Bajta PR' NAS Osrednje novice Ženska nogometna ekipa Slovenj Gradec
Ženska nogometna ekipa Slovenj Gradec PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Igor Ranc   
Nedelja, 24 Avgust 2008 14:29
Pred novo sezono v prvi slovenski nogometni ligi smo obiskali tudi žensko ekipo ŽNK Slovenj Gradec, ki je leta 2003 postala prvi ženski koroški nogometni klub. Bajta jih je ujela na zadnjem treningu pred prvim krogom v prihajajoči sezoni, kjer so nam svoje poglede na ženski nogomet v Slovenj Gradcu in Sloveniji zaupali vodilni predstavniki ter igralke zaenkrat še edine ženske ekipe v naših krajih.

Kakšne dobre pol ure pred treningom ženske članske ekipe ŽNK Slovenj Gradec nam je nekaj osnovnih informacij o delovanju in zgodovini kluba zaupal tehnični vodja ekipe Dominik Repas.

Ženska nogometna ekipa SG
Dominik Repas, tehnični vodja ŽNK Slovenj Gradec.
 
V Slovenj Gradcu so začeli z ženskim nogometom leta 2003 pod vodstvom Mirka Zupančiča, ki je tudi trener članske ekipe. Poleg članic imajo še dve starostni skupini nogometašic – dekleta do 13. leta starosti (U13) in dekleta do 17. leta starosti (U17). V članski vrsti je registriranih okoli dvajset igralk, v Sloveniji okoli sto petdeset v osmih različnih ekipah, ki tekmujejo v prvi slovenski ženski nogometni ligi (Slovenj Gradec, Dornava, Ptuj, Krka, Maribor, Rudar Škale, Pomurje, Senožeti). V lanskem letu so članske igralke Slovenj Gradca zasedle četrto mesto na ligaški razpredelnici, leto prej pa so bile še stopničko višje. Največji uspeh kluba je drugo mesto v pokalnem tekmovanju iz sezone 2006/07. Prvo uradno prvenstveno zmago so koroške nogometašice dosegle 11.9.2005 proti ekipi Senožeti.

S pripravami na novo sezono so dekleta začela 1. avgusta. Od začetka so trenirale vsak dan, sedaj trenirajo po trikrat tedensko. Pred prvenstvom se je klub okrepil tudi z nekaterimi pomembnimi okrepitvami, zato v letošnji sezoni cilja še višje, čeprav zatrjujejo, da imajo z izjemno mlado in perspektivno ekipo bolj dolgoročne plane, kar se bo rezultatsko poznalo čez nekaj let. V vrstah slovenjgraške ekipe so tudi številne slovenske reprezentantke, ki predstvaljajo pomembne člene v naši izbrani vrsti (Članske reprezentantke: Natalija Golob, Lucija Mori, Eva Mirtič, Martina Potrč. Reprezentantke do 19. let: Ana Golob, Sonja Čevnik, Ana Andrejc, Anja Pušnik, Martina Potrč. Reprezentantke do 17. let: Ajda Kljajič, Staša Čagran, Barbara Zupanc, Anja Pušnik).


Sredi treninga nogometašic smo najprej nekaj vprašanj postavili nekdanji igralki Zlati Bokan, ki se je z nogometom aktivno ukvarjala več kot dvajset let.

Kakšne so po vašem mnenju možnosti ekipe v letošnji sezoni?

Letos smo se v klubu okrepili z novimi igralkami, zato je perspektiva veliko večja kot lani. Naša ekipa je pred letošnjim začetkom prvenstva opravila najboljše priprave do sedaj. Na začetku so dekleta trenirala vsak dan, tako da so dobro pripravljena. Res pa je, da so morale sredi pripravljalnega obdobja številne nogometašice oditi tudi na reprezentančne priprave, zato je bilo v tistem času nekoliko težje dobro trenirati. Sedaj, ko so se vrnile, pa so opravile še tisti finiš pred začetkom ligaškega tekmovanja.

Ko takole gledam na travnato površino, opažam, da vašo ekipo sestavljajo izjemno mlade igralke.

Cilj kluba je delo z mladimi, kar se kaže tudi v tem, da so v članski ekipi že kadetinje ene izmed nosilk igre.

Je trenutni igralski kader sposoben poseči na vrh lestvice v prvi slovenski ženski nogometni ligi?

Glede na odlično opravljene priprave ter zavzetost in željo deklet, mislim, da so sposobne. Sploh, če upoštevam kvalitetni preskok iz lanske sezone. Dejansko se bo to videlo že po nekaj krogih. Nove igralke so prinesle nove moči, tako da je vse možno. Borba za prvo mesto bo po mojem mnenju potekala med Slovenj Gradcem, Krko, Pomurjem in Mariborom. Naj na tem mestu omenim, da so na nogometni zvezi premišljevali tudi o tem, da bi naredili dve ženski nogometni ligi, kar pa se mi ob samo osmih ekipah zdi nesmiselno. K sreči ta predlog ni bil sprejet.

Vas na domačih nogometnih tekmah spremlja kaj gledalcev?

Moram reči, da ima Slovenj Gradec veliko gledalcev. Tudi po dvesto, tako da je vzdušje res enkratno. Verjetno najboljše v Sloveniji.

Se pa na drugi strani kljub temu zdi, da je ženski nogomet medijsko zelo zapostavljen.

Ženski nogomet se vseskozi zapostavlja. V bistvu, od kar pomnim. Tu pa tam še zaslediš kakšen članek, ampak to pa je tudi vse. Kar je dokaj čudno, glede na to, da je iz leta v leto ženski nogomet boljši in da ga igra vse več deklet, predvsem mladih.

Kakšen pa je nivo kvalitete v ženski nogometni reprezentanci?

Vedno boljši, toda vseeno še daleč zadaj glede na najmočnejše ekipe. Je pa problem, da se v izbrani vrsti preveč pozornosti namenenja določenim igralkam, ki igrajo v Krki, najmočnejši slovenski ekipi.


Tik pred koncem treninga smo spregovorili tudi z najpomembnejšo osebo ŽNK Slovenj Gradec, trenerjem Mirkom Župančičem.

Kakšni so cilji glavnega trenerja ekipe za prihajajočo sezono?

Cilj je vedno priti na vrh. Dejanska moč se bo videla že po nekaj krogih. Letos morda še ne računamo na prvo mesto, drugo leto pa z dvema okrepitvama vsekakor ciljamo na sam vrh. Zaenkrat resno računamo na šestnajst igralk, ki jih imamo na spisku za letošnjo sezono.

Je v prvi ženski nogometni ligi težko dobiti primerne okrepitve?


Težko, predvsem zaradi tega, ker so vsi klubi daleč narazen.

Ženska nogometna ekipa SG
Mirko Zupančič, trener ŽNK Slovenj Gradec.

Že prej mi je bivša članica vašega kluba povedala, da so bile ideje o dveh ženskih nogometnih ligah v Sloveniji. Kakšno je vašo mnenje o tem?

Ko se je razpravljajo o tem vprašanju, smo protestno zapustili sestanek, ker se nam zdi takšna ideja popolnoma zgrešena. Takšna poteza bi škodila nivoju kvalitete v prvi ligi. Na zvezi vse preveč časa namenjajo reprezentanci, vendar je po mojem mnenju nujno, da imaš najprej močno ligo, kar pripomore k dobri reprezentanci. Se pa v klubih dela vedno bolje, predvsem v Pomurju, ki je najbolj organiziran klub v državi.

Kako ste zadovoljni z okrepitvami, ki so prišle pred to sezono? Predvsem s 17-letno reprezentantko Martino Potrč, ki je prišla s Ptuja?

Gre za izjemno dobro igralko, ki ima velik potencial. Vseeno bo potrebnega še veliko dela.

Kakšni pa so vaši dolgoročni cilji z ekipo?

Ob dobrem finančnem položaju bi lahko računali na prvo mesto v ligi, čeprav do sedaj kakšne resne finančne pomoči nismo bili deležni. Imeli smo to, kar smo nabrali sproti. Če bomo dobili dobrega sponzorja, je naskok na vrh vsekakor realen cilj.


Pred odhodom pa smo nekaj besed izmenjali tudi z novo okrepitvijo ŽNK Slovenj Gradec, 17-letno Martino Potrč, ki je v letošnji sezoni s Ptuja prišla v vrste koroških nogometašic. Reprezentantka treh selekcij (U17, U19, A) nam je povedala, da se je za slovenjgraško ekipo odločila zaradi želje po napredovanju v nogometu. V Slovenj Gradcu se po njenih besedah počuti odlično, o ciljih v letošnji sezoni pa je po njenem mnenju zaenkrat še prehitro govoriti. Glede na to, da prihaja s Ptuja, bo tekom tedna trenirala doma, konec tedna pa se bo svojim kolegicam pridružila na treningu in nato odigrala prvenstveno tekmo.

Ženska nogometna ekipa SG
Martina Potrč je v letošnji sezoni prava okrepitev za ŽNK Slovenj Gradec.

Čisto za konec nam je svoje vtise zaupala tudi najmlajša nogometašica članske ekipe, 15-letna Barbara Zupanc, ki je prav tako slovenska reprezentantka (U17). Pravi, da nogomet igra že 4 leta ter upa, da bodo v letošnji sezoni Slovenjgradčanke dosegle prvo mesto. Dodaja še, da se dekleta in vsi ostali člani ekipe zelo dobro razumejo ter da je v klubu zelo zadovoljna.
 
Ženska nogometna ekipa SG
15-letna Barbara Zupanc, najmlajša med članicami ŽNK Slovenj Gradec.

* Na prvi prvenstveni tekmi so igralke ŽNK Slovenj Gradec premagale ekipo Pomurja z rezultatom 3-2. Za domačinke je bila dvakrat uspešna Ana Golob, enkrat pa Martina Potrč.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti