Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotozgodba: Na obisku pri istrskih oljkarjih

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotozgodba: Na obisku pri istrskih oljkarjih PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin   
Nedelja, 30 November 2008 00:00
Indeks člankov
Fotozgodba: Na obisku pri istrskih oljkarjih
Stran 2
Vse strani

 

Oljke

 

Zgodovina oljčnega olja sega v čas prvih civilizacij, saj naj bi ga po nekaterih virih že okoli leta 6000 pr. Kr. pridobivali na območju današnje centralne Turčije. Od tam se je tradicija skozi stoletja ražširila v Izrael, Palestino in Sirijo, z grško kolonizacijo pa se je z njegovimi blagodejnimi učinki seznanil tudi preostali Mediteran.  


Obiranje

Od antike dalje je tako oljka prisotna tudi pri nas, do konca druge polovice 19. stoletja je predstavljalo oljarstvo celo osrednjo gospodarsko panogo slovenske Istre. Ko pa je slovenski živelj na prelomu stoletja zakorakal po poti industrijske revolucije so se nad istrskim oljkarstvom začeli zgrinjati temni oblaki. Svet je kmalu znašel v prvi vojni, leta 1929 pa sta življenje tod grenili še pozeba in vseprisotna gospodarska kriza. Ni minilo dolgo, ko se je kmet bil v drugi vojni, sosledje dogodkov pa je povzročilo, da je iz nekdanjih 2000 ha obdelovalnih površin številka drastično padla na 400 ha.

Istrska belica

Istrska belica (na fotografiji) je poleg sorte Leccino najbolj zastopana vrsta v slovenskih oljčnih nasadih. V primerjavi z ostalimi dobro preneša nizke temperature, kar je pripomoglo k nagli širitvi v istrske oljčnike po pozebi leta 1959. V zadnjem času istransko oljkarstvo menda doživlja svojevrstno renesanso. Ekstra deviško olje slovenske istre je med drugimi lovorikami, ki jih prejema, tudi prvi slovenski kmetijski pridelek, zaščiten na evropski ravni.

Drevo oljke

Oljka je v Sloveniji za jabolkom drugo sadno drevo po površini, kar je svojevrsten fenomen. Skoncentrirana je na zelo ozkem geografskem območju, medtem ko lahko jabolko najdemo domala pred vsako slovensko domačijo. Po drugi strani pa ima oljka najmanjši donos izmed vseh kultur preračunano na hektar. Ker za rast in razvoj potrebuje ogromno svetlobe, se spodobi, da so drevesa v nasadu razporejena v razmiku nekaj metrov.

Oljčne muhe

Borba zoper oljčno muho, ki se je pridelovalci poleg pozeb in državne zakonodaje najbolj bojijo, je iz leta v leto večja. Lani je baraba uničila skorajda ves pridelek, letos pa so golazen s sistematičnim spremljanjem in primernimi biotehniškimi ukrepi bolj ali manj uspešno zatrli. V boju s škodljivci istrskim oljkarjem pomaga projekt SIGMA, kjer različni strokovnjaki na podlagi tedenskih meritev preko elektronskih medijev in sms sporočil redno obveščajo oljkarje o morebitnih nevarnostih in preventivnih ukrepih v oljčnikih.

Oljkar Marino Hrvatin in njegov avto

Na turnejo po slovenski Istri nas je med drugimi popeljal tudi oljkar Marino Hrvatin, ki ima v Kopru eno večjih oljarn pri nas. Pravi, da ima to srečo, da se njegov objekt nahaja v bližini Vina Koper – agencije, ki vodijo turiste po primorskih kleteh, se vse pogosteje zanimajo tudi za tovrstno dejavnost. V borbi s časom, je Marino med vratolomno vožnjo po okoliških krajih znal občasno zapizditi tudi čez prometno urejenost, ki je po njegovi oceni iz leta v leto slabša.


 

Naključno iz Kšajtnih

Boris Strmčnik, glasbenik
Rubrika: Kulturniški profili
  Boris Strmčnik je bobnar skupine Piksna, zato je logično, da mu v življenju največ pomeni ravno glasba, s katero...
Od 19. do 27. februarja
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Na novih straneh največjega koroškega portala Bajte smo za vas prenovili tudi rubriko Bajtin TV napovednik, v kateri bomo tedensko izpostavili...
František Čap - Ne Čakaj Na Maj (1957)
Rubrika: Film
Po uspešni distribuciji Vesne, prvega Čapovega slovenskega filma, je bil Branimir Tuma, takratni direktor Triglav filma, že bolj zaupljiv do češkega...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti