Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotoreportaža: Rammstein goreli v Zagrebu

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotoreportaža: Rammstein goreli v Zagrebu PDF natisni E-pošta
Prispeval Matej Petrovič   
Torek, 23 Marec 2010 20:24

Ura je 17:20, ko prispemo v Zagreb ... Parkiramo avto in obvezni obiski WC-ja, malica in nekaj osvežitve. Čas je, da se počasi odpravimo proti Areni Zagreb, saj moramo zamenjati naše "voucherje" za prave karte. Po približno petih minutah vožnje s taxijem končno prispemo. Na stopnicah pred Areno razkropljeno sedi nekaj deset ljudi ("očitno avtobusi še niso prispeli", si mislim), odvihramo po stopnišču navzgor in presenečenje - pred vhodom se kar tre ljudi. Panika. Menjava voucherjev za karte in rinjenje k vhodu ... Prerekanje z varnostniki glede fotoaparata, švic jeze, nato končno popustijo (nekaj v smislu, da nas ne smejo več spustiti ven, ko smo enkrat že notri).

Sedaj me stisne pri srcu ... 5 let! 5 let je minilo od mojega prejšnjega koncerta "kultnih" Rammsteinov, takrat so nastopili v domači Ljubljani, tokrat pa smo se morali podati na romanje v Zagreb. Razmišljam sam pri sebi: "Dva albuma so izdali v petih letih, postarali so se tudi ..."
Spreleti me srh: "Kaj če enostavno niso več, kar so bili?"

Še vedno se rad spomnem ljubljanskega koncerta, kako glasno je bilo, kako visoko je segal ogenj ... vsi smo strmeli, ali se bo strop vžgal ali bo zdržal ... Pa je le zdržal. Spomnim se vročine, ki sem jo čutil tik pod odrom, ko so se sprožili metalci plamenov ...

Kaj če tokrat ne bo tako? ... Fantje pri Rammstein so pred leti večkrat izjavili, da bi radi prenehali s tako nevarno pirotehniko in da bi radi samo igrali - kot ostale skupine. Kaj če bodo tokrat to izpolnili? "Pa ne," mirim sam sebe. "OTHERS PLAY, RAMMSTEIN BURNS," to mora veljati, tako kot je veljalo pred leti, tako mora biti tudi danes zvečer!

Spustijo nas v Areno. Pokažem karto, na kateri piše FAN-PIT, redar mi pokaže prostor pred odrom in nasmeh na ustih je vse večji. Čakamo ... Prostor se počasi, a vztrajno polni. "Fino halo imajo tile Hrvati", si mislim in pogledam na uro. 19:30 kaže. "Pi***, zdaj se bo pa vleklo," rečem na glas. Vsi me pogledajo in se začnejo smejati, samo Italijani so tiho (pač ne zastopijo).

Predskupina Combichrist

Punco vpraŠam, če je kaj pogledala na "net-u", kako so kaj predskupina? Samo ime - COMBICHRIST - mi namreč ne pove nič ... "Hrvaška skupina morda?" ... si mislim, nato se ugasnejo luči. Pogledam na uro?? Točno 20:00! Predskupina je točna. Nenadoma začne ropotati. Prvih nekaj minut - kot bi bil v komi, samo gledam in diham.

Dobri so, prekleto dobri tile Combichrist ... pa šov ... dva bobnarja, klaviaturist ter seveda front-man. Zvok pa nenormalno težak, energijsko močan na trenutke že prav transcendenten!

Dober bo, dober koncert bo! Kdo bi si mislil, da bom s tega koncerta prišel z novo skupino na moji "play-listi"? Fantje na odru pa še kar razbijajo ... Klaviaturist je kot v transu, bobnarja imata medsebojne obračune (tako tolkaške kot v smislu obmetavanja z deli inštrumentov), vse to pa povezuje raskav, glasen, mračnjaški glas in občasno smeh pevca (Andy LaPlegua). "Norvežani so baje," mi povedo ostali v publiki, AGGROTECH pa je zvrst glasbe. Vsečno, sploh kot predskupina RAMMSTEIN-ov.

Po dobre pol ure se fantje poslovijo z odra in hala se ponovno osvetli, pogledam malo naokoli in opazim, da je kar pošteno zapolnjena (okoli 12 tisoč nas je bilo po nekaterih podatkih). Vsi pa že nestrpno pričakujemo "headlinerje".
Minuto ali dve čez deveto uro se začne ...

Rammstein

Luči ugasnejo in vse kar vidimo, je črna stena ... pojavi se prva razpoka, nato druga, velik kos stene pade na tla (fantje si sami razbijajo prepreko na odru) na oder stopi Richard Kruspe in obstoji kot kip. Počasi se na enak način na oder prebijejo tudi ostali člani zasedbe. Za trenutek zavlada tema in buuum!!! Nemški stroj, ki že dobrih 15 let ni ustavil, začne mleti ...

Komad za komadom se evforija stopnjuje ..., ženske vreščijo, moški z lasmi "headbengajo", tisti brez pač samo migajo z glavami ... Rammstein pa neustavljivo žgejo in uničujejo vse pred sabo.

"Ne! Ne bodo me razočarali," se veselim sam pri sebi, ko je na vrsti četrti komad z njihove set-liste. "Keine Lust" je njegov naslov in je prvi od starejših komadov, ki so jih izvedli. Šov se že dobre pol ure samo stopnjuje in ponovno smo priča gromozanskim plamenom, eksplozijam, divjemu plesu klaviaturista Flakeja in bitkam front-mana Tilla ter Flakeja ... seveda je Flake vedno le igračka v pevčevih rokah in v podrejenem stanju!

Nekakšen vrhunec koncert doseže s komadom "Feuer Frei", saj imajo pevec in oba kitarista na glave nameščene metalce plamena in vsakič, ko Till zakriči "Feuer Frei!", iz njih bruhne večmetrski plamen. Od tukaj naprej se vrhunec ne neha in tako smo tekom večera videli vse, kar smo pričakovali in še več ... S stropa se spustijo plastične lutke dojenčkov z zelenimi laserji iz oči, Tilla podest dvigne visoko nad, od koder Flakeja zalije z iskrami ... Ta vrhunec jim uspe držati do konca uradnega dela, ki ga zaklučijo s skladbo "Pussy" z aktualnega albuma. Till se povzpne na top, ki začne v občinstvo brizgati peno, nakar ob močni eksploziji s stropa začno deževati še barvni lističi - konfetiji!

Rammstein

Rammstein se na oder vrnejo še dvakrat. V prvem dodatku jih spremljata bobnarja zasedbe Combichrist ter ob zaključnem komadu, ki pa tokrat ni Rammstein, pač pa Engel. Tokrat se pevec na odru pojavi naprtan z velikimi železnimi krili, katere tekom skladbe odpre, in z njihovih konic začne visko pod strop brizgati ogenj.

Ob koncu komada počasi odkoraka v notranjost odra, glasba utihne, luči se prižgejo in za nami je ponovno brezhibno, lahko bi zapisal nadčloveško izpeljan koncert s strani ognjenih Rammstein.

In da, potrdili so točno to, kar njihovi fani govorimo že dolgo:
When everybody plays - Rammstein burns!!!

Več fotografij s koncerta lahko najdete v Albumu.

 

Naključno iz Kšajtnih

Foto-zgodba: Toskana, prvi del
Rubrika: Potopis
VELIKONOČNA TOSKANA Na največji krščanski praznik smo se odpovedali barvanju pisanih pirhov, dobrotam kot so dišeča prekajena šunka, domača potica, pekoči...
Elvis Jackson - Against The Gravity (2009)
Rubrika: Muzika
Mislim, da glasbene skupine Elvis Jackson ni potrebno posebej predstavljati. Skupina, ki je na glasbeni sceni že od leta 1998, je...
Kim Bartley & Donnacha O'Briain - Chavez: Inside The Coup (2003)
Rubrika: Film
Dokumentarec Kima Bartleya in Donnache O' Briaina - Chavez: Inside the coup - boste zaman iskali po preteklih sporedih evropskih in...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti