Bajta PR' NAS Šport Nogomet (ni)je umjetnost!
Nogomet (ni)je umjetnost! PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Nedelja, 02 Junij 2013 18:55

Beno Kumprej podaril umetniško delo nogometnemu klubu Fužinar

Seveda smo že vsi slišali mnoge definicije in razlage, kako bi najbolje opredelili nogomet oziroma, če smo bolj natančni, nogometno igro. Nekateri pravijo, da je nogomet več kot igra. Okej, če pomislimo malo širše in vključimo vse stvari, ki se sučejo okoli, se moramo s tem strinjati. Toda – na nek način je še vedno (zgolj) igra. In če ostanemo znotraj tega izhodišča, moramo prikimati tistim, ki trdijo, da je nogometna igra pravzaprav umetnost. Zaradi številnih vidikov, pravzaprav. Je pa res, da s to trditvijo priletimo na zelo spolzek teren, ki pa ne obremenjuje tistega, kar bi pričakovali – nogomet, ampak tisto drugo – umetnost sámo.

Nebo nad Goro

Če pogledamo nekoliko čez palec, lahko rečemo, da imamo dva tipa umetnikov: prvič, poznamo umetnike, ki svoje delo tako neizmerno cenijo, da zgolj v njem vidijo tisto čisto umetnost, ki si zasluži takšno ime in predstavlja vse tisto, kar bi naj razumeli pod tem pojmom. Sledijo purističnemu pravilu ‘točno to – in nič drugega – je tista prava umetnost, v kateri najdemo vse prvine genialnosti’. In drugič, obstajajo umetniki, ki svoje ustvarjanje razumejo nekoliko širše. Gre za tiste tipe ljudi, ki se zavedajo, da je umetnost ‘sama zase’ vredna ravno toliko, kot če je ne bi nikoli spoznali. Umetniki te vrste se zavedajo, da je njihovo ustvarjanje smiselno samo v primeru, če z njihovimi umetninami posežejo tudi na mesta, ki niso nujno zgolj v domeni ozkega dojemanja ‘prave’ umetnosti, temveč s svojim sporočilom (so)delujejo tudi na drugih področjih, ki morda na prvi pogled z umetnostjo nimajo veliko skupnega, toda če smo dovolj pozorni, kljub vsemu hitro opazimo, da lahko med temi (različnimi) področji potegnemo mnoge relevantne vzporednice. 

Takšne stične točke so nedavno našli člani ravenskega nogometnega kluba Fužinar in umetnik Beno Kumprej. Koroški slikar, ki živi in ustvarja na domači kmetiji na Lešah, je avtor številnih razstav doma in na tujem ter profesor likovne umetnosti na Gimnaziji Ravne. Če je nogomet umetnost ali pa ni, je v tem primeru dokaj nebistveno vprašanje, vsekakor pa lahko zapišemo, da lahko umetnost in nogomet v vseh pogledih sodelujeta pri marsikaterih projektih, pri čemer ena disciplina dopolnjuje in tudi nadgrajuje drugo.

Umetniško delo z imenom ‘Nebo nad Goro’, pod katerega se je podpisal Kumprej, je akademski slikar podaril nogometašem Fužinarja oziroma njihovi nogometni šoli, kar pritrjuje zgornji tezi, ki zagovarja tistega umetnika, ki svoje delo in ustvarjanje dojema v širšem kontekstu pomena umetnosti in njenega poslanstva. Reduciranje umetnosti na umetnost sámo takšnih skupnih projektov namreč v nobenem primeru ne predvideva kot smiselne, zato jo lahko v primeru Kumprejeve geste razumemo zgolj diametralno nasprotno – kot umetnost, ki si želi preseči redukcionistično vlogo in, obratno, stavi na njene kompleksnejše razsežnosti, ki se odražajo v skupnih ciljih. Sodelovanje Kumpreja in nogometnega kluba Fužinar vse to še kako potrjuje in predstavlja odličen zgled povezovanja, ki se zdi, pa naj se sliši še tako klišejsko, ključno na vseh področjih družbenega, umetniškega ali športnega delovanja.

(klik za povečavo)

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti