli smo igrati svojo igro, temu smo dodali še večji del borbenosti kot običajno in na ta način smo se nasprotniku zelo dobro zoperstavili. Tekma je bila izenačena, polna priložnosti na eni in drugi strani. Po eni od podaj med nasprotnikovima branilcema smo uspeli celo povesti, a je Šibenik v drugem delu srečanja rezultat uspel poravnati. Tekma se je končala z rezultatom 1-1, gledalci, ki so si srečanje ogledali pa so nad prikazanim nogometom bili navdušeni. Kot zanimivost naj omenimo, da je tekmo sodil Ivo Krečak, prvoligaški nogometni sodnik, ki je naslednji dan sodil prvoligaški obračun med NK Zadar in RNK Split.

Po tekmi je sledilo nadaljevanje poti proti Splitu, kamor smo prispeli okoli 21.00. Po prihodu v hostel smo se odpravili na večerjo, nato pa na sprehod po sloviti »rivi«. Temu je sledilo spanje, saj je pred nami bil naporen dan.

Zjutraj bujenje ob osmih, zajtrk in pot proti Poljudu, stadiona Hajduka, ki nosi vzdevek Poljudska ljepotica in sprejme 35 000 gledalcev. Stadion je bil zgrajen leta 1979 v sklopu gradenj objektov za Mediteranske igre. Poudariti je treba Hajdukovo veliko gostoljubnost. Njihovi predstavniki so nas že čakali pred stadionom in nas popeljali skozi njegovo notranjost. Ustavili smo se v sobi z lovorikami, kjer so nam povedali, da je klub najbolj ponosen na osvojen pokal maršala Tita, ki so ga po zmagi nad Crveno Zvezdo leta 1991 dobili v trajno last. Razkazali so nam prostor, kjer se igralci dobivajo na sestankih pred tekmo in kjer najvišji funkcionarji preživljajo čas med polčasom. Sledil je odhod na zelenico, kjer smo lahko proti tribunam opazovali, kako je navijaška skupina Torcida pripravljala koreografijo za večerno tekmo. Vse opisano smo seveda sproti ujemali v fotografske objektive, zato si velja ogledati album, ki je priložen na koncu poročila.

Pred tekmo s hrvaškim velikanom je bil dogovor med igralci jasen. Ne glede na sproten rezultat se borimo do konca. Hajduk ne le, da ima slavno ime, Split z okolico šteje 380 000 prebivalcev in vsem fantom, ki se ukvarjajo z nogometom je cilj le eden, zaigrati za »ponos Dalmacije«. Klub v vseh mlajših kategorijah na vsake pol leta opravlja selekcijo. S tem dosežejo 100% motiviranost igralcev, večji napredek igralcev in nasploh napredek vsake selekcije posebej. Njihova generacija 2002 (s katero smo se tudi pomerili) je meseca julija osvojila pokal Alpas, turnir, na katerem je nastopilo 32 evropskih ekip, med njimi tudi Juventus, zagrebški Dinamo, Crvena Zvezda, Rijeka, … Hajduk je v finalu porazil Lokomotivo Zagreb s 4-1 in s tem dokaj z lahkoto osvojil laskavi naslov. Selekcijo U11 vodi profesionalni trener Vik Lalić, nekdanji Hajdukov igralec, ki je v sezonah 2000/2001, 2003/2004 in 2004/2005 s Hajdukom osvojil tri naslove državnega prvaka. Jasno je bilo, da bo to doslej najtežja tekma, kar so jih naši fantje kdaj igrali. Dogovor s Hajdukovim trenerjem je bil, da bo tekma trajala trikrat po 20 minut. Po začetnem sodniškem žvižgu so domači pričakovano prevzeli pobudo in nas s svojo igro vse navdušili. Za svojo starost so prikazali neverjetno zrelo igro, v kateri napak skoraj ni bilo. Kljub temu se naši fantje niso ustrašili, stopili so kar se je dalo blizu nasprotnim igralcem in zapirali prostor. S svojo borbo in igro so navdušili vse navijače. Prvi gol smo prejeli šele povsem ob izteku prvih 20 minut. V odmoru je bil dogovor, da nadaljujemo z enako vnemo kot smo jo prikazali v prvem delu tekme. Fantje so nadaljevali z borbo in z igro preko bokov nekajkrat prišli celo do predložka ali strela, a je nasprotnikova obramba vselej bila na mestu. Okoli 30. minute je Hajduk povedel z 2-0, tik pred sodniškim žvižgom pa smo si žal zabili še avtogol. Rezultat po 40 minutah 3-0. Ob odmoru je že bila vidna utrujenost naših fantov (nasprotnik je v svojih vrstah imel 20 enakovrednih igralcev, med tem ko smo mi imeli zgolj 2 menjavi). Tretji del tekme smo slabo začeli in hitro prejeli četrti zadetek. Nato se je igra umirila, fantje pa so še naprej dajali vse od sebe. Nekaj minut pred koncem tekme so domači zabili še en gol in rezultat po 60 minutah je bil 5-0 v korist Hajduka. Našim fantom ne gre ničesar očitati, pokazali so, kako se bori za barve kluba in se povsem dostojno zoperstavili eni boljših evropskih U11 ekip. Po tekmi sta obe moštvi bili deležni aplavza s tribun, sledilo je skupinsko fotografiranje.

Poraz je bil hitro pozabljen, odpravili smo se v Hajdukovo uradno navijaško trgovino in se na ta način pričeli pripravljati na večerni obračun, ki smo si ga nameravali ogledati. Šlo je za tekmo 14. kola prve hrvaške nogometne lige med Hajdukom in Lokomotivo iz Zagreba. Še enkrat velja omeniti velikodušnost Hajduka, ki nas je za to tekmo gostil na delu tribune, ki je sicer namenjen le Hajdukovim igralcem in njihovim staršem. Povedati velja, da na boljšo tekmo skoraj ne bi mogli naleteti. Na tribunah se je zbralo okoli 20 000 gledalcev, navijaška skupina Torcida pa je ravno obeleževala 63. letnico obstoja in temu primerno je bilo tudi vzdušje. Otroci so bili navdušeni nad navijanjem, ki je trajalo od prve minute pa do zadnjega sodniškega piska. Hajduk je tekmo dobil z rezultatom 3-1 in priča smo bili skandiranju domačim igralcem in trenerju, ki so za mesto že kar bogovi v malem. Omenimo naj, da se je med pesmimi, ki jih je prepeval cel stadion, znašla tudi popularna pesem Kada umrem umotan u bilo dalmatinskega pevca Vinka Coceja, ki je nekaj ur po tekmi v splitski bolnišnici žal umrl.

Po tekmi je sledil odhod proti avtobusu in nato pot proti domačemu kraju, kamor smo se vrnili v zgodnjih jutranjih urah. Vsi, ki smo se potovanja udeležili, smo si bili enotni, da je šlo za neponovljivo izkušnjo, ki nam bo vsem še dolgo ostala v lepem spominu.

Ob tej priložnosti bi se radi vsi igralci zahvalili svojim staršem, ki so potovali z nami, nas spodbujali in se trudili poiskati kar se da veliko sponzorjev, da so nam omogočili to nepozabno gostovanje. Zahvala gre tudi našim sponzorjem: NK Korotan Prevalje, Tehnognom d.o.o., SMD Gašper Oder s.p., Meltron d.o.o., Cablex-M d.o.o., Gostilna Brančurnik, Herman Čepelnik, Občina Prevalje, Kelt Pub.

Igralci Korotanove generacije 2002/2003

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti