Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Ana Pisar, pesnica

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ana Pisar, pesnica PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 18 Februar 2009 21:00

Ana PisarAna Pisar, mlada in nadobudna pesnica, trenutno v zadnjem letniku Gimnazije Ravne na Koroškem. V letu 2008 je izdala svoj pesniški prvenec poimenovan "Gnezdo besed na najini strani daljav".

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Pisanje, ker pušča lepe in trdne pečate mojim dnem, ker diham skozi besede, ker me je zaznamovalo najbrž za zmeraj. Pa tudi branje in ukvarjanje z glasbo, ki se pojavljata v mojem vsakdanu.

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Moje kulturno udejstvovanje je pestro in aktivno, saj na kulturnih prireditvah sodelujem včasih tudi večkrat mesečno. Skupaj s prijatelji literati, poeti, soustvarjamo literarne dogodke ali pa smo gostje le-teh. Že kot osnovnošolka sem sodelovala na raznih kulturnih prireditvah, kot povezovalka programa ali recitatorka, v gimnazijskih letih je tega še več. Pa seveda razne kulturne prireditve, ki se jih udeležim vsake toliko časa … Gledališče redkeje, ko bom študentka, vsekakor pogosteje. Prav tako opera, ki mi je zelo pri srcu. 

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Berem predvsem poezijo, prevladujejo slovenski avtorji. Pri prozi posežem po kratkih zgodbah ali romanih, povsem različno. Berem kolikor mi dopušča čas, vedno si želim več, kot mi dejansko uspe brati. Najljubše knjige nimam. Imam namreč kar nekaj najljubših, tako pri poeziji kot pri prozi, tako da se ne morem opredeliti za eno samo delo.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Rock, jazz, blues, pop, klasika … Zelo različno, seveda odvisno od glasbe, ki pristane na mojem računalniku ali cedejki po priporočilu znancev ali obiskanem koncertu. Tako je bilo nazadnje z jazzom. Koncert Jureta Torija in Ewalda Oberleitnerja. To je manjši koncert, tako kot Katalena, ki se je posebej spominjam, recimo. Če pa štejejo samo veliki koncerti, v smislu večjih koncertnih dvoran ali na odprtem, pa Popstarstour, daleč, daleč nazaj.  Včasih kupim originalni cd, če mi je izvajalec izjemno všeč, ampak zelo redko. Poslužujem se MP3-jev.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Ogled filma v kinu si privoščim nekajkrat letno. Domači kino pa prakticiram enkrat, dvakrat ali trikrat tedensko, kadar imam dovolj prostega časa. Slovenski TV program spremljam redko, tako da ne morem kritizirati kakovosti. Poleg poročil si včasih ogledam kakšen film ali dokumentarec. Obče sem s programom zadovoljna. 

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Kulturna podobna na Koroškem se izpopolnjuje, kar je vzpodbudno. Možnosti za kulturno udejstvovanje vsekakor so. Sicer jih Koroška ne ponuja toliko, kot večja mesta v Sloveniji, vendar je kljub naši majhnosti kultura na visokem nivoju. Literarni večeri, humanistični pogovori dajejo pomemben kulturni utrip, zato bi jih lahko bilo še več. Odkar sodelujem na literarnih dogodkih, vidim, da koroški prostor kulturnikom daje možnosti, le zagrabiti jih je treba oz. poiskati jih moraš sam. Mogoče bi bilo smiselno, da bi razna kulturna društva delovala širše, ne zgolj znotraj svojega kroga. Vendar se tukaj včasih čuti pomanjkanje interesentov, publika je maloštevilna, vendar ni vedno tako. Večinoma imam namreč dobre izkušnje. Predvsem v Prevaljah nas vedno lepo sprejmejo in vabijo, pa tudi Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah je izjemna zakladnica kulturnih dogodkov. In seveda Dravograd, zatočišče Pesniške olimpiade … 
 

Naključno iz Kšajtnih

Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (10. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Štiri desetletja Temne strani meseca
Rubrika: Muzika
Pred dobrim tednom je minilo štiri desetletja od izida albuma The Dark Side of the Moon. Pisalo se je leto 1973,...
Ron Howard - Frost/Nixon (2008)
Rubrika: Film
Letos si je mesto med nominiranci za Oskarja za najboljši film zagotovil tudi »zgodovinski« film, ki s skoraj dokumentarnim pristopom prikazuje...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti