Bajta Kšajtni Ostalo Preostalo iz Kšajtnih Mesec v sliki, julij 2008

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Mesec v sliki, julij 2008 PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin   
Četrtek, 31 Julij 2008 02:50
Za vse vas, ki radi pridete na obisk v  našo Bajto, smo pripravili novo rubriko Mesec v sliki... in besedi, ki bo, kot že samo ime pove izhajala enkrat mesečno. V njej boste na enem mestu našli nekaj najboljših fotografij, ki so jih tekom meseca posneli naši fotografi ter kratek opis dogodka, na katerem je fotografija nastala. Po naših najboljših močeh se bomo trudili da bodo slike čim bolj izvirne in ostre, ter opisi čim krajši. Kako pa stvar izgleda v praksi, pa presodite sami.

Črnogorci!
Črnogorci so s plesom in petjem v ravenškem kulturnem domu predstavili ljudsko izročilo svoje domovine, posebno pozornost pa so namenili rekonstrukciji avtentičnih narodnih noš. Pri nas so nastopili v sklopu Koroškega kulturnega poletja. (Foto: Robert Marin)

Venezuelci!
Venezuelska folklorna skupina iz regije Bolivar je pred graščino Rotenturn prinesla pisana oblačila ter latinsko vročekrvnost in temperament. (Foto: Tomo Jeseničnik)
 
Filharmoniki!
Na dvorišču slovenjegraške graščine Rotenturn je v okviru koroškega kulturnega poletja nastopil Orkester Slovenske filharmonije. Pod taktirko japonskega dirigenta Tošihiroja Junezuja so lahko obiskovalci med drugim slišali tudi Bizetovo Carmen, Puccinija ter Gonouda. (Foto: Jernej Prodnik)
 
Trubači!
V Dravogradu so se pod okriljem Koroškega kulturnega poletja predstavili trubači iz Srbije, obenem pa je potekalo tudi prvo državno tekmovanje malih slovenskih trobilnih orkestrov. Zmagovalci, trubači iz Radelj ob Dravi so si zagotovili nastop na festival Zlatna Truba v Guči. Na fotografiji drugouvrščeni Velenjčani. (Foto: Jernej Prodnik)

Dugi!
Damir Dugonjič, 20 letni plavalec ravenskega Fužinarja in kalifornijske univerze Berkeley (kjer tudi pridno študira), zaenkrat prvi Korošec v individualnih športih, ki si je prislužil nastop na poletnih olimpijskih igrah. Damir bo v Pekingu letos nastopil na 100 metrov prsno. (Foto: Robert Marin)

Balls of steel!
V pokrajinskem muzeju na Ravnah je gostovala razstava Moč Jeklenih – iz zgodovine jeseniškega hokeja. Jeseniški hokejisti so s svojo nepopustljivostjo in odmevnimi dosežki na nek način predstavljali in še predstavljajo glas periferije, simpatije pa nedvomno žanjejo tudi med Korošci, še posebej na Ravnah, kjer mesti povezuje še železarska tradicija. (Foto: Jan Klančnik)

Gusti&Polona!
Miha Guštin – Gušti in Polona Kasal sta z bendom zaigrala že kar malce preveč umirjeni množici pred gradom Rotenturn. Prijeten petkov večer je pred slovenjegraški grad privabil precej ljudi, kar malce presenetljivo pa se je »kulturnega« dogodka (kot je večkrat malo sarkastično zaradi neaktivnosti obiskovalcev poudaril Gušti) udeležilo veliko število starejše publike. (Foto: Tomo Jeseničnik)

Palka!
Pred graščino Rotenturn je s komornim orkestrom poimenovanim New Flamenco Orchestra, ki ga sestavljajo študenti in diplomanti Akademije za glasbo, predstavljal zadnjo ploščo Anže Palka, ki je kljub mladosti že uveljavljen kitarist, Korošci pa smo si ga najbolj zapomnili po sodelovanju z Adijem Smolarjem. (Foto: Jernej Prodnik)

Lipa!
Na 18. srečanju državnikov pri Najevski lipi na Ludranskem vrhu so dominirali opozicijski politiki. Nesrečna pustolovščina s kanuji po reki Savi pokojnega sevniškega župana Kristijana Janca je tradicionalni dogodek prestavila za en teden in tako nekaterim politikom prekrižala načrte. Na sliki neznani mož, ki beži neznano kam. (Foto: Igor Ranc)

Katalena!
V sklopu Koroškega kulturnega poletja je v Radljah v prijetnem ambientu pred dvorcem Radlje gostovala žanrsko neopredeljiva zasedba Katalena. V dobro uro in pol trajajočem koncertu so predstavili nekaj svojega repertoarja iz štirih albumov. (Foto: Patricija Zbičajnik)

Rop zupnika!
Sredi noči je močan pok zbudil župnika Marjana Plohla in iz sna se je zdrznil nevedoč kaj se dogaja. Nadaljevalo se je kot prizor v akcijskem filmu. Trije zamaskirani moški srednje postave so v hipu bili v njegovi sobi, ga napadli s palico ter prisilili, da jim ni povzročal preglavic. (Foto: Jernej Prodnik)

Perpetuum jazZzZZz!
Vokalni ansambel Pertpetuum Jazzile, ki a cappella izvaja širok repertoar domačih in tujih skladb, se je koroški publiki v graščini Rotenturn predstavil s pesmimi, ki jih lahko najdemo na njihovem najnovejšem, tretjem albumu Čudna noč. (Foto: Jan Kuzma)

Rock DG!
Zanimiv in pester dan v Dravogradu je postregel kar s tremi dogodki. Najprej so prizorišče okoli tretje popoldan okupirali skejterji, nato je potekalo tekmovanje Martin Krpan za najmočnejšega Slovenca, za konec pa še rock koncert. Na sliki lokalni rock šerifi, mežiška Piksna. (Foto: Robert Marin)

MTB!
Odlično organizirana prireditev MTB XCO 2008 postaja stalnica v slovenskem kolesarstvu in tekmovalci se na Ravne radi vračajo. Letos so se po poteh nad Športnim parkom preganjali že četrtič, prvič pa je tekma štela za naslov državnega prvaka. (Foto: Jan Klančnik)

Puvaj!
Poletje na Ravnah je kot naročeno za gradnjo in popravila. Na čečovju raste novo stanovanjsko poslople, občinski možje so se končno odločili urediti katastrofalen asfalt oz. tlakovanje v centru, črte po cestah pa so bile potegnjene v rekordnih dveh dneh. Na sliki fršolnga večstanovanjske stavbe na Čečovju. (Foto: Matej Golob)
 

Naključno iz Kšajtnih

Laibach - Volk (2006)
Rubrika: Muzika
Po skoraj treh desetletjih delovanja in po več kot dvajsetih izdanih albumih je tukaj najnovejši izdelek skupine Laibach z naslovom Volk....
Bomb the Music Industry! - Scrambles (2009)
Rubrika: Muzika
Preden začnem natolcevati o glasbenem izdelku, se mi zdi, da sem dolžan razložiti »filozofijo« tega glasbenega kolektiva. Bomb the Music Industry!...
Marjane Satrapi - Perzepolis (2008)
Rubrika: Knjiga
Perzepolis je avtobiografski grafični roman, sestavljen iz dveh knjig, Zgodba o otroštvu in Zgodba o vrnitvi, od katerih vsaka vsebuje po...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti