Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotozgodba: Od Vardarja do Triglava - tretji del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotozgodba: Od Vardarja do Triglava - tretji del PDF natisni E-pošta
Prispeval J.V., M.G., A.G., A.Ž., M.J., T.L.   
Petek, 23 Januar 2009 00:00
Indeks člankov
Fotozgodba: Od Vardarja do Triglava - tretji del
Stran 2
Vse strani

 

Od Vardarja do Triglava - tretji del . naslovnica

Že nekaj časa nazaj smo objavili drugi del našega potopisa iz potovanja od Vardarja do Triglava. Za tretji del, ki je posvečen v celoti potovanju po Srbiji, pa smo se odločili za drugačen pristop, saj bo tokrat manj teksta in več slik.

Čele kula - Niš

Čele kula – stolp iz lobanj. Glavna kulturna znamenitost mesta Niš. Zgrajena je bila v po bitki med Srbi in Turki pri Čegru, leta 1809. Turki, ki so utrpeli velike izgube, so iz maščevanja in z namenom ustrahovanja lokalnega prebivalstva sezidali stolp iz lobanj. Na vrhu bi naj postavili lobanjo srbskega narodnega heroja Sinđeliča. Od prvotnih 952 lobanj se jih je do danes ohranilo zgolj 59. Med njimi tudi nekaj otroških, saj naj bi lokalni turški simpatizerji za dobro plačilo Turkom prinašali lobanje umrlih otrok. Leta 1892 so stolp zaradi zaščite ogradili s kapelico. Dandanes si je možno Čele kulo ogledati za simbolično vstopnino pod budnim očesom zanimivega, ampak pristranskega vodiča.

Počitek ob Donavi

Počitek ob reki Donavi. Reki, ki daje nekaterim ljudem vsakdanji kruh,drugim ponuja možnost brezskrbnega uživanja v / na ali ob njej. Vse pa privlači njena veličastna podoba in pokrajina nad njo.

Fantastičen pogled na Donavo

Pot proti Nacionalnemu parku Đerdap, najvzhodnejšemu delu Jugoslavije, nas je vodila po dolini Donave, druge najdaljše evropske reke, ki je dolgo služila kot vzhodna meja Rimskega imperija. Slikovita cesta nas je vodila mimo znamenite trdnjave Golubac in mnogih ostankov iz rimskih časov (cesar Trajan je dal zgraditi prvotno cesto, most čez reko in razne označevalne obcestne table). Na tem mestu Donava doseže tudi svojo največjo globočino.

Ostanki trdnjave Golubac

Ostanki nekdanje trdnjave Golubac. Mesta ob Donavi so za Srbe nekoč bila izjemnega strateškega pomena, saj so tako lahko najlažje branili svoja ozemlja. Takšno vlogo je imela tudi trdnjava Golubac, ki sedaj bolj ali manj propada in skozi njo sedaj pelje tudi cesta. Zaradi izjemne lepote in nenavadne lokacije smo se seveda ustavili in si ta zgodovinski objekt tudi pobliže ogledali - nismo bili razočarani.


Trdnjava Smederevo

Smederevo - nekdanja prestolnica Srbije. Smederevo je ustanovil Đurađ Branković v za Srbe težkem 15.stoletju, prestolnica pa je bil samo 9 let. Smederevo so v tistih časih imenovali tudi Neosvojljivo mesto, zaradi svoje lege - iz treh strani ga namreč obdaja Donava. Dandanes je notranjost trdnjave urejena kot prijeten park za rekreacijo.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.


 

Naključno iz Kšajtnih

Guns N' Roses - Chinese Democracy (2008)
Rubrika: Muzika
Pisati o albumu, ki je nastajal več kot polovico mojega življenja, ni ravno mačji kašelj. Še manj, ker gre za album,...
Foto-zgodba: Toskana, prvi del
Rubrika: Potopis
VELIKONOČNA TOSKANA Na največji krščanski praznik smo se odpovedali barvanju pisanih pirhov, dobrotam kot so dišeča prekajena šunka, domača potica, pekoči...
Potopis: Sicilija - molčeč skrivnosten kraj
Rubrika: Potopis
Bella Sicilija, kot ji pravijo Italijani, je največji otok v Sredozemskem morju in privablja veliko turistov na ogled mnogih kulturnih in...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti