Bajta Kšajtni Knjiga Olga Dečman Dobrnjič - V objemu pedofila (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Olga Dečman Dobrnjič - V objemu pedofila (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar   
Sobota, 13 September 2008 19:00

Olga Dečman Dobrnjič - V Objemu Pedofila (2008)V objemu pedofila, pripoved trpinčenega otroka, ki v veliki in temačnih sobi z namenoma zastrtim oknom, na starinski zakonski postelji ob po znoju in alkoholu zaudarjajočem moškem, zahteva svojo nedotaknjenost, svoje nedolžno otroštvo, ki mu je prezgodaj na silo vzeto. Ko želja po smrti postane redna spremljevalka majhne deklice, osramočene in ponižane. Pripoved ženske, kako je postajala fikus …

Mag. Olga Dečman Dobrnjič je avtorica knjige Nevidna drugačnost – pomoč spolno zlorabljenim dekletom in soavtorica knjige Zaprte oči ne vidijo zla: trpinčenje, zanemarjanje in spolna zloraba otrok – odgovornost družine, družbe in šole. Prav tako je avtorica zbirke pesmi in kratkih zgodb z naslovom Duša in duša. O spolnih zlorabah otrok in problematiki nasilja piše tako v domači kot tudi tuji strokovni ter znanstveni literaturi.

V delu V objemu pedofila Olga Dečman Dobrnjič kot prvoosebna pripovedovalka razkriva življenjsko travmo gospe, ki je, kot sama pravi, lepa in pametna, ki jo spoštuje in ima rada. »Napisana je v prvi osebi. Ker sem jo tako doživljala.« Zgodba časovno skače iz sedanjega v preteklo in obratno, strnjena na 124 strani pa vsebuje 25 poglavij ter uvodno in zaključno pojasnilo.

Ob prebiranju se vedno jasnejša zdi prošnja avtorice: »Prosim, berite jo počasi. Da začutite tok njenega sporočila.« Kratki stavki, enostavno strukturirani, kot neka ponavljajoča se bolečina sedajo v misli in črnijo občutja. Vsaka poved stopnjuje obup. Vsaka beseda kot samostojen stavek kriči in riše grozeče podobe živo pred oči. Avtorica z nizanjem besed sprva sicer ustvari želeno čutenje toka sporočila, vendar sčasoma zgodba deluje pretrgana. Kot fragmenti, pobrani iz črne retrospektive; kot črne packe v spominu, odtisnjene na papir.

Slogovno preprosta, vendar vsebinsko čutna zgodba me je potegnila vase, da sem knjigo prebrala v dobrem dnevu. Pretresljiva resničnost, realna zgodba gospe, ki jo megla otroških dni preganja še danes, se zdi tako blizu. S preprostim jezikom opisuje bolečino med nogami, spomine na razkrečene noge, suvanje velikega moškega uda v med njena otroška bedra in brezbarven otroški obraz, ki joče ali pa v tišini sanja o nebesih. »Pogovarjaj se z angeli, pa bo minilo.« »Nisem našla poti do nebes. Nobeni angeli niso prišli. Čutila sem le neznosno bolečino med nogami … « »Sililo me je na bruhanje in zadrževala sem krč v vratu.«

Manipulacija Peta nad otroci prikazuje pretkanost pedofila, saj se zlorabljen otrok počuti krivega za početje, ki mu je vsiljeno. »Zdresirali so me. Na korenček in palico.« Posiljevalec postane bog, hudoben in grob, nežen in ljubeč. Dvojnost, ki je dosegla želen učinek. Jemal ji je otroštvo. In ji dajal. Bonbone. Za ženske usluge.

Ob nemoralnosti početja pedofila, ki sili na bruhanje, za sladico še podpora njegove žene, ki z molčanjem in sprenevedanjem omogoča izvajanje ritualov promiskuitetnega alkoholika. Igre teles se nadaljujejo. Kot je naslov enega izmed poglavij.

Petova šola seksa, kot pripoveduje Dina, ena izmed zlorabljenih žrtev, pušča globoke luknje, ki jih ne zakrpajo niti leta niti strokovna pomoč. Tako ostane žrtev prepuščena svoji notranji moči, da se reši oklepov in okovov pedofilije. »Odhajam v drugačno življenje. Kam? Strah me je. Vendar se v tem strahu počutim svobodno, srečno.«  Uspe ji doseči stopničko višje, ko se zbrcana od moža odloči zapustiti očeta svojih otrok … Toda še vedno je z njo bolezen, z imenom Pet. »Počutim se kot zombi svojega življenja.«  Spomin, groza, bolečina in skrivnost. Zlo-raba.

 

Ocena:6.5/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Mesec v sliki, januar 2009 in december 2008 - Stran 2
Rubrika: Ostalo
Stran 2 od 3Foto: Jan Küzma Živalski kontrapunkt, je bil naslov koncerta mešanega pevskega zbora Podjuna iz Pliberka ter njihovega podmladka...
Milčin kotiček - Kdo bo koga
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Kdo bo koga Danes sem razmišljala  o odnosih, odnosih med lastniki penisov in vagin. Tile odnosi so...
Lawrence Schimel: Sosedje in prijatelji (2008)
Rubrika: Knjiga
V času, ko duhove – zlasti tiste inkvizicijske – buri Modrijanova slikanica In s Tango smo trije, ki s svojo vsebino...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti