Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Boris Strmčnik, glasbenik

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Boris Strmčnik, glasbenik PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 24 Februar 2009 00:25

Boris StrmčnikBoris Strmčnik je bobnar skupine Piksna, zato je logično, da mu v življenju največ pomeni ravno glasba, s katero se ukvarja že od nekdaj. Začel je s klavirjem, nadaljeval z bobni in kitaro. Zase pravi, da je temperamenten in brez dlake na jeziku, kar marsikoga kdaj ujezi.

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Seveda mi je kot glasbeniku najbližja glasba. Dojemam jo na zelo različne in kompleksne načine. Včasih me pri istem posnetku, ki sem ga slišal že več tisočkrat vedno znova pritegne besedilo, spet drugič harmonija, solaže, uvodi, zaključki, predvsem pa sporočilo. Glasba je namreč odličen medij za odsev družbe in časa v katerem nastane. Ob glasbi se znorim, zaradi same pristnosti sporočila, ki ga nosi, pa včasih tudi zajočem na najbolj ''sončen'' dan. Res moram priznati, da glasbo doživljam zelo intenzivno, včasih celo preveč.

Pritegne pa me tudi film, predvsem dokumentarni, spet praktično na isti način kot glasba. Filmi z urbano, realno vsebino, torej takšni, kakršne piše življenje. To so filmi z močno sporočilnostjo, produkcijsko morda sicer ne na najvišjem nivoju, ampak prav s pristnostjo prekašajo vsako ''holivudsko''' zgodbo, že ne vem kolikokrat prodano v novem paketu.

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Na področju kulture sem aktiven že dobrih petnajst let. Sem štejem predvsem svoje aktivno članstvo pri Pihalnem orkestru Rudnika Mežica, brez katerega vemo, da praktično ne mine nobena kulturna prireditev. Vmes je bilo tudi kar nekaj klavirskih nastopov v okviru nižje glasbene šole iz klavirja, pa seveda skoraj bi lahko rekel, nešteto nastopov z osnovno- in srednješolskimi bendi, ki so enako goreče umirali kakor nastajali. No, danes se najbolj najdem na bobnarskem stolčku in kot avtor v skupini Piksna  ter v tolkalski sekciji Pihalnega orkestra Rudnika Mežica in želim si, da bi na teh pozicijah ostal aktiven še vsaj petnajst let. (smeh)

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Žal moram priznati, da nisem ravno knjižni molj. Že v osnovni in srednji šoli sem res z muko prebral knjige, ki so bile obvezne. Prva knjiga, ki pa sem jo res dobesedno požiral je bila antologija benda The Beatles, potem pa po kar nekaj letih Da Vincijeva šifra. Prva zaradi glasbe, v katero sem bil že takrat zaljubljen in kultnega benda kot takega, druga pa zaradi same mitologije in skrivnostnosti.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Najbolj pri srcu mi je rock glasba in praktično vse podzvrsti, ki spadajo v ta zelo širok žanr. V moji zbirki pa se tudi najde vse, kar je prebavljivo in ni plehko - jazz, funk, hip-hop, swing, r'n'b, fusion -, saj kot glasbenik lahko iz vsake zvrsti potegnem nekaj novega, nekaj na čemer lahko sam potem zgradim še več ali pa temu kaj odvzamem, ker je pač meni tako bolj všeč. Poslušam tudi rave, tudi ta zvrst je v moj svet glasbe marsikaj doprinesla, tukaj seveda ciljam spet na konkretno glasbo in ne na načičkane neprebavljive cvetke, ki jih lahko poslušaš na komercialnih radijskih valovih.

Pravzaprav moram priznati, da sem v zadnjem času tudi sam podlegel vsemogočnosti interneta in si glasbo pridobivam preko interneta, razen seveda meni omiljenih bendov, katerih originalni albumi pa so in bodo vedno imeli svoje mesto na mojih policah.

Večja koncert, ki sem ju nazadnje obskal sta bila da Deep Purple in Status Quo dve leti nazaj. Prisostvoval pa sem na mnogih koncertih, ampak v okviru lastnega benda, kar pa mislim, da ni bil namen tega vprašanja.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Filme pravzaprav gledam zelo poredko, bolj me pritegnejo kakšni dokumentarci o divjem svetu Afrike ipd., in dokumentarci o znanosti. Odkar sem prebral Da Vincijevo šifro pa vse bolj tudi krščanstvo, čeprav sem po veroizpovedi ateist. Nekako se mi zdi, da bolj 'padem' v dokumentarce, če pa že pogledam film, pa je to res kakšna urbana zgodba. Nazadnje sem si spet ogledal slovenski film Slepilo in seveda tudi Petelinji zajtrk. Ko potegnem črto mislim, da sta največji vtis do sedaj v mojem življenju pustila filma Rane in pa Requiem for a dream (Rekvijem za sanje).

Slovenski TV program ima svoje visoke vzpone in zelo globoke padce in to oboje se lahko zgodi npr. v dveh dneh zaporedoma v dveh različnih oddajah na isti televiziji. Mislim, da je program lahko dober predvsem takrat, ko si ga sam izmed vseh slovenskih nacionalnih, komercialnih in lokalnih televizij ustvariš in prilagodiš.

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Kulturna ponudba na Koroškem ni slaba in ima pravzaprav za majhno regijo kakršna je naša, ogromno akterjev. Žal pa je celotna kulturna struja zelo slabo financirana s strani občin in sponzorjev, kar pa seveda omejuje sposobnosti marsikaterih kulturnih društev, in s tem tudi sicer nehote, ampak vseeno, destruktivno deluje nanje.
 

Naključno iz Kšajtnih

Aleksandra Kocmut - Izbrane pesmi
Rubrika: Leposlovne objave
Aleksandra Kocmut -  Izbrane pesmiAVTOBUSIZadnja štoparkaNa pozabljeni bankiniSanjam avtobuse,Medtem ko noč zimujeV mojih zarezah.Ne rabim palca,Samo nakolence,Da mi gramoz ne...
Moj mir
Rubrika: Leposlovne objave
Prelomim se v obljubo, kot vzbujen fragment.Spajati prepozne prej in prehitre potem v (za)časno,zarezo ubraniti praznini,sebe dajati samega v videnje. Vzdržim se...
Colin Straus, Greg Straus - Aliens vs Predator - Requiem (2007)
Rubrika: Film
Vesoljska ladja, ki v svoji notranjosti nosi najnevarnejša ubijalska bitja v vesolju, strmoglavi v gozd poleg majhnega idiličnega mesteca v ZDA....
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti