Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Slavica Klančnik, profesorica

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Slavica Klančnik, profesorica PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sobota, 28 Marec 2009 08:00

Slavica KlančnikSlavica Klančnik je profesorica angleškega in slovenskega jezika na Osnovni šoli Prežihovega Voranca in dolgoletna vodja mednarodnega projekta Zdrava šola. S svojim delovanjem mlade spodbuja k različnim zvrstem kulturnega udejstvovanja (branju, pisanju, igri, petju) ter je idejni vodja številnih prireditev na šoli in drugje.

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Sem ljubiteljica vseh vrst kulturnih dobrin: dobre knjige, filma in glasbe različnih žanrov, gledaliških predstav, koncertov, likovnih razstav  itn.

Umetnost ima name velik vpliv, saj se ob dobri knjigi sprostim, ob glasbi doživim pravo katarzo, izvrstna  komedija me nasmeji do solz; drame pustijo v meni kontemplativen občutek, ki me zaposluje še dolgo časa. Obiskujem gledališče - imam gledališki abonma SNG Maribor, koncerte, razstave, ...  

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

V otroštvu in rani mladosti sem pela v pevskih zborih, igrala inštrument, igrala v gledališki in v lutkovni skupini. Danes, ko imam številne druge obveznosti, pa me umetnost izpolnjuje, me navdihuje, mi daje moč ter energijo za vsakdanje življenje. Z njo (kot učiteljica) seznanjam tudi mlade in jih poskušam usmerjati na to pot tudi na način, ki spodbuja njihovo lastno kreativnost in gradi njihovo pozitivno samopodobo.

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Rada berem in moram reči, da veliko-pogosto iz zbirke »Sto romanov«- najrazličnejših zvrsti in žanrov.Berem v materinščini in v angleščini. V času študija sem evolucijsko spoznavala in doživljala dela Ivana Cankarja, poezijo Franceta Prešerna, dela našega Prežiha in spoznala njihov resnični genij. Od tujih avtorjev, katerih dela so name napravila prav poseben vtis so dela Shawa, Kafke, Tolstoja, Vonneguta  (njegova Klavnica 5 ) idr; posebej pa se me je dotaknila knjiga Wiliama Faulknerja: Svetloba v avgustu. Zakaj, bi težko napisala na kratko. To je delo, ki ga prebereš 'in no time', saj preprosto ne moreš nehati. Je takšne vrste, ki te enostavno posrka vase, na koncu pa ...; knjigo je treba prebrati. Zanjo je avtor dobil Nobelovo nagrado in je najboljša psihoanaliza. Od sodobnih slovenskih avtorjev sem nedavno  prebrala dela Mihe Mazzinija, Berte Bojetu, Ferija Lainščka, Janija Virka. 

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Kupujemo originale in ker je mož velik poznavalec glasbe, je tudi mene vzgojil v pravega ljubitelja različnih zvrsti. Poslušam rock, pop (Leonard Cohen, Nick Cave, Joe Cocker, Simon & Garfunkel, Pink Floyd, U2, Santana). Obiskujem koncerte v Sloveniji in občasno tudi v tujini. Nazadnje sem bila na koncertu Zucchera v Puli. 

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

V kinu si ogledam kakšno filmsko uspešnico v Celju; drugače pa gledam dobre filme kar doma (DVD ali TV). Nimam veliko časa za gledanje TV, a če že, rada pogledam kakšno dokumentarno oddajo (SLO 2) in filmsko uspešnico. Izbor ni slab, zagotovo pa bi bilo lahko vloženega še več napora. 

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Na Koroškem se po mojem mnenju trudijo za pestro kulturno dogajanje. Dobro ponudbo imamo v Koroškem kulturnem poletju, zelo dober program imajo tudi v mežiškem Narodnem domu, veliko se dogaja v koroških knjižnicah in muzejih, za mladinsko kulturo pa skrbijo po mladinskih centrih.
Morda pa bi bilo potrebno več povezovanja, delitve idej in nato več promocije, tudi za domače avtorje; ne le glasbene, ampak tudi avtorje drugih kulturnih zvrsti. Infrastruktura namenjena kulturnim prireditvam se je po celotni Koroški, sploh v zadnjem času, precej izboljšala, pogrešam pa še vsaj eno dobro kinodvorano.

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Od Vardarja do Triglava - četrti del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Zdaj smo za sabo imeli že večino potovanja. Izmed večjih mest oziroma centrov nas je čakal samo še...
Zulejka Javeršek - Izbrane pesmi
Rubrika: Leposlovne objave
Zulejka Javeršek - Izbrane pesmiKo te gledam na Punti, razburkanih las, sklonjenega nad njenim obrazom, te sonce na zahodu barva...
Lucija Stepančič - Prasec Pa Tak (2008)
Rubrika: Knjiga
Knjiga Lucije Stepančič Prasec pa tak ni njen leposlovni prvenec, saj je že leta 1997 pri založbi Aleph objavila knjigo kratkih...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti