Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 3

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 3 PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc   
Četrtek, 24 April 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del
Stran 2
Stran 3
Vse strani
CHU CHI TUNNELS

 

Cu Chi Tunnels so še eni izmed tunelov, ki so razpredeni pod zemljo na skoraj celotnem ozemlju Vietnama. Okoli 1000 km rovov v bližini meje s Kambodžo turistom predstavljajo grozote vojne in trpljenje Vietnamcev. Originalni tuneli, ki so jih izkopali vietnamski komunisti, so bili dimenzij 60 x 80 centimetrov. Povprečen Evropejec, kaj šele Američan, vanje ne spravita niti nog. Za turiste so tako naredili več kot dvakrat večjo repliko, ki pa je bila zame, ki sem malo klavstrofobična, če zmeraj tako majhna, da si vanjo nisem upala.

Chu chi tuneli

CAO DAI

Cao Dai je sinkretistična vera, ki je bila ustanovljena leta 1926. Njen ustanovitelj je bil Ngo Van Chieu, francoski administrator v Indokini, ki je slišal glas »višjega« in po njegovih navodilih ustvaril novo vero –  caodaizem. Kljub temu da se v njem prepletajo nauki taoizma, konfucianizma, krščanstva, budizma in islama, je caodaizem monoteistična vera, ki priznava enega boga, ki je lahko v primeru caodaizma ali Alah, krščanski Bog, Buda ali kdo tretji, ime ni pomembno. Največji tempelj caodaizma je v Tây Ninhu, število vernikov po svetu pa se giblje med 2 in 6 milijoni.   

Cao Dai tempelj

Ob obisku caodaističnega templja smo bili priča eni izmed seans, kot obrede, ki jih mi poznamo pod imenom maše, imenujejo caodaisti. V enem dnevu imajo štiri seanse: opolnoči, ob šestih zjutraj, opoldne in ob šestih zvečer. Ženske imajo v templju prostor na levi, moški na desni, oboji pa se morajo, prav tako kot turisti, pred vstopom v tempelj sezuti.

Srečanje s caodaizmom mi je odstrlo še eno pisano podobo vietnamskega naroda in malo omililo podobe strašnih tunelov, ki so se mi slikale v mislih, ko se je končeval še en zgodovinskih podatkov poln izlet.

Pisani Cao dai

NAMESTO KONCA

Vietnam je zgodba, ki se popotniku, ki ga raznolikosti nenavadne pokrajine in še nenavadnejšega naroda prevzamejo, piše sama, a vendar ostane nedokončana. Če se ti zdi, da si v Vietnamu videl vse, te za prvim vogalom preseneti nova zgodba. Enako pisana in neverjetna, kot so bile prejšnje. In s skritimi kažipoti v nova poglavja.

Monkey island

 


Sama vem, da se bom nekoč vrnila. Ker vem, da me poleg vseh opisanih in izpuščenih krajev (obiskala sva še My Son, Ninh Bin, Halong, Cat Ba Island, Monkey Island …) čakajo novi svetovi in nove zgodbe, ki bodo drugačne, kot sem jih že doživela. Ker čas, ki mineva, tudi na takšnih lepotah, kot so vietnamske, pušča neizbežne odtise.

VIETNAM - MAVRIČNA DEŽELA - 1.DEL 

Naključno iz Kšajtnih

Uroš Zavodnik, filmski režiser in scenarist
Rubrika: Kulturniški profili
TUKAJ (/images/stories/ksajtni/profil_kulturniki/Zavodnik Uros - Tolažnik - synopsis.doc).
Aleksander Solženicin - En Dan Ivana Denisovića (1971)
Rubrika: Knjiga
En dan Ivana Denisoviča, izpod peresa ruskega pisatelja Aleksandra Solženicina, opisuje preživljanje enega izmed številnih, skoraj do potankosti enakih dnevov političnega...
Fotozgodba: Mallorca - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Kamniti stolpi, ki jih lahko vidimo vzdolž obale, so bili zgrajeni za zaščito pred napadi piratov iz Severne...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti