Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotozgodba: Mallorca - Stran 2

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotozgodba: Mallorca - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Lampreht   
Petek, 13 Februar 2009 17:00
Indeks člankov
Fotozgodba: Mallorca
Stran 2
Vse strani
Kamniti stolpi vzdolž obale

Kamniti stolpi, ki jih lahko vidimo vzdolž obale, so bili zgrajeni za zaščito pred napadi piratov iz Severne Afrike, ki so ropali pristanišča in mesta v notranjosti. Večina stolpov je zapuščena in zaprta za obiskovalce. Ta (Atalaya de Albercutx) je bil na "srečo" odprt in ponujal čudovit razgled na severni del otoka, ki me je tako prevzel, da sem pozabil na luknjo po kateri sem se na stolp povzpel in padel vanjo. Rezultat tega so bili trije šivi na nogi in krumpanje preostanek potovanja. Tako je v vodo padlo tudi načrtovano kolesarjenje in vzpon na najvišji vrh (Puig major - 1445m.n.v.).

Majorška divja koza

Majorška divja koza (Balearian Boc) je žival, ki je tu prisotna že zelo dolgo in je značilno porazdeljena v manjše trope na območju gorovja Tramuntana. Tradicionalen način lova opravljajo s psi in lasom, kar jim omogoča da žival ujamejo živo. Zaradi množičnega turizma na otoku so se majorške divje koze privadile na prisotnost ljudi, saj jih lahko opazujemo iz bližine, na da bi jih to preveč vznemirjalo. Pri vožnji po ozkih cestah pa moramo biti precej previdni, da se katera izmed njih ne znajde pod kolesi avtomobila, na kar nas opozarjajo tudi prometni znaki. Zame je bilo eno lepših doživetij oprezanje za njimi in opazovanje njihovega vsakdana.

Gotska katedrala La Seu

Največja znamenitost glavnega mesta Palme je gotska katedrala (La Seu) blizu obale, ki se dviga visoko nad mestom. Začetek gradnje sega v leto 1230, kot material so uporabili kamen iz Santanyi-ja, gradnja pa je trajala skoraj 400 let. Levo palača (I Almudaina), ki je bila zgrajena pred letom 1309 in danes služi kot  uradna rezidenca kralja Juana Carlosa.

Ena izmed tržnic na Mallorci

Večina tržnic je v podeželskih mestih in vaseh na otoku, običajno odprtih enkrat tedensko. Tržnice odražajo značilno podobo pokrajine. V glavnem so namenjene domačinom, v turistični sezoni pa so seveda zelo privlačne tudi za turiste. Tam najdemo sadje, zelenjavo in domače specialitete (mesne izdelke, sire, med, olive, ribe,..). V večjih mestih, kot naprimer v Inci pa ponujajo še mnogo več: usnjene izdelke, cvetlice, vse vrste oblačil, nakit, keramiko, spominke, tako da vsakdo najde nekaj zase, našli smo tudi mi. Trgovci so zelo nevsiljivi, vendar moraš kljub temu barantati, v nasprotnem primeru plačaš potencirano ceno.

Vasica Fornalutx

Prijetna vasica Fornalutx s hišami grajenimi iz kamna, zelenimi polkni in lepo urejenimi vrtovi. Vse okrog pa nasadi limon, pomaranč in mandarin, ki so dozorevale ravno v času našega obiska ter oljk, katere so pred nekaj časa že obrali. Ker so ukradeni sadeži najbolj sladki, se je ideja o rabutanju porajala tudi nekomu izmed nas, ki pa pri dejanju ni bil najbolj uspešen.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu. 

Naključno iz Kšajtnih

Nina Retko - Irma Gabor
Rubrika: Leposlovne objave
IRMA GABOR(1962 – 2010)Odšla si. Puščaš praznino. Moj dan je noč. Ti si vse okoli naju. Potuj, potuj, v...
Gašper Bivšek, pesnik
Rubrika: Kulturniški profili
  Gašper Bivšek je koroški pesnik, ki se je v naših koncih navkljub mladosti že dodobra uveljavil, hitro pa pridobiva...
Blind Hate - Graveyard Of Hopes (1997)
Rubrika: Muzika
Po dobrih desetih letih eksistencialistična beseda in zlomljeno srce še vedno stojita pred kuliso glasbe, ki je takrat za las zamudila...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti