Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Irska - prvi del - Stran 3

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Irska - prvi del - Stran 3 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Maruša Triplat   
Sobota, 24 Maj 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Irska - prvi del
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Vse strani
WICKLOW MOUNTAINS
 
Rathdrum

 
Če sva bila še prejšnji dan dobrih sto kilometrov severno od Dublina, sva bila peti dan najinega popotovanja po Irski enako oddaljena od glavnega mesto v smeri proti jugu. Ustavila sva se namreč na območju Wicklow Mountains, natančneje v majhnem kraju Rathdrum, ki po moji oceni nima več kot dvesto do tristo prebivalcev. V tem izjemno prijetnem kraju ustavi avtobus samo enkrat dnevno, okoli tretje ure popoldne. Hostel je seveda samo eden, Old Presbytery Hostel, kjer naju je pričakala rahlo okajena gospa poznih srednjih let. Od dolgčasa verjetno ni imela kaj dosti početi. Tudi »backpackerjev« je bilo v njenem hostlu, oziroma bolje rečeno hiši, bolj malo. Kakšnih deset. Če boste kdaj obiskali Rathdrum, pojdite na kosilo v majhen Coffee shop, ki je skrit med hišami blizu turistične točke. Full Irish Breakfast je zelo precizno pripravljen in odličnega okusa (na Irskem so tako imenovani zajtrki na voljo čez cel dan). V večjem miru obroka še niste jedli nikjer.  

Rathdrum coffee shop
Coffee shop v Rathdrumu, majhnem kraju 100 km južno od Dublina.

Glendalough

 

V Rathdrumu izposojajo kolesa, vendar je težko najti osebo, ki bi naj bila tam za ta namen. Na koncu sva gospoda našla v neki delavnici, kjer sva si izposodila kolesa za 10 eur na osebo. Vrniti sva jih morala enkrat naslednji dan, vseeno kdaj. Po »up and down« cesti sva se odpeljala proti naravnemu parku Glendalough. Na smerokazu je bila zapisana številka 22. Šele čez čas sva ugotovila, da 22 milj, ne kilometrov, kot sva predvidevala. Če je na Irskem razdalja napisana na beli tabli, je vedno v miljah. Na drugih barvnih tablah so razdalje v kilometrih. Cesta do Glendalougha je lepa, včasih zmoti kakšen »rent-a-car« preveč. Pri naravnem parku je veliko turistov, zato za prijetnejši in lepši ogled priporočam poznejše ure. Pot po parku je dokaj dolga, vendar vredna truda in časa. Še posebej fascinantne so samostanske razvaline s 33 metrov visokim stolpom ter nešteti prelepi pogledi na jezero in hribe v ozadju. Če se vam ne mudi naprej po zeleni deželi, si na Wicklow Mountains vzemite čas in preiščite ostale naravne parke, hribovja in Wicklowsko obalo, kar sva midva zaradi hudega tempa morala izpustiti.

Naravni park Glendalough, Wicklow Mountains.
Naravni park Glendalough, Wicklow Mountains.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.
 

Naključno iz Kšajtnih

Jure Kotnik, arhitekt
Rubrika: Kulturniški profili
tukaj (http://www.jka.conhouse.com/projekti.html).
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (20. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Marjane Satrapi - Perzepolis (2008)
Rubrika: Knjiga
Perzepolis je avtobiografski grafični roman, sestavljen iz dveh knjig, Zgodba o otroštvu in Zgodba o vrnitvi, od katerih vsaka vsebuje po...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti