Bajta PR' NAS Osrednje novice Otvoritev EPK 2012 v Slovenj Gradcu
Otvoritev EPK 2012 v Slovenj Gradcu PDF natisni E-pošta
Prispeval Klemen Maček, foto: EPK   
Nedelja, 29 Januar 2012 13:41

No, pa jo imamo! Evropsko prestolnico kulture, namreč. V petek se je s slavnostno prireditvijo otvorila Evropska prestolnica kulture, v kateri Slovenj Gradec sodeluje kot eno izmed partnerskih mest. Sam sem se z veseljem udeležil otvoritvene slovesnosti, ki je potekala v galeriji in pred njo, na Glavnem trgu, pred cerkvijo sv. Elizabete.

EPK 2012 bo po vseh nerodnih začetnih pripetljajih le doživel svojo leto in prvo in daleč največjo pohvalo, da se bo to tudi dogodilo ima programski vodja g. Mitja Čander. Človek, ki mu je, kot se zdi, pojav stresa neznan. Bojevati se na eni strani s preveč ambicioznimi umetniki, ki za svoje projekte želijo bajne zneske in se ne zavedajo, da so bile največje umetnine narejene z malimi sredstvi ter obljubami naših podalpskih politikov, ki nekako ne izražajo trenutnih finančnih zmožnosti. V kolikor pa posamezniku, ki se znajde v tem precepu, uspe priti iz tega boja dokaj »nepoškodovan« ter celo z nekim izdelkom, pa že skorajda meji na znanstveno fantastiko.

Otvoritvena slovesnost  je bila namenjena širšemu krogu ljubiteljev kulture, kar so nekateri sprejeli z navdušenjem, drugi pa s kritiko – predvsem kar se tiče, morda ne ravno najbolj posrečenim izborom izvajanih priredb v angleškem jeziku, malce pa je razočarala tudi Maja Keuc, ki je prvi dve pesmi očitno izvajala na »playback« (ali pa sem le sam z zamikom dojemal zvok in sliko). Kakorkoli že, množičnost obiska je bila gotovo nadpovprečna, glede na ostale kulturne prireditve, ki se dogodijo v našem mestu miru, poleg tega pa je dogajanje v galeriji bilo mogoče spremljati tudi zunaj na projekciji, kjer se je kasneje odvijal še t.i. svetlobni stolp, mapping video projekcija na pročelje cerkve sv. Elizabete, o kateri smo na Bajti že pisali.

Otvoritev EPK

Sam sem bil nad svetlobnim stolpom še najbolj navdušen, ker je bila na sodoben in domiseln način skozi izvirno glasbo in podobe  prikazana zgodovina mesta Slovenj Gradec, vpetega v širše kulturno in politično dogajanje skozi čas. Bil sem prijetno presenečen tudi nad tem, da so mestni veljaki končno prisluhnili mladim z željo po ustvarjanju in jim zaupali ter dali priložnost, da svoje ideje dejasnko tudi izvedejo.

V Slovenj Gradcu se bo v tem letu nanizalo veliko prireditev.  Poleg oživljanja dediščine skladatelja Huga Wolfa v okviru projekta Oživljeni zven preteklosti, so to še Evropska razstava domače in umetnostne obrti, mednarodna razstava na temo znanosti in umetnosti "Soft Control", tradicionalni mirovniški festival Od ljudi za ljudi, mednarodni Festival mlade literature Urška, Švunk fest in še kaj se bi našlo. Skupno večini prireditev je, da žal ne gre za neke nove, temveč že obstoječe vsebine, ki se že vrsto let izvajajo ( festival Urška, Razstava domače in umetnostne obrti, mirovniški festival itd.), ki pa so tokrat obogatene  z mednarodno udeležbo. Razveselimo pa se lahko obogatenega slovenjgraškega poletja, saj se bodo prireditve in koncerti odvijali kar na treh prizoriščih v mestu – na Glavnem trgu (obetajo se različne glasbene zasedbe od soula, rapa, jazza, rocka ...), v atriju muzeja Huga Wolfa (in cerkvi sv. Duha bodo izvajali predvsem klasično glasbo) ter na glavnem odru v Rotenturnu, kjer se nam bodo predstavile večje zasedbe – od Simfoničnega orkestra do Folk arta.

Vse te prireditve so seveda super in bodo gotovo poživele včasih že kar malce zaspano kulturno dogajanje na Koroškem, a vendar mislim da bi v okviru EPK 2012, lahko v Slovenj Gradec pripeljali več svežih prireditev, za katere sploh ni nujno, da bi zahtevale (še) več finančnih sredstev, temveč morda le kanček domišljije in izvirnosti več pri izbiri ustvarjalcev. Pri tem ciljam predvsem na še neuveljavljene umetnike in ustvarjalce na področju kulture ter mlade, ki se večkrat nimajo priložnosti uveljaviti in izraziti v svetu kulture  že dodobra zasidranih imen in poznaih obrazov. In svetlobni stolp je gotovo velik korak naprej na tem področju, saj da tudi mladim občutek pripadnosti mestu Slovenj Gradec in tej kulturi, poleg tega pa je gotovo tudi brca v rit vsem tistim, ki so že zdavnaj obupali nad realizacijo svojih idej – brca, ustvarjanju naproti!

Zmotilo pa me je še nekaj – to, da iz tega »vele dogodka v letu 2012« ni bilo ustvarjeno večje  število delovnih mest, saj so možnosti za sodelovanje dobili večinoma tisti, ki so že del »slovenjegraške kulture« in le malo svežih obrazov. Izjema je morda ŠVUNK festival reggae glasbe, v organizaciji Društva za ohranitev kulturnih in naravnih dobrin ŠVUNK, ki bo temeljil predvsem na širjenju kulture zvočnih sistemov, namen festivala pa je tudi povezovanje ustvarjalcev iz različnih koncev Slovenije.

Zgodovinski EPK 2012 v Slovenj Gradcu se je tako začel. Zagotovo bo prav vsak posameznik našel kakšen dogodek zase, razveseljiv pa je tudi občutek, s katerim sem zapustil otvoritveno slovesnost – občutek, da tudi v Slovenj Gradcu znamo dihati za eno stvar in vsaj za nekaj uric drug drugemu pričarati občutek skupnosti.

Upajmo, da se tega občutka lahko nadejamo celo leto. (Pol bo pa itak konc sveta!)

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti