Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Budimpešta - drugi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Budimpešta - drugi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin   
Četrtek, 15 Januar 2009 00:00

Budimpešta - naslovnicaKako je trojica RM, DB in GG proslavila Kristovo rojstvo, si lahko na spodnjem naslovu preberete v prvem delu potopisa oz. opažanj enega izmed vpletenih.

Prebujeni v Božič, okoli druge ure popoldan, smo se namenili na sprehod po mestu. Zavoljo mačka sva z DB nujno potrebovala kofein in primerno dozo brezalkoholne pijače, GG pa je deloval presenetljivo vitalno. Zopet je prevzel pobudo in nas popeljal čez Most, v Budim. Kot verjetno že veste, je madžarska prestolnica sestavljena iz Budima na zahodnem bregu reke Donave in Pešte na vzhodu, mesti pa sta se leta 1873 združili v eno.

Kakorkoli že, veter na Mostu je lizal po jajcih in še čem, na rokah so se mi zavoljo nošenja fotoaparata brez rokavic, ki sem jih, mimogrede, v pijanski vznesenosti, izgubil dan pred tem, začele delati razpoke, nosu pa tako ali tako zadnje pol ure nisem čutil več. Končno smo zavili v restavracijo, belgijsko, v kateri smo se nadaljne tri ali štiri ure razvajali in rehabilitirali ob dobrotah in pijači, ki so nam jo pripravili. Težko pričakovani obrok smo na koncu počastili še s kavico in cigareto, GG pa si je v maniri prijatelja in znanca s Fare, sicer zagriženega mladoheglovca, ki sliši na ime AK, privoščil še becherovko.  Slednja je menda dobra za pospešitev procesov v želodcu po zaužiti hrani, kot mi je nekoč zaupal AK, vedno poln praktičnih nasvetov in preverjenih modrosti naših naših dedkov in babic. Lahko pa jo spijete tudi pred obrokom, odvisno je namreč od posameznika oz. njegove prebave.

Veličastne zgradbe Budimpešte

Primerno okrepčani smo se podali na goro k trdnjavi, ki je, v primeru da boste kdaj odšli v Budimpešto, ne boste zgrešili, tisti ki pa ste tam že bili, pa tako ali tako veste o čem govorim. Hitro smo sklenili, da je ogledov za danes dovolj, ter se po isti poti, čez Most, vrnili v Pešto.  Spili smo še pivo ali dve, na neki tržnici pa kot pravi turisti ruknili dva deci zakuhanega, potem pa je ženski del odprave počasi postal zaspan. RM in GG sta DB pospremila domov, sama pa odšla še nekoliko raziskati teren.

Sam sem nekaj časa sanjal, da bom v Budimpešti naredil reportažo o prostituciji, gre vendarle za mesto vredno greha, kot ve povedati marsikateri popotnik. "Toliko ljudi ko te vabijo v strip clube pa tako, ne srečaš kr tk. Sm bil v Pragi, Bratislavi, pa se mi zdi da so tole še posebej tečni," mi je nekoč ob pivu zaupal prijatelj SR, ki mu gre verjeti na besedo.  No iz reportaže na koncu ni bilo nič, saj so si ob svetem Božiču tudi zaposleni v tem sektorju vzeli dopust. In prav je tako. Ob tem spoznanju sva z GG v na pol praznem lokalu naročila novo rundo Draherja, zapalila cigareto, nato pa počasi odpeketala domov.

Drevo in hiša v ozadju
 
 

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.

Potopis: Budimpešta - prvi del
 

Naključno iz Kšajtnih

Gašper Bivšek, pesnik
Rubrika: Kulturniški profili
  Gašper Bivšek je koroški pesnik, ki se je v naših koncih navkljub mladosti že dodobra uveljavil, hitro pa pridobiva...
Katja Martinčič - Vanilijevo mleko in vešče - Stran 2
Rubrika: Leposlovne objave
Stran 2 od 2Povedala sem jima o Valeriji. Valerija je moja prijateljica, živi na koncu hodnika in se ukvarja z astrologijo....
Tadej Vesenjak - Samo Mrtve Ribe Plavajo S Tokom! (2008)
Rubrika: Muzika
Primorci se lahko pohvalijo z Iztokom Mlakarjem, Korošci smo za svojega vzeli Milana Kamnika, Tadej Vesenjak pa s svojim prvim "dolgometražnim"...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti