Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Rok Erjavec, glasbenik

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Rok Erjavec, glasbenik PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 12 Marec 2009 16:00

Rok ErjavecRok Erjavec je ljubitelj skupine Pink Floyd in član skupine The Echoes – A tribute to Pink Floyd band, kjer igra kitaro, tenor saksofon in občasno tudi poje. Je tudi strokovnjak za pihala, kar potrjuje njegova služba - vodja oddelka za pihala v glasbeni trgovini Paganini. Kot član društva DEKAOS v prostem času skrbi, da glasbeno kulturni projekti, kot so SH.und in Klub Bizarre stečejo gladko.

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Težko bi izpostavil eno samo dejavnost, saj me nagovarja skoraj vsak kulturni impulz, kakorkoli že izražen. Vse skupaj gledam seveda skozi svoje oči, pri čemer se mi  marsikateri, v popularnih medijih izpostavljen 'kulturni' projekt, zdi nerazumljiv in odbijajoč. Stvar okusa, ki ga na žalost jemljem resno. A v glavnem sem pristaš in podpornik kakršnegakoli kulturnega izražanja. Tembolj, če je iskreno. Od tukaj tudi moja kulturna angažiranost, tako na kariernem, kot prostovoljnem področju. Malce morda vendarle izstopa glasba, enostavno se v njej najbolj najdem kot protagonist, pa čeprav potem njej prepuščam to vlogo. Tu in tam še kaj napišem, a tu se kulturna konotacija kar hitro izgubi.

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Sem se, se in se bom, saj mi kulturno udejstvovanje, v kakršnemkoli smislu že, nudi samozadovoljstvo in izpopolnjenje

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Debelina knjig na nočni omarici je kar debela. In v tem kupu se najde vse od klasikov, filozofije in fantastike, pa stripi, priročniki ter znanstvene publikacije. Edini problem pri vsem skupaj je povezan s pomanjkanjem časa, tako da 'pogosto' ravno ni pridevnik, ki se znajde ob prebiranju knjig. Poskušam pa vsak dan prebrati par vrstic, pa čeprav samo iz kakšne revije ali časopisa.
Izpostaviti eno knjigo žal ne zmorem, saj vsaka sproti (če me le pritegne do svojega konca) naredi svojstven vtis.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Tudi glasbena paleta je zelo pestra, saj se v mojem mp3 seznamu najde res marsikaj. Moderna klasika (Glass, Reich, Serra),  pa klasiki elektronike (Jarre, Kraftwerk, DAF), večno mladi poeti (Cave, Bowie, Cohen, Waits, Young, Dylan), pa takšne bolj jutranje viže (Cure, Depeche Mode, Faith no More), pa spet za 14 dni povsem v minimalistične vode (Enya, Kings of Convenience, Sigur Ros), malo moderne avantgarde (dEUS, Radiohead, Beck, Bjork, Mars Volta), brez trših zvokov tudi ne gre (NIN, Einsturzende Neubauten, Tool), pa vse tja do slovenskih in še cel kup manj znanih... in tako dalje in tako naprej. In mi je že žal, da sem začel naštevati, ker nisem prišel daleč... in hkrati naredil povsem napačen vtis.

Če potegnem črto nekako prevladuje rock, v vseh svojih oblikah... pa saj me je že mama poimenovala tako.

Originali so rezervirani za 'personal best', a neko prednost še vedno vidim v mp3 obliki, saj se tukaj najde še precej več, kot pa le na uradno izdanih medijih.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Dober film si privoščim kadarkoli utegnem, čeprav ta zelo pogosto ne izpade kot kandidat za mojo 'listo slavnih'. Je pa tudi res, da imam morda malce zajeban okus, tako da o konkretnih naslovih ne bi...

Slovenski TV program, in nasploh vsa televizija, blesti le na trenutke, tako da sem se znebil tv sprejemnika. Redno si preko spleta pogledam Hri-bar. In še sreča, da si dokumentarne filme in dobre oddaje vsi tako velikodušno delimo preko žice.

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Mislim, da je kulturna ponudba na Koroškem kar pestra, pa čeprav se ponavadi zdi ravno obratno. Je pač tako, da mora vsak sam kaj naredit za to. Sedenje pred TV-jem in jamranje pač ni voda na nikogaršnji mlin.

Mogoče manjka koroškemu kulturnemu prostoru več fleksibilnosti in pripravljenosti, oziroma odprtosti ljudi. To, da kultura dandanes s finančnega vidika bolj životari, pa ni le koroški problem, ampak nažalost globalni in predvsem moralni.

 

Naključno iz Kšajtnih

Mesec v sliki, julij 2008
Rubrika: Ostalo
Za vse vas, ki radi pridete na obisk v  našo Bajto, smo pripravili novo rubriko Mesec v sliki... in...
Potopis: Južna Amerika, Argentina, peti del
Rubrika: Potopis
Jasmina in Aljoša sta lani na potovanju po Južni Ameriki, med 12.3. in 14.8., obiskala Argentino, Bolivijo, Peru in Čile. V...
Fatter Than Albert - The Last Minute (2008)
Rubrika: Muzika
Kaj ima New Orleans ponuditi poleg klavrne izkušnje z orkanom Katrina, Mardi Grasa in zibelke jazza? Pravilni odgovor je seveda...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti