Bajta PR' NAS Osrednje novice BBD #2: Kako so marketinški guruji posilili planet
BBD #2: Kako so marketinški guruji posilili planet PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Ponedeljek, 05 Maj 2014 07:49

Nadaljujemo. Kakšna laž, da bomo vse Bajtine brezčasne dokumente objavljali v rubriki Zgodvo se je. Lažemo. Tokrat se selimo v Osrednje novice. Zaradi dveh razlogov. Ena. Ker si tekst, ki je nastal pred petimi leti, desetimi meseci in dvanajstimi dnevi*, zaradi pronicljive analize to nedvomno zasluži. Dva. Ker je gospa Moreno zagotovo oseba, ki spada v najbolj odmevne zgodbe. Oziroma je spadala. Tudi na Koroškem. Danes smo jo že pozabili, tako kot smo pozabili na Rebelde. Že takrat smo vedeli, da gre za časovno omejen projekt, ki bo v nekem obdobju napadel z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Dokler traja, traja. Kolikor dlje od pričakovanega, toliko bolje slabše.


Svet je pravljica, v kateri nastopa tudi debelušno dekle.

V tem zgodovinskem trenutku je Rebelde seveda zamenjalo že mnogo stvari ("ustvarile so se nove potrebe na trgu"). In veliko teh ima zelo podoben namen - oblikovati posameznike v aktivne, "ful-time-job" potrošnike oziroma kot je ob neki priložnosti zapisal Žiga Vodovnik: "Novum sistema je tudi v tem, da ne določa le njihovih potreb, pač pa preko manipulacije (kulturna industrija) in indoktrinacije (šolski sistem, množični mediji) določa tudi njihove želje". In ravno o tem govori Igor Ranc, ko govori o napadu s konceptom mladinske telenovele. Jasno, če zadeva prinaša kapital (in v tem primeru govorimo o obilnem zaslužku), je dovoljeno vse - tudi prikazovanje sveta, ki je enako daleč od realnosti kot Zoran Janković od mesta predsednika vlade.

--> Kako so marketinški guruji posilili planet (14. julij 2008) <--

* Ker nimamo pojma o marketingu, načrtovanju, izračunih "kaj-se-splača-in-kaj-ne", smo seveda narobe izračunali tudi datum nastanka prispevka.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti