Bajta PR' NAS Osrednje novice 19. Gradovi Kralja Matjaža v znamenju smrkcev (FOTO)
19. Gradovi Kralja Matjaža v znamenju smrkcev (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 31 Januar 2011 14:58

Minuli konec tedna so se v Mitneku, v občini Črna na Koroškem, odvili že 19. Gradovi Kralja Matjaža, ki so tudi tokrat privabili številne obiskovalce in graditelje snežnih gradov. Letošnje leto se je za zmago potegovalo 86 sodelujočih ekip. Padla je tudi magična meja tisočega gradu, saj je bilo od začetka prireditve (od leta 1993) do prejšnje sobote zgrajenih 998 snežnih umetnin. Tisoči grad je zgradila ekipa koroških županov, ki je ustvarila pomanjšano različico tako imenovane Tretje razvojne osi (glej fotogalerijo).

Gradovi Kralja Matjaža
 Po izboru občinstva so najlepši grad zgradili Glažeki s Ptuja.

V Podpeci so se po mnenju obiskovalcev najbolje odrezali v smrkce oblečeni Glažeki s Ptuja. Zmagovalni grad (na zgornji sliki), domovanje vsem znanih risanih junakov, je tako prehitel drugouvrščeno ekipo Bioterm iz Male Nedelje in tretje najboljše graditelje iz Šmarjete pri Celju, ki so sicer odnesli tudi nagrado za najlepši grad po izboru Kralja Matjaža in črnjanske županje Romane Lesjak. Kralj Matjaž si je za dobo enega leta izbral tudi novo Alenčico, Ano Fetih iz Ljubljane.

V soboto, dan po tradicionalnem slalomu ob baklah, so graditelji z ustvarjanjem snežnih gradov začeli že ob deseti uri, takrat se je začel tudi zabavni program, ki so ga otvorili Črnjanski harmonikaši. Gradnja se je zaključila ob štirih popoldne, ko so sodelujoče ekipe po ognjenem nastopu KUD Krsnik prižgale bakle, obiskovalci pa so pričakali prihod Kralja Matjaža.

Med tekmovanjem za najlepši grad je potekala tudi predstavitev ekip, nastopili so tudi glasbeni gostje - Monika Pučelj in pevski zbor Karantanija. Ob 18. uri je sledila razglasitev rezultatov, v bolj poznih večernih urah pa je v šotoru že tradicionalno nastopil koroški kantavtor Milan Kamnik, ki ga je tokrat na klaviaturah spremljal tudi Gorazd Čepin.

V nedeljo so na svoj račun prišli tudi najmlajši, ki so si ogledali lutkovni predstavi (prva v izvedbi OŠ Črna, druga z naslovom Nodi praznuje rojstni dan) ter se poveselili ob nastopu mladih harmonikašev Žige Žlebnika, Jana Slatineka in Žana Krambergerja. Organizatorji so podelili tudi nagrade za literarni in likovni natečaj, manjkali niso niti barvanje snežnih skulptur, ustvarjalne delavnice in igre na snegu. Pred zaključkom je mladi Kralj Matjaž izbral še svojo Alenčico, na odru pa sta se predstavili tudi Taja Rastočnik in Adrijana Kamnik.

Fotogalerija

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti