Utrinki iz nogometne tekme na Olimpijskem stadionu v Berlinu natisni
Prispeval Gregor Gruber   
Torek, 03 Marec 2009 20:00
Če boste v prihodnjih dneh in tednih slučajno v Berlinu (z letalsko družbo Germanwings lahko iz Zagreba v Berlin in nazaj poletite za 50 do 100 evrov)  in vas nogomet vsaj malenkost zanima, je to idealna priložnost za obisk tekme domačega kluba Hertha BSC Berlin, saj je trenutno precej presenetljivo na prvem mestu v Bundesligi in ima tako lepe možnosti za naslov prvaka, prvega po daljnem letu 1931.

Stara dama (Die Alte Dame) iz Berlina svoje tekmece sprejme in v letošnji sezoni praviloma zmelje (že devetkrat zapored) na olimpijskem stadionu v nekdanjem zahodnem delu mesta, kjer so leta 2006 odigrali tudi finale svetovnega prvenstva. Najlažje do stadiona pridete z avtom ali podzemno železnico (U-Bahn) številka 2 (U2), na katero lahko stopite recimo v centru na Alexanderplatzu, pripelje pa vas v neposredno bližino stadiona.

Dogajanje pred Olimpijskim stadionom dobre pol ure pred tekmo
Dogajanje pred vhodom Olimpijskega stadiona dobre pol ure pred tekmo

"Hertha wird Deutscher meister
" je v soboto kakšno uro pred tekmo proti zadnjeuvrščeni Borussii iz Muncehngladbacha na podzemni oznanjal eden izmed trojice navijačev srednjih let, druga dva, oblečena v klubske drese (Pantelić in Dardai) in s steklenico piva v roki pa sta pritrjevala "ganz bestimmt." Prešerno razpoloženi možakar je nato v nabito polnem vagonu nekega angleškega turista zmedel z vprašanjem, če ni morda navijač Schalkeja (najbolj osovražen klub navijačev Herthe) in že v naslednjem trenutku zapel "Wir ziehen den Bayern die Lederhose aus!" Trojica se je spustila še v razgovor o začetni postavi. Skrb jim je povzročala rahla poškodba napadalca v izjemni formi, Ukrajinca Aleksandra Voronina, potarnali so zaradi dlje časa trajajoče poškodbe Pantelića, ob spominu na pretekla leta pa so prekleli "simulanta" Yildiraya Basturka ("immer verletzt").

Na štantih pred stadionom so nekateri pohrustali še kakšno klobaso, jo zalili s pivom, ki ga je treba spiti do vhoda, saj znotraj ne točijo alkoholnih pijač. Ker sprejme stadion 76.000 gledalcev, so vstopnice praviloma na voljo še tik pred tekmo v bližnjih kioskih. Pred tremi tedni je bila razprodana tekma proti Bayernu, zagotovo pa bo tudi 21. marca proti Schalkeju.  Za sedež diagonalno za golom je bilo treba pol uro pred začetnim sodniškim žvižgom odšteti 20 evrov, za najbolj ugoden pogled pa od 30 do 40 evrov. Ob podpori 48.000 gledalcev je Hertha zmagala z 2:1, čeprav se je proti koncu poigravala z živci navijačev.


Pogled na navijače domačih

Ko se je na koncu tekme na velikem ekranu izpisalo ime Hertha BSC Berlin na vrhu lestvice Bundeslige, je završalo med gledalci in večina jih je pritegnila pri petju klubske himne "Nur nach Hause, nur nach Hause, nur nach Hause gehn wir nicht...

Skupno slavje Voronina, Dardai-a in berlinske maskote po tekmi (foto: Reuters)
Skupno slavje Voronina, Dardai-a in maskote Herthe BSC

Videoposnetek iz tribune tik pred začetnim žvižgom.