Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Irska - prvi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Irska - prvi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, Maruša Triplat   
Sobota, 24 Maj 2008 00:00
Indeks člankov
Potopis: Irska - prvi del
Stran 2
Stran 3
Stran 4
Stran 5
Vse strani

Potopis - Irska - 1.delIrska, prelepa dežela, ki poleg vseh odtenkov zelene pokrajine in čudovite obale ponuja brezskrbno popotovanje med veselimi ljudmi, ki se jim je na nekaterih področjih praktično ustavil čas.

DUBLIN

Pristanek na dublinskem letališču. Urejeno, srednje veliko in pregledno. Vseskozi se zdi, da bi se človek težko izgubil. Tudi takšen, ki je prvič letel z letalom. Kakor koli že, najpomembnejše za popotnika je dejstvo, da je letališče relativno blizu mestnega jedra Dublina. Vožnja z avtobusom traja okoli tri četrt ure, kar je za večja evropska mesta redkost. Tudi cena ni pretirana. Če me spomin ne vara, bi si upal trditi, da okoli 6-7 €.

Vožnja po predmestju že kaže prve obrise veličastnega Dublina. Umirjene, zelene soseske z nizkimi vrstnimi hišami vzdolž glavne in stranskih cest. Vstop v mesto ne vodi po večpasovnih cestah, ampak se do glavne ulice pripelješ po enem pasu. Levem, seveda. Najbolje je, če izstopiš blizu glavne pošte na O' Connell Street, največji cesti irske prestolnice. Ko zapustiš avtobus, iz žepa vzameš že vnaprej pripravljeni zemljevid in pogledaš naokoli. Kar se orientacijskih zapletov tiče, Dublin ne bi smel povzročati prevelikih težav. Vse je tako rekoč na dosegu roke. Deset minut zmernega tempa je bil oddaljen tudi najin hostel Jackob's Inn. Če povprašate o priporočilu, bi rekel, da je čisto okej, predvsem zaradi lokacije. Ker je prvi dan ponavadi zelo naporen, predvsem zaradi nenehnih »check in-ov« (Maribor – London Stansted – Dublin) in trepetanj ob tekočem traku za prtljago, priporočam krajši sprehod proti mestnemu jedru, zgolj iz radovednosti in pričakovanja. Ostalo raje prihranite za naslednji dan, ko bo šlo zares.

Reka Liffey
Pogled na Dublin z mostu na reki Liffey.

Hostli so na Irskem vsi po vrsti dobro opremljeni z brošurami in informacijskim materialom. Vzemite čim več, skoraj vse bo prišlo prav. Najpomembnejši kos papirja pa je zagotovo seznam vseh hostlov, brez katerega enostavno ne gre. Prav tako si že v Sloveniji priskrbite mednarodno študentsko izkaznico ISIC, s katero lahko koristite veliko popustov, če ste študent, se razume. Ne pozabimo še omeniti, da je treba imeti vedno, ampak res vedno, zraven dežnik, vetrovko, pelerino, topla oblačila in nepremočljive čevlje. Če pozabite na kratke hlače, ne bo težav. Redki so trenutki, ko jih boste potrebovali.  

Dublin Castle.
Dublin Castle.

Na tem mestu je čas, da se sprehodimo po ulicah Dublina in si ogledamo njegove najpomembnejše znamenitosti. Mesto je vseskozi polno, težko bi rekel tudi živo, saj dež tudi po večkrat dnevno malce zrahlja razpoloženje. Ko hodiš po Dublinu, imaš občutek, da Ircev nenehno spremenljivo vreme ne moti kaj preveč. Očitno so se na to navadili in se s tem sprijaznili. Pred dežjem večina niti ne beži pod streho niti ne odpira dežnikov.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

  

Naključno iz Kšajtnih

Tatjana Kokalj - Zajec Emil na počitnicah (2009)
Rubrika: Knjiga
Tatjana Kokalj, pisateljica in profesorica razrednega pouka, je avtorica številnih del za otroke in mladino: Abeceda na potepu, Danes nastopamo, V...
Foto-zgodba: Toskana, drugi del
Rubrika: Potopis
Nadaljevanje Jasmininega potepanja po Toskani. V kolikor ste zamudili prvi del, si ga preberite na tem (potopis/foto-zgodba-toskana-prvi-del) naslovu.Grotta Grande ali velika...
Odsotnost
Rubrika: Leposlovne objave
Malevičev Črni kvadrat me izziva k razmisleku o uganki Objekta, ki je razprostrta čez celotno 20. stoletje. Želim si razumeti vzgib, ki pogosto povzroči...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti