Bajta PR' NAS Osrednje novice Orkester Slovenske filharmonije v Slovenj Gradcu
Orkester Slovenske filharmonije v Slovenj Gradcu PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Nedelja, 06 Julij 2008 19:32
Na dvorišču slovenjegraške graščine Rotenturn je v okviru koroškega kulturnega poletja nastopil Orkester Slovenske filharmonije. Pod taktirko japonskega dirigenta Tošihiroja Junezuja so lahko obiskovalci med drugim slišali tudi Bizetovo Carmen, Puccinija ter Gonouda.

Filharmoniki v SG

Slovenska filharmonija, pod okriljem katere tudi deluje simfonični orkester, ravno v letošnjem letu praznuje dva pomembna jubileja, 100-letnico prve in 60-letnico povojne Slovenske filharmonije. Bogata glasbena tradicija filharmonije sega vse do leta 1701, ko je bila ustanovljena Academiae Philharmonicorum, kar uvršča to glasbeno ustanovo med najpomembnejše in najstarejše ne samo v evropskem, ampak kar v svetovnem merilu. Čisto mimogrede še omenimo, da so med častnimi člani Slovenske filharmonije imena kot so Beethoven, Haydn, Paganini in Brahms. Med gosti orkestra so bili med drugimi dirigenta Carlos Kleiber in Zubin Mehta ter solisti Svjatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Irena Grafenauer in Luciano Pavarotti ...

Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 40 zgoščenkah, pred graščino Rotenturn pa so obiskovalci tokrat lahko poslušali Weberja (Oberon – uvertura), Arniča (Uvertura k komični operi), Foersterja (Uvertira k operi Gorenjski Slavček), Avsenika (Spomin), Puccinija (Preludio Sinfonico v A-duru in Intermezzo iz 3. dejanja, ki ga je napisal z Lescautom), Gonouda (Dance of the Nubian Slaves, Dance of the Trojan Maidens, Dance of the Phyrne), Bizeta (suite iz opere Carmen) in novo delo Jake Puciharja (Solfeggietto), kjer je bil solist Matej Grahek.

Dirigent je bil mladi japonec Tošihiro Jonezu (Toshihiru Yonezu), ki je od leta 2006 asistent dirigent maestra Georga Pehlivaniana. V začetku leta 2005 je Libanonec Pehlivanian postal prvi tuji vodja orkestra. Po komentarjih sodeč so bili obiskovalci nad koncertom zelo zadovoljni, od starejše gospe pa smo lahko slišali, da je mladi Jonezu veliko bolj umirjen dirigent od Pehlivania, kar je dalo skladbam povsem drugačno dimenzijo.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti