Bajta Kšajtni Ostalo Preostalo iz Kšajtnih Bajtine namizne igre #1

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Bajtine namizne igre #1 PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Četrtek, 06 November 2008 00:00
Lost CitiesZ novembrom začenjamo z rubriko v kateri bomo mesečno predstavljali namizne igre. Kaj so namizne igre verjetno veste vsi, da pa boste prepričani, da imate prav, samo namig: Monopoly je namizna igra. Zaenkrat se bomo osredotočili predvsem na tiste igre, ki jih lahko zastonj (sicer ponavadi v malenkost drugačni obliki) igrate tudi prek interneta, saj se zavedamo, da so tovrstne igre včasih drage in da ni mačji kašelj odšteti 50 EUR ali več za namizno igro, ki je nismo uspeli niti poskusiti.

Začenjamo z namizno igro Lost Cities (1999), katere idejni avtor je legendarni Nemec, Reiner Knizia, ki že od leta 1990 neumorno snuje namizne igre in iz leta v leto pobira večino pomembnejših nagrad in nominacij iz sveta namiznih iger. Njegovi odmevnejši projekti so zagotovo Tigris & Evfrat, Medici, Blue Moon, Carcassonne in pa letošnji Keltis, ki je že dobil nagrado za igro leta 2008. Lost Cities je preprosta, zabavna a hkrati tudi taktična igra s kartami, v kateri je vaš cilj čimbolj uspešno opravljati  raziskovalne ekspedicije v neznano. Igra je v osnovi narejena za dva igralca, v primeru, da kupite dva kupčka kart lahko s prirejenimi pravili igrajo tudi štirje igralci, a ker tega ne omogoča internetna verzija, bomo ta pravila pustili za kdaj drugič.

Igra je sestavljena iz kupčka 60 kart in vmesnega prostora za odlaganje odvečnih kart. 60 kart, ki pripadajo obema igralcema je razdeljenih na pet različnih barv (modra, rdeča, bela, zelena in rumena), ki grafično ponazarjajo različne tipe ekspedicij (rumena – puščava, zelena – džungla, bela – Himalaja, ...), tehnično pa se ne razlikujejo med sabo. Posamezna barva sestoji iz 12-ih kart, od tega je devet kart oštevilčenih (številke od 2 do 10), tri so pa tako imenovane investicijske karte, ki vrednost naše odprave podvojijo, potrojijo ali početverijo, ampak o tem malce kasneje. Za lažjo predstavo si sedaj oglejmo spodnjo sliko na katero sem nakracal številke, s katerimi sem označil pomembne segmente igre.

Namizje


1: Vaših začetnih osem kart, ki jih po premešanju 60-ih kart povlečete iz kupčka (v spletni različici mešanje in vlečenje za vas opravi kar računalnik, kar je tudi bistvena prednost pred navadno namizno igro, kjer morate vedno znova mešati karte). Tudi nasprotnik povleče 8 kart. Tako kot vi ne vidite nasprotnikovih kart, tudi on ne vidi vaših. V roki imamo ves čas 8 kart.

2: Kupček s preostalimi kartami, ki jih je v začetku vedno 44 (60 – 2x8 kart, ki jih imate vi in vaš nasprotnik v roki = 44), kar tudi piše s številko nad samim kupčkom. Ko zmanjka kart na tem kupčku je igre konec.

3: Vaš portret. Popolnoma nebistvena stvar, če pa želite si lahko tja dodate sliko po vaši želji.

4: Kupček za odlaganje odvečnih kart. Kot vidite je za to pripravljenih 5 mest, za vsako barvo po eno. Oba igralca imata skupno odlagališče, karte pa se nalagajo eno čez drugo (se pravi, da je vidna samo karta, ki je na vrhu, spodnje si rabimo zapomniti). Tukaj je treba biti pozoren, saj mogoče vašemu nasprotniku ustreza karta, ki je vi ne potrebujete.
 
5: Pogovorno okence za komuniciranje s soigralci.

6: Tabela s podatki o točkah v posamezni rundi (ponavadi se igra na 3 runde, točke pa se seštevajo).

7: Prostor za vaše ekspedicije. Spet velja pravilo, da ima vsaka barva svoje mesto. Rdeče karte na levi, rumene na desni, ...

8: Prostor za nasprotnikove ekspedicije. Oboje so vidne za oba igralca.
 
Obkrožena karta: Investicijska karta, razlikuje se od ostalih, da nima številke.
{mospagebreak} 
 
Tako, sedaj, ko smo se seznanili s ključnimi sestavinami igre je prišel čas, da razložimo v čem je bistvo igre, oziroma na kak način premagamo nasprotnika. Cilj igre je, da zberemo več točk od nasprotnika. Kako dobivamo točke je sicer malce bolj zapleteno, ampak, ker je to ključni del igre, se bomo morali spopasti tudi s tem. Kot smo že dejali, obstaja 5 različnih ekspedicij (pet barv), ki jih lahko (ni potrebno vseh) začnemo (odigramo). Način točkovanja bomo najlažje razložili, kar na dejanskem primeru s pomočjo te slike.

Točkovanje

RUMENA

Začetek ekspedicije = - 20 točk. Seštevek odigranih ekspedicijskih kart 5+8+10 = 23 točk. Skupaj je - 20 + 23 = 3 točke

MODRA

Modra ekspedicija ni bila igrana, zato tukaj ni nobenih točk.

BELA

Začetek ekspedicije (za začetek šteje tudi investicijska karta) = - 20 točk.Ker ni bilo igranih ekspedicijskih točk ostanemo pri rezultatu - 20. Ker pa investicijska karta podvoji rezultat, nas bela barva "stane" - 40 točk.

 

ZELENA

Začetek ekspedicije = - 20 točk. Seštevek ekspedicijskih točk 3+5+7=15 točk, skupaj torej - 20+15=-5 točk.Investicijska karta podvoji rezultat, torej je skupni seštevek -5x2=-10 točk.

RDEČA

Začetek ekspedicije = -20 točk. Seštevek ekspedicijskih točk = 35. Skupen rezultat je 35-20, kar znese + 15. Ker smo igrali 2 investicijski karti se naš rezultat potroji, torej: +15x3 = 45. Dobimo pa še dodatnih +20 točk, ker je naša ekspedicija daljša ali enaka 8 kartam (tukaj štejejo tudi investicijske karte), se pravi, je nam rdeča barva prinesla + 65 točk.

 
Iz primera na sliki potem vseh pet barv seštejemo in dobimo skupni rezultat, ki znaša (+3, +0, -40, -10, +45) -2 točki. Skratka, bistvo vsega je, da seštevek naših kart presega 20 točk, saj tako ne moremo biti v minusu. Ključna stvar pri polaganju ekspedicijskih kart na igralno površino je še to, da si morajo ekspedicijske karte vedno slediti od manjše proti večji, torej 2,4,6,8,9,10 je veljavno, ni pa veljavno 2,5,3,6, 4, 10.  Pomembno je še, da investicijske karte (tiste, ki podvajajo naš rezultat – 1 investicijska karta = skupni seštevek x 2, 2 investicijski kart = skupni seštevek x 3 in 3 investicijske karte = skupni seštevek x 4) vedno igramo pred ekspedicijskimi kartami (sicer vam program tudi ne bo dovolil drugače). V primeru, da je naša ekspedicija dolga 8 ali več kart (tukaj štejejo tudi investicijske karte) dobimo še dodatnih 20 točk bonusa, ki pa se sešteje šele na koncu. Torej, skupni seštevek ( - 20 točk za začetek ekspedicije + seštevek ekspedicijskih točk) krat število investicijskih kart +1  + bonus 20-ih točk, če je naša ekspedicija seveda dolga vsaj 8 kart.

Kako se odločimo, da bomo začeli ekspedicijo določene barve? Načeloma se odločamo na podlagi 8-ih kart, ki jih imamo v roki, pomagamo pa si tudi s tem kaj je odigral naš nasprotnik. Jasno je, da če je naš nasprotnik odigral kot prvo ekspedicijsko karto osmico rumene barve, da je velika verjetnost, da ima v roki še devetico in desetico, ker drugače nima možnosti, da bi imel plus na rumeni barvi. To pomeni, da po vsej verjetnosti mi ne bomo igrali rumene barve, saj je majhna možnost, da bomo dosegli več kot 20 točk. Seveda je pa tudi možnost, da je naš nasprotnik blefiral...

V primeru, da nimamo karte, s katero bi začeli ali nadaljevali že obstoječo ekspedicijo, lahko karto, ki je ne rabimo položimo tudi na odlagališče ter vlečemo novo iz kupčka, vendar je treba paziti, da s tem ne bi pomagali nasprotniku, kajti, tako on, kot tudi vi, ima možnost, da vleče namesto iz skupnega kupčka kart kar iz odlagališča.

Igra je končana, ko zmanjka vseh kart iz kupčka iz katerega vlečemo. Ko je igra končana se seštejejo točke (v spletni različici to opravi kar program sam, ter s tem korenito skrajša čas igranja) in zmagovalec je tisti z večjim številom točk. Načeloma se igra na 3 runde pri čemer se vsaka runda točkuje posebej, a se na koncu točke iz vseh treh rund seštejejo.

Prednost igre Lost Cities pred mnogimi drugimi namiznimi igrami je v njeni hitrosti, saj se igra konča nekje po 10-15 minutah, za razliko od nekaterih, ko niti  več ur igranja, ni dovolj.

Sedaj pa še na kratko nekaj o tem, kje najdete igro na spletu, kako se prijavite ter kako poteka igranje.  Najprej greste na stran: www.flexgames.com , kjer se lahko registrirate (je zastonj, ni sicer nujno, ampak, če niste registrirani vam program ne vodi evidence o odigranih partijah, pa tudi nasprotnika boste težje našli). Ko si z registracijo ustvarite uporabniško ime in geslo lahko kliknete na ikono Lost Cities kjer piše “Click To Play” (pozor: v primeru, da nimate nameščene Jave vam aplikacija ne bo delovala). Mimogrede, spodaj pod sliko je še nekaj uporabnih povezav, med drugimi tudi aktivna lestvica igralcev. Ko se vam bo program naložil, boste videli sliko podobno tej.

Vstopna točka

Tukaj imate pregled nad prijavljenimi uporabniki (desno okence), preko obarvanostji njihovih imen (rdeče – uporabnik je sredi igre, zeleno – uporabnik čaka na soigralca) pa lahko sodite o njihovem statusu. V meniju “Options” si lahko še izberemo način prikazovanja, kjer lahko razvrstimo igralce po številu odigranih iger ali po Lost Cities ratingom, kar je precej uporabno, če ne želimo igrati s preveč slabimi ali preveč dobrimi igralci. Če želimo igrati stisnemo na zavihek Lost Cities, se priključimo že odprti igri ali pa sami ustvarimo novo “Create Game” - “3 Round Rated”. Če se želimo poskusiti z računalnikom, ki je izjemno slab izberemo opcijo “1 Round Vs Computer”. To pa je v bistvu vsa znanost. Velja se edino še držati priporočila, da če že začnete igrati z nasprotnikom to igro tudi odigrajte do konca (če ne morete to povejte) in pa, igrajte hitro, ker je pač moteče čakati minuto ali več na nasprotnika, da odigra eno karto.

V primeru, da bi si želeli kupiti tudi karte, jih lahko kupite za 13, 48 EUR v ljubljanski Črni Luknji (www.crnaluknja.si). Na dnu so še tri povezave, na katerih najdete obširnejša pravila v angleščini, če morebiti moja niso bila dovolj jasna. Če pa so še kakšne nejasnosti, bi radi kaj vprašali ali odigrali igro, potem to napišite na forumu , kjer je že odprta tema.
 
http://freespace.virgin.net/chris.lawson/rk/lostcity/rules.htm
http://www.flexgames.com/pages/lcquickhelp.html
http://gamepixies.com/lost-cities/help.pxl


 

Naključno iz Kšajtnih

Fotozgodba: Teplice - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 3Popotnik željan pohajkovanja ali morebiti celo teka se lahko »izgubi« v naravnost ogromnem in izredno lepo urejenem parku...
Mesec v sliki, februar 2009
Rubrika: Ostalo
Februar je minil v znamenju pusta hrusta, mimogrede pa smo med drugim zaklali še prasico Pepo, obiskali Mallorco ter se za...
Odsotnost
Rubrika: Leposlovne objave
Malevičev Črni kvadrat me izziva k razmisleku o uganki Objekta, ki je razprostrta čez celotno 20. stoletje. Želim si razumeti vzgib, ki pogosto povzroči...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti