Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 2

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc   
Četrtek, 24 April 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del
Stran 2
Stran 3
Vse strani
SAJGON (HO CHI MINH CITY)

Sajgon je južna prestolnica Vietnama, ki nosi tudi ime Ho Chi Minh po velikem vietnamskem komunističnem voditelju Stričku Ho-ju. Po vrvežu, prometu in trumah turistov je mesto precej podobno Hanoju, razlikuje pa se po modernejših novogradnjah, po nakupovalnih središčih, ki »rastejo« v današnjih časih, ter po nočnem življenju mladih. V lokalih prevladuje glasba, ki je bila pri nas popularna v devetdesetih, karaoke pa so prisotne povsod, tudi v najrevnejših četrtih, kjer se na ulicah ponoči gnetejo cele družine brezdomcev.

V Sajgonu sva se srečala tudi z Janijem, Slovencem, ki dela v Vietnamu že lepo število let. Razkazal nama je središče mesta in naju vpeljal v še nepreizkušeno vietnamsko kulinariko. Tako sva jedla polnjene sladkovodne polže, žabje krake, kozličkovo juho – enkrat v »restavraciji«, ki je čez dan avtomehanična delavnica, zvečer pa jo pospravijo in nastavijo vanjo mize in plastične stole (tako dobro hrano sva jedla redkokje) – in drugič v fini restavraciji, ki bi lahko brez problema stala tudi v središču kakšnega razvitega in modernega velemesta.

Žabji kraki

Po mestu smo se prevažali z mototaksiji, tako kot vsi, ki nimajo svojega motorja. Z mototaksijem se najhitreje prebijate med gnečo na vietnamskih ulicah. Sicer takšen način vožnje ni najbolj varen, lahko pa tako vidiš dobršen del mesta, ki si ga drugače ne bi ogledal, saj poznajo vozniki bližnjice tudi skozi najbolj zakotne dele mesta. 


Lekarna na ladji

MEKONG DELTA

Tako kot Sapa, vožnja z Easy Ridersi in ogled demilitarizirane cone je raziskovanje Mekong delte ter vožnja po njenih skritih kanalih in labirintih obvezno. Toliko vode, ki jo prinese vse od Tibeta in se z vso nesnago vred, ki jo na poti pobere, izlije v Južnokitajsko morje, na kupu nisem videla še nikoli. In to vodo Vietnamci uporabljajo za vse. V njej perejo oblačila, umivajo sadje in zelenjavo, se v njej umivajo in kopajo, otroci v njej zganjajo vragolije in se igrajo. To isto vodo uporabljajo za kuho, v njej si mimogrede ulovijo kosilo, na njej gradijo hiše na kolih (ali plavajoče na sodih), v vseh vrstah dolgih in ozkih plovil pa se srečujejo domačini s turisti in jim na svojih plavajočih tržnicah še mimogrede prodajo kakšen eksotičen sadež ali domač izdelek.

Življenje na vodi

Mekong

Na najinem izletu, ki je poleg vseh zanimivosti vključeval še zastonj plohe vsakih nekaj minut, sva spala v bungalovih na količkih ob nevemkaterem rokavu Mekonga, veslala v majhnih čolnih s con hatom na glavi (con hat je tipično pokrivalo vietnamskih poljedelcev za zaščito pred soncem, ki ga nosi večina Vietnamcev še danes), bila priči izdelavi sladkarij iz kokosa in izdelavi riževih rezancev, poslušala vietnamsko glasbo, jedla bananin med in se crkljala s kačami.

 

Naključno iz Kšajtnih

Eric Darnell, Tom McGrath - Madagascar: Escape 2 Africa (2008)
Rubrika: Film
Nekako logično je bilo, da je animirana uspešnica Madagascar izpred štirih let lani dobila svoje nadaljevanje, ki nosi naslov Madagascar: Escape...
Bajtin TV napovednik (od 11.4 do 17.4)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Pred vami je nov izbor aktualnih TV vsebin, katerih ne gre zamuditi v prihajajočem tednu. Za tokratno priporočilo tedna smo izbrali...
Fredi Miler, glasbenik
Rubrika: Kulturniški profili
  Fredi Miler je koroški pevec, katerega je slovenska  javnost spoznala leta 2004 preko interneta v pesmi »Vedno si sanjala...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti