Bajta PR' NAS Osrednje novice Pestro kulturno dogajanje v Slovenj Gradcu
Pestro kulturno dogajanje v Slovenj Gradcu PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Tomo Jeseničnik   
Torek, 06 Julij 2010 18:37

V petek, 2.7., je v Slovenj Gradcu v okviru Koroškega kulturnega poletja nastopila skupina Maorov, domorodcev iz otoka Nova Zelandija, zadnje čase vedno bolj priljubljeni turistični destinaciji. Zbranim so med drugim predstavili tudi svoj tradicionalni iz njihove bojevniške narave izhajajoči in za nekatere tudi strašljivi ples »haka«, v naših krajih še morda najbolj znan ljubiteljem ragbija. Tradicionalno ga pred tekmami namreč uprizarja njihova domača, sicer v tem športu zelo uspešna, reprezentanca. Za Maore ima sicer ta ples zelo globok in posvečen pomen, saj jih povezuje z bogovi in predniki.

Maori med izvajanjem Hake

To na Aotearoi, kot jo imenujejo sami, avtohtono ljudstvo, je ob podpori vlade v zadnjih desetletjih začeli ponovno sistematično oživljati svoj jezik in kulturo. Maorščina je uradno priznan jezik in enakovreden angleščini. Predvsem pa so Maori in njihova kultura uspešen del turistične ponudbe. Pri predstavitvi svoje zgodovine in kulture so precej selektivni in želijo ohraniti le njen pozitivni del, na temnejšo plat pa niso preveč ponosni in jo raje prikrijejo.

Plesalci iz Wellingtona so leta 1995 že gostovali na Folkartu, ko so v Maribor prinesli prvinsko divjost ter pravi izbruh ognjevite energije, hkrati pa čarobnost glasbe in petja pacifiškega področja. Sicer so se od takrat generacije študentov že zamenjale, vendar se trudijo, da kakovost svojega nastopanja še nadgrajujejo; v skupini so predstavniki tako belih priseljencev kot potomcev prvotnih naseljencev Maorov.

Maori v Slovenj Gradcu,
Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu,
Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu,
Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu,
Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu,
Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik

Že naslednji dan, v soboto dopoldan so se prireditve nadaljevale. Mlajši, pa tudi tisti starejši, ki so otroke pripeljali pred atrij graščine Rotenturn, so se zabavali ob norčijah Cirkuškega piknika, burleske, ki je otroke nasmejala in popeljala v cirkuški svet klovnov, žonglerjev in akrobatov.

Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik Cirkuški piknik, Foto: Tomo Jeseničnik

Ravno ko je sonce končevalo svoje dnevno popotovanje, pa so oder zasedli člani zasedbe United Grooves. Skupino sestavljajo študentje Akademije za glasbo v Ljubljani, Akademije za glasbo v Zagrebu in profesorji glasbe - Aleš Logar – saksofon, Timotej Kotnik – trobenta, Mihael Hrustelj – kitara, Rok Rednak – klaviature, David Slatinek – bobni, Benjamin Pirnat – bas. To je sveže zastavljen projekt, ki je nastal v mesecu novembru 2009, njegov namen pa je tudi mednarodno povezovanje glasbenikov in ostalih umetnikov. Program obsega avtorska dela članov in dela nekaterih velikanov jazza, kot so Dizzy Gilespie, Chick Corea, Michel Camilo, Jaco Pastorius, Weather Report itd.

Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik Maori v Slovenj Gradcu, Foto: Tomo Jeseničnik

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti