Bajta PR' NAS Osrednje novice Jaz pa pojdem v knjige – Čarobna Noč knjige v Grajskem parku na Ravnah (FOTO)
Jaz pa pojdem v knjige – Čarobna Noč knjige v Grajskem parku na Ravnah (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, foto: Barbara Žvirc, Danica Hudrap   
Četrtek, 24 April 2014 11:49

Na svetovni dan knjige, v sredo, 23. aprila 2014, se je letos, kot so zapisali na spletni strani dogodka, v Sloveniji prvič dogajala Noč knjige, mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi. Noči knjige se je pridružilo 79 krajev po Sloveniji in v zamejstvu, na 168 prizoriščih je bilo prijavljenih okrog 300 dogodkov.


V Grajskem parku na Ravnah na Koroškem smo pri hiški za Knjigobežnice srčne prostovoljke in zlati prostovoljci združili moči in pripravili čaroben dogodek Jaz pa pojdem v knjige, ki ga je že dober mesec poprej naznanila enako poimenovana skupina na Facebooku. Tam se je pričelo širjenje lepe pisane besede, ki v vsakem posamezniku prebudi nove, samo njemu drage svetove. Poezija, citati, dobre misli, slike in odlomki iz raznolikih knjižnih del so preplavili družabno omrežje in počasi odstirali, kaj se v sredo pripravlja pod nebesnim svodom. Le-ta je skoraj vse do šeste večerne gostil dežne oblake, ki pa so se skrivnostno razkropili tik pred pričetkom dogodka in nam pustili, da smo do poznega večera in prvih zvezd ostali suhi.

Krasno prizorišče s pisanimi odejami, razgrnjenimi po pomladni travi, lampijončki, rdeči baloni, domače sladice, zeliščne pijače in drevesa, okrašena s pisemci s citati, poezijo in dobrimi željami, vse to je v park privabilo lepo število obiskovalcev, ki so v krasni družbi in finih nastopih lahko uživali še v izbiranju podarjenih knjig, ki na pogrnjeni mizi in v pletenih koških čakale, da najdejo nove lastnike.

Branje in recitiranje poezije, proze in celo kratek dramski nastop so doživeli obiskovalci, ki jih je na pisane odeje zbobnal – boben. No, skoraj čisto pravi. Priča smo bili igranju Jake na prazna vedra in različne posode, med branji pa še dvema nastopoma mladega čelista Anžeja in njegovega očeta, ki ga je v drugi točki spremljal na kitari. Prav najmlajše bralke, Tinka, Gaja, Daša in Mojca, so bile tiste, ki najbolj doživeto in iskreno besede iz knjig ponesle do obiskovalcev. Prepričani smo, da se je nekaj najlepših besed zataknilo tudi med mlade liste dreves, ki so nas čuvala s svojimi krošnjami. Počasi bodo, tu in tam, popadale na sprehajalce v parku in jih še dolgo opominjale, da je bila sredina Noč knjige enkratna in neponovljiva. Pa vendar jo bomo, kot je rekla ena izmed naših prostovoljk, radi ponovili še kdaj. Če ne prej, se vidimo ob letu osorej!

Fotogalerija

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti