Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Jure Kotnik, arhitekt

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Jure Kotnik, arhitekt PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 02 April 2009 22:00

Jure KotnikJure Kotnik je s svojo diplomo v istem letu prejel Prešernovo nagrado in nagrado Trimo. Lani je izdal knjigo o kontejnerski arhitekturi, ki velja za eno najboljših tovrstnih knjig. Trenutno je vpisan na magistrski študij na Fakulteti za arhitekturo.

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Če izvzamem arhitekturo in oblikovanje s katerima sem poklicno povezan in pomenita nekakšno specializacijo, rad obiskujem čim več, čimbolj različnih vsebin, torej ravno nasprotno od specializacije. Navdušuje me preprosta dostopnost do različnih kulturnih okolij, velika ponudba, prepletanje visoke in alternativne kulture, brisanje meja med kulturnimi vsebinami in posledično nastanek novih oblik kulture so vse lepe lastnosti, pravzaprav kar kvaliteta današnjega časa.

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Kulturno se udejstvujem predvsem na področju arhitekture, arhitekturne kritike ter oblikovanja. Vsak posamičen izlet izven teh okvirjev je dobrodošla popestritev. Sicer pa sem, kot že rečeno, bolj porabnik drugih kulturnih dobrin. 

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Knjige imam zelo rad, zato jih berem vsak dan. Mojemu branju bi zlahka rekel mešana solata. Po eni strani seveda berem knjige s področja arhitekture in z njo povezanih vsebin, sicer pa imajo moje bralne navade obrise obdobij, ko se osredotočam na posamezne tematike. Tako kakšno obdobje prebiram samo določenega avtorja in prečesavam njegova dela, nato preidem na naslednji sklop in lahko berem na primer samo določeno tematiko, nato pa povsem preklopim na kakšno drugo leposlovje, humanistiko, življenjepise, potopise ali pa se potopim v kakšna področja s katerimi sicer sploh nisem povezan, a so izkušnje, načini razmišljanja in soočanja z realnostjo skozi druge prizme lahko zanimiva osvežitev in inspiracija.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Pri glasbi prisegam na raznovrstnost. V zadnjem času so mi še posebej všeč glasbeni križanci med raznimi stili. Glasba, pri kateri se ustaljene glasbene smeri kot klasika, etno ali rock srečajo z novejšimi glasbenimi zvrstmi kot so drum'n'base, electro ali pa naprimer rap. Nazadnje sem obiskal koncert enega od teh hibridov - koncert skupine PMG Collective.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Rad imam dober evropski film, ki ga pogledam vsake toliko časa. Televizije pa praktično ne gledam. Večinoma pridobivam informacije in zabavo preko spleta, ker si tako lahko prilagajam vsebine in jih hitro in učinkovito lahko razdelam do stopnje podrobnosti, ki me zanima. Televizija je časovno potratna, veliko vsebin je odvečnih, kvalitetne vsebine so večkrat površinsko predstavljene, zato so lahko drugi viri učinkovitejši. Če že, so mi zanimivi dokumentarci in reportaže, kakšen intervju ali pa kakšen prej omenjeni film, ki je ponavadi, povsem nerazumljivo, na sporedu ob najbolj nemogočih terminih.

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Zdi se mi , da se kulturna ponudba na Koroškem v zadnjih letih precej napredovala, kar me zelo veseli.  Mislim, da si pri tem še posebno pohvalo zaslužita Kompleks in Kulturni Dom Mežica, ki sta v naš prostor vnesla veliko kvalitetnih vsebin - nekatere tudi povsem na novo.  Gledano primerljivo s podobnimi perifernimi okolji znotraj države in v tujini, se mi koroški kulturni prostor ne zdi niti posebej problematičen niti posebej izstopajoč.

 

Dvonadstropna vikend enota 2+ (arhitekt: Jure Kotnik)
Dvonadstropna vikend enota 2+, ki jo vidite na sliki in ki stoji v Trebnjah, je delo Jureta Kotnika.

Za več projektov arhitekta Jureta Kotnika stisnite tukaj.
 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Od Vardarja do Triglava - drugi del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Makedonska prestolnica Skopje je po enodnevnem obisku delovala prijazno in mirno, njeni ulični prodajalci pa so za nizke...
Bajtin TV napovednik #2
Rubrika: Film
Za ta teden vam Bajta v ogled priporoča film The Three Burials of Melquiades Estrada (Trikrat pokopani Melquiades Estrada), ki je...
Zora Tavčar - Kroži, kroži galeb... (2008)
Rubrika: Knjiga
Zora Tavčar, rojena 2. oktobra 1928 v Loki pri Zidanem mostu, je pisateljica, pesnica, esejistka in tudi prevajalka. Je dobitnica nagrade...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti