Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Irska - prvi del - Stran 5

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Irska - prvi del - Stran 5 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Maruša Triplat   
Sobota, 24 Maj 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Irska - prvi del
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Vse strani

DINGLE PENINSULA

Dingle

Iz Corka sva prek mesteca Tralle odpotovala na jugozahod Irske, natančneje na polotok Dingle. Že vožnja ob obali in preko hribovja na sredini polotoka je napovedovala, da bo to najlepši del najinega potovanja. Avtomobilov na cesti enostavno ni, pot je zavita in vodi po neverjetnih hribih. Včasih ga je moral šofer avtobusa prestaviti tudi »v prvo«. Vsepovsod polno travnikov, pašnikov z ovcami in pogledi na morje. Neokrnjena narava v vsem svojem sijaju. Prava Irska, za katero je vredno nameniti vsak trenutek. Potem ko je šofer kar sproti pobiral domačine, smo prispeli v enkratni Dingle. Fenomenalno. V samem Dinglu, če odštejem bližnje kraje, je samo en hostel, Ballintaggart hostel, ki ga nikakor nisva našla, zato sva morala vzeti B&B Harbour Lodge (Bed and Breakfast), ki se je izkazal za pravo izbiro. Dokaj poceni, predvsem pa čist in urejen. Nasploh pa je Dingle izjemno prijazen in prijeten kraj, odmaknjen od vsakdanjega vrveža. Ljudje pozdravljajo vsakega, kar se po določenem času na Irskem navadi čisto vsak.

Dingle
Dingle, najprijetnejši kraj na Irskem.

V Dinglu najdeš tudi najboljše pube na Irskem, kjer je vsak večer živa glasba in neverjetna zabava. Bila sva v skoraj vseh, najbolj v spominu nama bosta ostala Murphy's in O' Flahertypub. Še posebej prvi.

O'Flaherty Pub.
O'Flaherty Pub.
Slea Head Road
 
Tako kot Rathdrumu sva si tudi v Dinglu izposodila kolesa, in sicer kar v nekem pubu. Pravzaprav so bila dobra, bolj mestna kot gorska. Vendar naju je tega dne nekaj izjemno motilo. Vreme. Vseskozi se je zdelo, da ne bo dolgo zdržalo. Vseeno sva vztrajala z vožnjo. Na koncu se je izkazalo, da je bila to velika napaka. Naenkrat je začelo neznosno deževati. Vsa premočena sva morala obrniti. Razočaranje je bilo ogromno. K sreči se je zvečer zjasnilo. Odločila sva se, da bova poizkusila naslednji dan še enkrat, čeprav tega nisva imela v planu. Izplačalo se je.

Slea Head Road, Dingle Peninsula.
Slea Head Road, Dingle Peninsula.

 


Še enkrat po kolesa in na pot, ki je ne sme zamuditi nihče, ko potuje po Irski. Večino časa se voziš na visoki obalni cesti in gledaš čudovito obalo, morje ter otoke, ki obdajajo polotok Dingle. Pot ni preveč naporna, dolga je okoli 30 kilometrov, ki minejo prehitro. Najprej gledaš Blasket Islands, na svoji levi strani, kasneje vidiš polotok Ring of Kerry, vrhunec pa prinese rt polotoka, s katerega opazuješ prelepe Aran Islands. Vreme je bilo jasno, najtoplejši dan potovanja, sonce je sijalo cel dan. Zagotovo najlepše preživeti dan na Irskem, ki bo ostal v najinem spominu za vedno. Škoda, da je minil tako hitro kot vse prijetne reči.

POTOPIS - IRSKA - 2.DEL

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

  

Naključno iz Kšajtnih

Sylvester Stallone - Rambo (2008)
Rubrika: Film
Dolgo pričakovano četrto in skorajda zadnje dejanje zgodbe o vietnamskem veteranu Johnu Rambu,  je tokrat Sylvester Stalone napisal in režiral sam....
Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004)
Rubrika: Knjiga
Kadar neko literarno delo opisuje najnovejše dosežke znanosti in/ali tehnologije, praviloma tvega, da bo nadvse hitro zastaralo. Seveda kakovostnemu delu tega...
Paul Auster - Brooklynske norosti (2009)
Rubrika: Knjiga
»Brooklynske norosti bodo na globok austrovski način očarale bralce. Knjiga o človeških norostih in modrostih je vedra oda veličini in skrivnosti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti