Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Od Vardarja do Triglava - prvi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Od Vardarja do Triglava - prvi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, Foto: Andrej Gotenc, Tadej Lampreht   
Nedelja, 27 Julij 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Od Vardarja do Triglava - prvi del
Stran 2
Vse strani

Od Vardarja do Triglava (1. del)Jugoslavija, naša nekdanja skupna država, za nekatere najhujše totalitarno zlo, drugi se je spominjajo z nostalgijo in solznimi očmi. Kakorkoli že, države bivše Juge so še vedno priljubljena turistična destinacija.

Bivša Jugoslavija ima slavno in razburkano zgodovino o kateri je naša generacija zgolj slišala od svojih očetov, mater in starih staršev, ki so jo doživeli na lastni koži, mi pa smo odšli na to pot, da bi spoznali  kakšna je realna slika. Trenutno se končuje konec prvega tedna našega študentskega Yugo road tripa. Nahajamo se v naravnem parku ob Skadarskem jezeru v Črni Gori, kjer smo verjetno daleč par kilometrov naokrog edini ljudje. Pisanje tega članka v tako rekoč od bogov pozabljeni in neokrnjeni naravi predstavlja samosvojo izkušnjo, ki je verjetno ne bomo več kdaj podoživeli, je pa perfektno za polnjene izpraznjenih baterij po napornem tednu. V enem tednu smo prečkali pet mejnih prehodov, kjer so se vsi cariniki čudili dejstvu, da smo brez žensk, nato pa nas še hladno resno oklicali za gay skupino, a večjih problemov razen čakanja in temeljitega pregledovanja ni bilo. Sedaj, ko smo se navzeli Črnogorske lenobe in nam v neverjetni  vročini primanjkuje delovnih rok za pomivalne posle, se tudi sami čudimo, zakaj smo odšli brez žensk. Po drugi strani pa si, navkljub prelestni lepoti vseh žensk, ki jih srečujemo zaenkrat nismo bili sposobni navezati kakšnih stikov z njimi, jih je pa lepo opazovati skozi avto, iz pivnice, iz morja, …

Pripravljanje hrane
Naši vrli dedci pri pripravi hrane, kdo bo pa pomil posodo?
 
Najprej nas je pot vodila preko Istre, kjer smo si ovlažili vedno od popotniškega prahu suha grla v gostilni Vampire v vasici Kringa blizu Pazina, ki slovi po tem, da se je tam spočel mit o vampirjih,  a pot do tja poteka prek sila nezavidljive makadamske ceste. Hrvaški možje postave so že prvi dan upravičili svoj sloves ter ga naslednji dan samo kronali z nekoliko zgodnejšo budilko od naših. Pot ob Jadranskem morju je bila izjemno slikovita, še posebej, ko se cesta vijugasto zarije v hribovja ob obali in ponudi osupljajoče poglede na skorajda celotno Jadransko morje.

Bar Vampire v vasici Kringa
Stenska poslikava v gostilni Vampire, v vasici Kringa, kjer naj bi se rodil mit o vampirjih.
 
Če je Split malce razočaral, smo bili vsi navdušeni nad Mostarjem v Bosni, ki ni toliko navdušil s svojim znamenitim, sicer na novo obnovljenim znamenitim mostom, kot pa s samim vzdušjem v malce bolj od kopice turistov odmaknjenemu delu, kjer je bilo moč dodobra občutiti pristni utrip mesta. V narodnem parku Plitvička jezera smo se spretno pomešali med običajne turiste in edini prekršek, ki smo ga naredili je bilo to, da smo se po dolgem, a lepem ogledu okopali pod največjim slapom, ki ga Plitvička jezera primorejo. Voda je bila zimsko hladna, a neverjetno prijetna, ostali turisti pa so si našo osvežitev v fantastičnem ambientu vzeli kot primerno za fotografiranje.

Plitvička jezera
Plitvička jezera
 

Več fotografij lahko najdete v Albumu. 

Naključno iz Kšajtnih

Eric Darnell, Tom McGrath - Madagascar: Escape 2 Africa (2008)
Rubrika: Film
Nekako logično je bilo, da je animirana uspešnica Madagascar izpred štirih let lani dobila svoje nadaljevanje, ki nosi naslov Madagascar: Escape...
Milčin kotiček - Ko gre tvoja pot od tod ...
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Ko gre tvoja pot od tod ... Danes je moje razmišljanje zelo žalostno in tako nabito s...
Miha Ferk, vsestranski glasbenik
Rubrika: Kulturniški profili
  Miha Ferk je mlad vsestranski glasbenik, komponist in aranžer, ki študira na Univerzi za Glasbo na Dunaju. S svojimi...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti