Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Sicilija - molčeč skrivnosten kraj

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Sicilija - molčeč skrivnosten kraj PDF natisni E-pošta
Prispeval Mateja Mazgan   
Ponedeljek, 06 Maj 2013 20:40

Bella Sicilija, kot ji pravijo Italijani, je največji otok v Sredozemskem morju in privablja veliko turistov na ogled mnogih kulturnih in naravnih zanimivosti. Je ena izmed dvanajstih dežel, ki sestavljajo državo Italijo. Dežela zavzema ves istoimenski otok na južnem delu države. Največji sredozemski otok in ob enem pokrajina, ki je v Italiji še danes močno povezana s starimi običaji, tradicijo in tudi mafijo. Večji del dežele je gričevnat, nekaj je gorovja, ravnine pa se raztezajo le ob obalah. Podnebje je tipično mediteransko z milimi zimami, skratka primerno, da tam uspeva veliko vrst mediteranskega sadja. Nekako najbolj znan logotip Sicilije danes predstavlja mogočen in tudi največji ognjenik Evrope, kateri že tisočletja oblikuje življenje otoškega prebivalstva. Nekdaj močan vpliv verovanja bogov se je na nek način ohranil vse do danes. To pa so predvsem s spoštovanjem občudovani, dobro ohranjeni mnogi arheološki spomeniki.

Utrinek s Sicilije.

Potovanje po deželi je najlepše z avtomobilom, motorjem ali celo kolesom. Varnost in prijazni domačini pa še toliko bolj poskrbijo za lepo potovanje. Ker dežela ni ravno preveč oddaljena, je tudi dostop do nje toliko ugodnejši, tako z letalom, vlakom, avtomobilom, avtobusom ter ladjo. Vsi javni prevozi so dobro urejeni.

Kjer prevladuje mafija

Sicilija in s tem glavno mesto Palermo je najverjetneje še posebej poznano po znanih mafijskih skupinah, katere so se in se najverjetneje še zadržujejo tam. Domačini ne marajo razpredati o mafiji z tujci, saj imajo to kot za nekakšno zasebno tradicijo, katera se ostalih ne tiče. Ravno zato jo nekateri poimenujejo tudi kot molčeč in skrivnosten kraj. Molčečnost in skrivnost pa se z malo domišljije opazi tudi na počrnelih baročnih ulicah Palerma, kjer se še danes vidijo ostanki, ki jo jih povzročile bombe ob izkrcavanju zaveznikov leta 1943.

Tudi Sicilijanska zgodovina je kot mnoge druge v Evropi žalostna, pretresljiva in seveda romantična zgodba. Sicilijanski kmetje so bili še v petdesetih letih minulega stoletja najrevnejši v zahodnem predelu, saj so se komaj preživljali zaradi surovih mafijskih zakonov. Nenehno krvavo maščevanje, izkoriščanja, umori itd. so pretili na življenje tamkajšnjih domačinov.

Najbolj opevan evropski vulkan

Na vzhodnem delu Sicilije se dviguje najbolj znana in najprivlačnejša otoška atrakcija. To je vulkan Etna z 3323 metri nadmorske višine. Iz mogočnega vulkana se ob lepem vremenu razprostira imeniten razgled, ob enem pa se iz njegovega vrha dan in noč vleče dim. Dim priča, da je vulkan še danes nekje globo v notranjosti delujoč. Vsakič, ko je vulkan izbruhnil, je s tem močno vplival na življenje tamkajšnjih domačinov. V zgodovini je ob svojih izbruhih terjal tudi mnoge žrtve. Zadnji znani večji izbruh je bil leta 2002, ko je lava uničila nekaj hotelov, hiš in celo smučarsko središče. Še danes se da videti nekaj ostankov stebrov smučarskih vlečnic ter streh hiš, ki še danes gledajo izpod strnjene lave. Seveda pa to upraviteljem ni vzelo vse volje in so večino postavili nazaj na noge. Danes se je ponovno možno pripeljati z žičnico visoko pod vrh vulkana.

Na vulkan pa se je možno povzpeti tudi z terenskimi vozili ali pa seveda peš. Peš se lahko nadaljuje tudi do samega vrha kraterja. Cesta, ki vodi na Etno je močno serpentinasta, temna od ostankov izbruha lave in že to daje mogočen vtis na sile, ki lahko nastanejo ob izbruhu vulkana. Kljub temu, da nevarnost vedno preti nad domačini, pa ti še vedno ostajajo na tem področju. Vulkanski pesek se z leti spremeni v zelo rodovitno zemljo, katero nato domačini izkoriščajo sebi v prid. Zato so spodnja pobočja Etne spremenjena v bogate nasade mandljev, pistacij, citrusov in orehov. Lep pogled na vulkan pa je tudi iz doline, iz cest, ki ga obkrožajo.

Pomembnost kmetijstva se je ohranila

Zaradi mnogih izjemno zanimivih zgodovinskih ostankov je ponekod še danes moč občutiti delček tiste prave zgodovine, ko so ljudje še močno verovali v bogove. Zaradi ugodne zemljepisne lege in tudi podnebja je bila Sicilija obljudena za življenje že zelo zgodaj. Ravno bogate izkopanine so dokaz za to. Mnoga arheološka najdišča pričajo na to, da so tukaj bila tudi s strani tujih plemen ustanovljena močna trgovska in vojaška oporišča. Na kulturo so imeli veliki vpliv tudi Grki, kateri so dolgo časa živeli na tem ozemlju. Kasneje so na razvoj Sicilije močno vplivali tudi mnogi ostali priseljenci in pogajalci za ozemlje. Sicilija se je priključila Kraljevini Italiji, pod katero spada še danes.


Ljudje so se v večini preživljali s kmetijstvo, gojili so žita, pšenice, agrume, oljke, vinsko trto, pa tudi povrtnine in ostalo sadje. Še danes je veliki del prebivalstva usmerjen v kmetijstvo, s tem da prevladuje pridelovanje bombaža. Kar 80% vsega italijanskega bombaža pridelajo na Siciliji. Razvita je tudi živinoreja, ribolov, kemična in petrokemična industrija.


Kljub pričanju o raznih mafijskih podvigih v deželi je potovanje tam zelo varno. Kot se kdaj pošali kakšen domačin, morda pa ravno zaradi mafije v današnjem času še toliko večja varnost. Dežela polna zanimivosti, od čistega morja, gora, imenitnega vulkana, še bolj posebne zgodovine, katere se delček lahko vidi tudi na lastne oči je pravi raj za popotnike, ki se želijo naužiti tako kulturnih kot naravnih znamenitosti.

Pripisi k slikam v galeriji:

Fotografija 1 (Mateja Mazgan): Palermo, kjer z prostim očesom ni moč videti vpliva mafije.
Fotografija 2 (Mateja Mazgan): kmetijstvo je bilo in še vedno je močno razvito
Fotografija 3 (Mateja Mazgan): velikost mnogih kulturnih ostankov si le z težavo razlagamo
Fotografija 4 in 5 (Mateja Mazgan): mnogi templji so spomin na bogove, v katere so verovali
Fotografija 6 (Mateja Mazgan): od nekaterih templjev so ostali le delčki, a kljub temu pričajo na mogočnost nekdaj obstajajočih templjev
Fotografija 7 in 8 (Mateja Mazgan): največja atrakcija na Siciliji je ognjenik Etna, kateri velja za eno najbolj obiskanih atrakcij na otoku


 

Naključno iz Kšajtnih

Matteo Garrone - Gomorra (2008)
Rubrika: Film
Film Gomorra režiserja Matteona Garroneja je bil prejšnjo soboto, na slavnostni ceremoniji v danski prestolnici Københavnu,  proglašen za najboljši evropski film...
Bajtin TV napovednik (od 25.4 do 1.5)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Nov teden nov Bajtin TV napovednik, kakor je že ustaljena praksa. Ta teden dobrih vsebin ne manjka, katere si bomo v...
Zora Tavčar - Kroži, kroži galeb... (2008)
Rubrika: Knjiga
Zora Tavčar, rojena 2. oktobra 1928 v Loki pri Zidanem mostu, je pisateljica, pesnica, esejistka in tudi prevajalka. Je dobitnica nagrade...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti