Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Od Vardarja do Triglava - drugi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Od Vardarja do Triglava - drugi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, Miha Jejčič Foto: Mitja Gruber   
Četrtek, 31 Julij 2008 01:00
Indeks člankov
Potopis: Od Vardarja do Triglava - drugi del
Stran 2
Vse strani

Od Vardarja do Triglava - drugi delIz potovanja po bivši Jugoslaviji, se nam tedensko oglašajo sodelavec Bajte Mitja Gruber in njegovi sopotniki. Tokrat potepanje po Črni Gori in Makedoniji.

Po kratkem, a več kot potrebnem oddihu ob Skadarskem jezeru smo zagrizli v gorovje, ki ločuje obalni in celinski del Črne Gore in videli, zakaj v ČG avtocest ni. Ogledali smo si staro prestolnico, kjer je brž, ko smo stopili iz avta, do nas pristopil zgovoren starejši možakar, s katerim smo spontano (v bistvu on z nami) načeli pogovor. Zgovorno je začel pripovedovati o svojem mestu, med drugim nam je znal našteti lokacije vseh bivših veleposlaništev v Cetinjah. Iz možakovih besed se je čutil ponos črnogorskega naroda, ki je bil ob nedavni zmagi vaterpolistov na evropskem prvenstvu še podkrepljen.

Naj omenim, da je del naše odprave tudi človek obilnejše postave (120 kg) in če to pri nas ni nekaj nenavadnega, je bil v Črni Gori prava turistična atrakcija, z njim so se želeli slikati še domačini.

Črno jezero na Durmitorju
Črno jezero na Durmitorju

Zaradi tipično balkanskega vedenja žejnejšega dela naše ekipe na območju nacionalnega parka Durmitor smo hoteli zjutraj čimprej ucvreti, a je naš kombi v kritičnem trenutku odpovedal. Najbrž smo bili zelo neopazni, ko nas je šest potiskalo kombi, ki je ob vžigu začel utripati z vsemi lučmi, glasno trobiti in spuščati gost črn dim.
V temni črni noči smo po nasvetu mimoidočega ob kosovski meji  iskali hotel, kjer bi lahko prenočili. Po uri in pol vožnje po pogojno prevoznih cestah smo obupali, nakar smo zagledali rešilno lučko v daljavi. Tam smo naleteli na najustrežljivejšega človeka, ki nam je nudil ne le hrane, pijače, ognja ter prostora za spanje, ampak tudi varnost, kar se je izkazalo šele kasneje, ko mu je ob ognju in rakiji iz žepa padla pištola.

Kamniti most nad reko Vardar v Skopju
Kamniti most nad reko Vardar v Skopju

Zaradi še pred nedavno neurejenih razmer na Kosovu smo tega z kratkim postankom v Prištini le prečkali. Navkljub temu pa smo uspeli oceniti stanje v državi, ki je milo rečeno kaotično. V prometu pravil ni, trume ljudi stojijo ali pohajkujejo večinoma po cestišču, krdela zanemarjenih uličnih psov, vse to in še več Slovencem nenavadnih stvari je tam povsem običajnih.

Potopis v izdelavi.
Potopis v izdelavi.
Več fotografij lahko najdete v Albumu. 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Tajska ali Lov na Tajskega tajkuna - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Če ne obvladate jezika, pokažete s prstom na hrano, ki vam vzbuja tek in zaupanje. Bodite pozorni, ko...
Noam Chomsky - Profit Pred Ljudmi (2005)
Rubrika: Knjiga
Družbena ureditev neoliberalnega kapitalizma nam na vsakem koraku vsiljuje mnenje, da se je zgodovina končala. Človek ne more več izbirati in...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (8.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti