Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Irska - prvi del - Stran 4

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Irska - prvi del - Stran 4 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Maruša Triplat   
Sobota, 24 Maj 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Irska - prvi del
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Vse strani

COUNTY CORK
 
Iz Wicklow Mountains sva se namenila proti Corku, drugemu največjemu mestu na Irskem. To je bila tudi najdaljša razdalja, ki sva jo prevozila z avtobusom. Naj tukaj povem, da je za javni prevoz na Irskem odlično poskrbljeno, priporočam potovanje z avtobusom. Iz Rathdruma sva morala najprej v obmorsko mesto Arklow, kjer se je prvič prikazal eden izmed neštetih nepozabnih pogledov na morje. Iz Arklowa sva odpotovala proti pristaniškemu mestu Wexford. Noč sva preživela v lepem hostlu Kirwan House. Navsezgodaj sva preko Waterforda odhitela proti Corku.
  
Cork

Industrijsko mesto naju je pričakalo s slabim vremenom. Pot do hostla izjemno strma. Priznati je treba, da je Kinlay House Shandon daleč najslabši hostel na Irskem. Obupne postelje, natrpane sobe, s čistočo se ne bi smeli hvaliti. Vendar bo treba potrpeti, saj bova tukaj ostala tri dni. Turistov je v Corku veliko, skoraj več kot v Dublinu. Mesto je prijetno, ni pa ravno nekaj posebnega. 6,5/10. Hitro se izgubiš, navkljub zemljevidu. Splača se pogledati English Market, tržnico, kjer prodajajo živila, pijače, knjige in obrtniške izdelke. Solidna je tudi St. Finn Barre's Cathedral. Če boste imeli dovolj časa, obiščite Cork Castle, študentski campus in »second hand shop« Fitzpatrick's. Ogledati si velja še morda Cobh, ki je malo izven Corka. Od tam je na neuspešno pot izplul Titanik, če se vam zdi ta podatek pomemben. Večerno življenje v pubih je v Corku bolj klavrno.

Cork
Cork, drugo največje mesto na Irskem.

Blarney castle

 

Blarneyski grad je iz Corka oddaljen za slabe pol ure vožnje. Pred vhodom v park nepopisna gneča. Vsi so prišli iz enega razloga – poljubit blarneyski kamen na vrhu stolpa, ki bo vsakega obdaril z govorniškim darom. Na vrhu gradu je poseben mojster, ki te nagne z glavo navzdol proti tlom. V tem času moraš poljubiti kamen. Nekatere je strah, ampak ni nevarno. Lonely planet je to znamenitost uvrstil med sto stvari na svetu, ki jih ne smeš zamuditi. Realno bi bilo med tisoč, čeprav je grad z okolico in potmi skozi park res imeniten. Graja edino na račun cene fotografije ob poljubljanju kamna. Cena: 10 €. 

Blarney castle.
Blarney castle.

Kinsale

Človek misli, da bo ušel gneči v Corku s tem, ko bo odšel čisto do južne obale Irske. Kaj hitro se zmoti. Tudi v majhnem kraju Kinsale je turistov na pretek. Kljub temu gre za simpatično mesto, ki ga krasijo nizke in barvite hiše.

Kinsale
Kinsale, majhen kraj na jugu Irske.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Foto-zgodba: Toskana, drugi del
Rubrika: Potopis
Nadaljevanje Jasmininega potepanja po Toskani. V kolikor ste zamudili prvi del, si ga preberite na tem (potopis/foto-zgodba-toskana-prvi-del) naslovu.Grotta Grande ali velika...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (15. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Danny Boyle - Slumdog Millionaire (2008)
Rubrika: Film
What can a slumdog possibly know? Se v uvodni sekvenci filma Slumdog Millionaire britanskega režiserja Dannyja Boyla sprašuje zasliševalec Jamala, dečka...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti