Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Irska - drugi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Irska - drugi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Maruša Triplat in Jure Lesjak   
Torek, 17 Junij 2008 17:45
Indeks člankov
Potopis: Irska - drugi del
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Stran 6
Vse strani

IrskaIrska, prelepa dežela, ki poleg vseh odtenkov zelene pokrajine in čudovite obale ponuja brezskrbno popotovanje med veselimi ljudmi, ki se jim je na nekaterih področjih praktično ustavil čas. 

CLIFFS OF MOHER

Iz polotoka Dingle naju je pot vodila na zahodno stran otoka Irske, natančneje na Moherske pečine. Avtobus za Limerick je štartal že zelo zgodaj zjutraj. Vozili se bomo skoraj dve uri. Sprva sva kolebala med dvema možnostima – ali greva direktno proti Limericku ali pa se ustaviva še v majhni vasi Adare, ki se nahaja nekje 20 kilometrov pred najinemu prvemu cilju. Odločila sva se za prvo varianto, ker bi nama čakanje na naslednji avtobus vzelo preveč časa. Majhno vas Adare, ki ima polno s slamo kritih zidanic in izjemno lego ob reki, sva si ogledala kar med vožnjo. Če ste navdušeni nad slamnatimi strehami, se le ustavite, saj je tistih 20 sekund iz avtobusa res premalo.   

Slikovita vasica Adare
Majhna vas Adare ima polno s slamo kritih zidanic.

V Limericku sva se ustavila zgolj za kakšno uro. Malo zaradi tega, ker sva imela kar hitro naslednji avtobus, malo zaradi tega, ker nama je nek Avstralec po imenu Francis v Corku dejal, da »Limerick sucks«. Okej, sva mislila, če pravi tako, pa že. Na avtobusni postaji je Maruša doživela pravi šok, ko je pogledala porabo na mobitelu. Znesek je bil krepko čez sto evrov. Evro tarifa, ki naj bi veljala, je vseeno dokaj visoka. Avtobus na progi številka 11 (zlagal sem se številko) je peljal proti Doolinu. 

Doolin
Doolin, zahodna Irska.

Enourna vožnja se je končala skoraj da na koncu sveta. Ko sva mislila, da ne moremo več naprej, smo se še vedno vozili dalje. Malenkost me je zgrabil strah, zato sem vprašal šoferja: »Excuse me, sir. Where's the last stop?« Odgovoril je z naglasom: »Doolin.« Oddih. Na koncu smo se ustavili kar tik pred najinemu hostlu – Aille river hostel, verjetno najbolj urejen in čist hostel na Irskem. Čeprav je Doolin izjemno majhen in brez turistov, lahko najdete v tem kraju kar tri hostle, tako da se za prostor pod streho ni potrebno bati. Mimogrede, nujno je, da dvignete primerno vsoto denarja preden greste v Doolin, saj bankomata tam nimajo.

Doolin hostel
Aille river hostel v Doolinu

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Naključno iz Kšajtnih

Rob Reiner - The Bucket List (2007)
Rubrika: Film
Jack Nicholson kot Edward Cole in Morgan Freeman kot Carter Chambers sta osrednja lika v tej komični drami. Pred kamero ju...
Barbara Žvirc - Šestice
Rubrika: Leposlovne objave
Barbara Žvirc - ŠesticeNepremično je sedel. Mimo je pripeljala že četrta ali peta šestica, on pa je še kar sedel. Glavo...
Let3 - Bombardiranje Srbije I Čačka (2005)
Rubrika: Muzika
Veliko glasbenih skupin se danes trudi odkriti toplo vodo, ampak ni jih ravno veliko, ki jim to uspe. Če pogledamo...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti