Foto-zgodba: Toskana, tretji del natisni
Prispeval Jasmina Pečoler   
Četrtek, 30 April 2009 15:40

Zadnji, tretji del velikonočnega potovanja po Toskani. Zamudniki si lahko prvi del ogledate na tem naslovu, drugega pa na tem.

Polkrožno oblikovani glavni trg.


Sto metrov visok stolp s katerega si je mogoče ogledati mesto z okolico.


Obzidje okoli starega dela Siene. Srednjeveški del mesta spada med Unescovo kulturno dediščino.

Popoldne nam je ostalo še ravno toliko časa, da smo se napotili v bližnji San Gimignani. Mestece, ki je znano predvsem po 13 stolpih, ki se dvigujejo visoko nad mestom. V najboljših časih na bi jih bilo kar 48. Stolpi so jim prvotno služili v obrambne namene, kasneje pa se je to sprevrglo v tekmo med družinami, kdo zgradi višji stolp.


Pogled na mogočne stolpe San Gimignanija.


Dedki na ulici San Gimignanija se niso dali motiti množici turistom pri svojem razmišljanju.

Naslednji dan je bil že čas, da se počasi vrnemo proti domu. Postavili smo si cilj med potjo, da si ogledamo še Lucco, Piso in se zapeljemo do sosednje italijanske province Ligurije.
Lucca je majhno, umirjeno mesto, ki ga je polno romanskih cerkva in tihih tlakovanih ulic. Celoten srednjeveški del je namreč zaprt za promet, tako da so se tudi domačini preselili na kolesa. Lucca je bila pod Langobardi in Franki prestolnica Toskane. V srednjem veku so jo po bogastvu prekašale samo Firence.


Ovalni sklop visokih stavb v Lucci posnema obliko rimskega amfiteatra, ki je tu stal v 12.st.


Sprehajalna pot na obzidju Lucce. S kolesi smo na hitro prepeljali Lucco, nato pa se odpravili naprej v Piso, kjer smo se čez mesto sprehodili do Campa dei Miracoli (Polje čudežev).


Največja znamenitost v Pisi, poševni stolp. Stolp se je zaradi peščene podlage začel nagibati takoj po gradnji leta 1173.


Obljudeno Polje čudežev. Spredaj največja krstilnica v Italiji, v sredini katedrala iz leta 1063, v ozadju poševni stolp.

V Pisi smo se okrepčali nato pa se poslovili od naše gostiteljice Valerije. Pot nas je vodila v Ligurijo v nacionalni park Cinque terre, ki ga žal zaradi velike gneče in pomakanja energije nismo videli kaj dosti.