Bajta NVO medijski prostor Korociv Pravljična vas Leše - vas pravljičnih bitij in doživetij

Naključno iz intervjujev in kolumen

Nujnost miselnega zločina
Jure Lesjak | Ponedeljek, 09 Junij 2014
Jure Lesjak
"Alternativne družbene prakse se morajo odpovedati iskanju svobode, enakosti, demokracije v okvirih oblastniških struktur, saj na tem mestu ne obstaja možnost, da bi te (človekove) pravice dejansko tudi našli."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Pravljična vas Leše - vas pravljičnih bitij in doživetij PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte (*projekt Korociv)   
Ponedeljek, 07 September 2015 12:58

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna vasica, obdana z gorami in posejana z leskami, imenovana Leše. Tisti, ki so jo že obiskali pravijo, da to ni čisto navadna vas, ampak se tam dogaja nekaj prav posebnega …. na Lešah namreč živi kar 7 rodov pravljičnih bitij!


Včasih so bile Leše bolj poznane po svoji rudarski dejavnosti, v 50. letih 19. stoletja je leški rudnik veljal za enega največjih v Sloveniji. Danes le-ta seveda ne obratuje več, zato pa v njem še vedno živijo nagajivi leški škratje, ki Lešanarjem zelo radi kakšno ušpičijo. Tudi sama pokrajina Leš je naravnost pravljična, po razgibanih travnikih se podijo veličastni pegasti konji, za leskami se skrivajo čarodejke in nebo v sončnih dnevih preletavajo leški orli, ki imajo svoje kraljevsko gnezdo skrito nekje na Volinjaku, 886m visokem hribu, ki se dviga nad Lešami. Volinjak pa je tudi dom vilinskih žal žen, starodavnih zdravilk in vaških svetovalk. Ne boste verjeli, na Lešah najdemo celo velikane ajde, ki Lešanarjem, potomcem starodavnih poljedelcev Leškirjev, še danes pomagajo pri različnih opravilih – seveda v zameno za kos najbolj lešnikaste torte Leškirke.

Tako živijo Lešanarji in pravljična bitja v razigranem sožitju že zelo vse od časa mitov in pravljic. Dobro voljo in pravljičnost pa želijo razširjati tudi izven svoje vasi, zato so pred natanko štirimi leti dobili idejo, da bi lahko otroke in odrastle povabili na prav posebno druženje ter jim pokazali, da pravljice še vedno živijo. V soboto, 12. 9. 2015 od 11. ure naprej bodo organizirali že 4. pravljično druženje na festivalu Pravljične vasi Leše. Pripravili so številne ustvarjalne in športne delavnice, animacijske pohode po poteh pravljičnih bitij, lutkovno predstavo, predstavitev nove slikanice Zaklad pod hribom, vožnjo s kočijo, pravljične prigrizke, leškirsko pošto in tržnico, zelemenjavo, v goste so povabili še Romano Kranjčan, priljubljeno avtorico številnih otroških pesmi ... Celoten program je brezplačen, edini pogoj, da se festivala udeležite je iskriv nasmeh in dobra volja.

Vabljeni na Leše na pravo pravljično pustolovščino!

*Kontakti 031 686 191 (Boštjan) ali  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti