Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotozgodba: Teplice

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotozgodba: Teplice PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Ponedeljek, 20 Oktober 2008 00:00
Indeks člankov
Fotozgodba: Teplice
Stran 2
Stran 3
Vse strani

 

Naslovnica Teplice

Da, vzrok za pot v Teplice leži v nogometu. Ne glede na to, da je Slovenija proti Češki izgubila mi za prevoženih slabih 1400 km ni niti malo žal. Najverjetneje ni žal nobenemu od približno tristotih slovenskih navijačev. Nekateri smo videli skoraj vse – Panterje, rotvajlerja v lokalu, vlom v avto, prostitutke ob cesti, poceni pivo in spremenljivo vreme. Nekateri so videli bore malo – neki navijač je vso tekmo spal, spet drugi so bili blizusmrtno alkoholizirani.Garmin v avtomobilu

Garmin. Čudo tehnike, ki ti olajša marsikatero pot. Ali pa tudi ne. Velikokrat preseneti s svojim usmeritvami, predvsem v smislu, da te pelje naravnost, medtem ko ti obcestna tabla pravi, da pelji desno. Tukaj gre za borbo satelit vs. zdrav razum. Na poti v Teplice sva do Prage zaupala satelitu, kasneje pa bolj zdravemu razumu. V Pragi sva se namreč po navodilih ženskega glasu znašla v centru in se kljub vztrajnemu »preračunavanju« sodobne tehnike komajda rešila iz primeža praških tlakovcev in dvopasovnic. Recept je sledeč: blizu večjih mest sledi tablam, sicer upoštevaj Garmina. Odgovornosti ne prevzemamo.

Češke budejovice

Prvi resnejši postanek na poti do Teplic so bile Češke Budojovice, ki so prvo večje mesto na poti do Prage (preko Linza). Mesto je zelo prijetno, s parkiranjem ni težav, parkirna ura je smešno poceni. Gre za domovino znamenitega Češkega Budvarja oziroma Budweiserja, česar pa v samem mestu ni opaziti. Arhitektura je na odličnem nivoju in po dvournem postanku v Budejovicah sklepam, da Čehu, ki je doma v Budejovicah, ne gre slabo. Vredno obiska.

Hostel Greenhouse

Ne, to ni hiša strahov podnevi ampak naš hotel – Greenhouse v Teplicah. Od stadiona je bila ta vila oddaljena borih 150 metrov, hkrati pa kakšnih 5 minut od centra mesta. Sprva smo prek spleta »rezervirali« drug hotel, vendar je izvidniški avto ob 20.00 ugotovil, da nas lastnik prvega hotela ni obvestil, da je polno zaseden. K sreči nama je šel na roko ter »našel« Zeleno hišo, katere lastnik naju je v treh minutah prišel iskat pred prvi hotel. S tem so bile drugemu avtu, ki se je pridružil na dan tekme, prihranjene velike muke iskanja hotela tik pred tekmo.

Lakota v hostlu

Ta oseba na desni je ena izmed štirih, ki so v Teplice prišle dan za nama. Ujeli smo ga pri malici. Pri tem ne bomo zamudili priložnosti, da vas informiramo glede cen. Dvoposteljna soba z zajtrkom je stala 17,5€ na osebo, pri čemer je potrebno povedati, da je bil hotel na zelo zadovoljivi ravni. Večer prej sva se v gostilni, kjer je kraljeval rotvajler Alex, odžejala z ducat pivi in dvema žganima pijačama, za kar sva plačala slabih trinajst evrov. Pa ne po osebi, vse skupaj.

Utrujenost v Teplicah

Utrujeni popotnik lahko v centru lepo urejenih Teplic brez slabe vesti počije na kateri od klopi.

Park v Teplicah

Popotnik željan pohajkovanja ali morebiti celo teka se lahko »izgubi« v naravnost ogromnem in izredno lepo urejenem parku z dvema jezeroma. Na fotografiji je viden neki Čeh, ki je v manjšem jezeru z otočkom samo s pod-metalko lovil ribe, pri čemer so se mu čudile male Čehinje in mali Čehi. Teplice so sicer zdraviliško mesto, po črkah promocijske zloženke gre za »Little Paris«. Okej, Teplice niso ravno mini Pariz, so pa gotovo mesto v katerem se je vredno ustaviti, če boste kje v bližini. Za ilustracijo - Dresden je od Teplic oddaljen približno 60 km. S tem seveda predpostavljam, da je Dresden vreden ogleda, kar pa ni nujno.

Zelenica obračuna med Čehi in Slovenci

Ker smo prišli na tekmo, je bilo potrebno preveriti tudi, kako je pripravljen teren na glavnem stadionu. Po oceni poznavalca na fotografiji je bil teren mehak. K sreči s sabo nisem imel žoge, zato se mreža ni tresla. Zelo lep objekt, kakršnega pa v Sloveniji ne bi potrebovali, saj ima kapaciteto preko 18.000 gledalcev. Zaradi pomanjkanja financ je ena tribuna skoraj na nivoju tribune štadiona NK Peca.

Bojan Prašnikar

Ker se zaveda, da je center Teplic vreden ogleda, se je na kratkem pogovoru in fotografiranju z navijači pomudil tudi bivši slovenski selektor, Bojan Prašnikar. Očitno je pri navijačih zelo priljubljen, saj se je večina želela z njim fotografirati, mnogi pa so vzklikali tudi »Bojan, Bojan«. Mi smo ga ujeli ob poslavljanju od nekega navijača, s katerim je najverjetneje opravil krajšo konzultacijo glede slovenske reprezentance in nemške Bundeslige.

Slovenski navijači v centru mesta

Po fotografiranju z Bojanom se je večina navijačev posvetila petju in popivanju, ob glavni avtobusni postaji v centru Teplic so razvili transparente in bili v obče glavna atrakcija. Žalostijo edinole izredno krvave in steklene oči nekaterih, ki so tekmo v Teplicah izkoristili za prekomerno popivanje in skušali na Češkem pričarati Planico.


Navijač

Pred tekmo so 15.220 gledalcev na stadionu zabavale navijačice, ki pa jih skoraj nihče ni gledal. Niti navijač na fotografiji ne – fotografija je le plod slučaja. Omembe vrednih je pet starejših navijačev, ki so stali neposredno za nami, ter drug drugega klicali Panter. »Pantr, dej ne govor anglešk k te nuben ne zastop.«, »Pantr, dej fajr.«, »Pa dej Pantr, umir se.«

Razbita šipa


Da. Ljubljančanu, ki je bil ravno tako gost Zelene hiše, so vlomili v avto. In sicer v večeru po tekmi. Oba naša avta sta imela veliko srečo, saj sta bila dejansko bolj dostopna v ograjenem parkirišču pred hotelom (golf v ozadju in passat levo, ki se ga ne vidi). Bojda imajo Teplice v zadnjem času manjše težave s kriminalom, česar pa ni čutiti.

Praga - Karlov most

Dan po tekmi je sledil povratek proti Sloveniji z enodnevnim postankom v Pragi, ki je od Teplic oddaljena dobrih 70 kilometrov. Tokrat se je Garmin zelo izkazal, saj nas je pri težavah s parkirišči dobro usmerjal. Priporočam ograjeno parkirišče na končni postaji metroja B (Černy most). V Pragi je prvi dan scalo, zato smo se držali bolj gostiln, drugi dan pa sva se pred odhodom domov sprehodila med turisti, ki jih ne manjka. Cene so za glavno mesto zelo zmerne – hostel za šest oseb slabih 7€ po osebi, pivo pa izven strogega centra 0,80€ in manj. Na fotografiji ena izmed najbolj priljubljenih točk za fotografiranje na Karlovem mostu.

Prijateljice noči podnevi

Zanimiv prizor, za katerega ste zavoljo fotografa sopotnika malček prikrajšana, so prostitutke v bližini češko-avstrijske meje. Enostavno stojijo ob magistralni cesti in čakajo, da jih kdo pobere. Da ne boste mislili, da čakajo dolgo. Na poti v obe smeri sva na lastne oči videla avte, ki sredi belega dne ustavljajo. Mogoče samo za pogovor.
 

Naključno iz Kšajtnih

Strip - Kaj naredi človeka?
Rubrika: Ostalo
STRIP - KAJ NAREDI ČLOVEKA?
Potopis: Portugalska
Rubrika: Potopis
Portugalska je dežela mornarjev, zasanjana dežela melanholične glasbe, čudovite pokrajine, mile klime, je dežela kontrastov, katera na obiskovalcih pusti nepozabne vtise....
Bajtin TV napovednik (od 22. do 27. marca)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Pred vami je nov Bajtin TV napovednik, tokrat od nedelje do petka. Naslednji teden, kot ponavadi, ni  nabit z dobrimi filmi,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti