Bajta Zabava Na pivu z Markom Pirova sodba: Union Pils

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Vale uživa na svoji kmetiji
Lucija Kac | Ponedeljek, 18 Februar 2013
Vale

"Vse rada počnem. Od urejanja pašnikov, do »oblanja« desk, pa urejanja okolice, vrta, notranjosti hiše. Lotim se vsega, rada se vsega učim."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

article thumbnailOpeth: Heritage (2011)
Sreda, 12. Oktober | Sergej Harlamov

Naloga kritika, čim bolj objektivno ovrednotiti delo umetnosti, je zelo nehvaležna. Morda ste se ob besedni zvezi delo umetnosti zahahljali, češ, tip piše o produktih masovne mašinerije pop kulture in nam lamentira o vrednotenju umetnosti, toda med...


Fotografski profil

Pasica
Pirova sodba: Union Pils PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Torek, 12 Maj 2009 00:00
Union Pils

UNION PILS

Vrsta piva: pilzner

Vrenje: spodnje

Alkohol: 4,5 %

Količina: 0,66 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: do 6 °C

Priporočen kozarec: običajen pivski kozarec

Ko nalijemo pivo v kozarec, se naredi majhna pena, ki hitro izgine. Union Pils je svetlo rumene barve in neprijetnega vonja, saj se med sabo dobesedno pretepajo vonj po svežem hmelju, nekakšen »naj bi bil slad« vonj ter neprijeten kovinski duh. V ustih hkrati občutimo neprijetno grenkobo in gaziranost. Pivo je šibkega telesa in nasploh zelo vodeno. Prej omenjenima občutkoma se za kratek čas pridruži šibek kislo-sladek okus, nato pa zopet zavlada vodena grenkoba. Pookus takorekoč ne obstaja, tisto malo, kar ga je, pa ni prijetno.

Ocena

  • Videz (barva, pena): 0,5/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 0,5/5
  • Okus: 1/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 0/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2/10

  • Končna ocena: 1/5

Zanimivosti

  • Še eno v vrsti t.i. »delavskih« piv šibkega telesa z generično oznako »pils«. Od svojega bratranca iz Laškega, se razlikuje po malo višji vsebnosti ekstrakta v sladici (10,35 %) ter višji stopnji alkohola (4,5%).
  • Na strani Pivovarne Union je zapisano, da naj bi bilo to pivo prepoznavno po izraziti hmeljni grenčici, kar pa niti najmanj ne drži. Grenčica ni prijetna in je rahlo izstopajoča samo zaradi šibkosti telesa in odsotnosti drugih okusov.
  • Napisano je tudi, da naj bi bilo pivo zvarjeno po originalnem postopku, zaradi česar naj bi ga cenili vsi »pravi« privrženci piva. Kaj je s tem mišljeno, verjetno vedo samo oni …

Dostopnost

  • Po večini trgovin v Sloveniji, v gostilnah redko.

 

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


letak-radmamtek.png
Petek, 22 Avgust 2014 18:52
kksfest_2014_44.jpg
Sreda, 20 Avgust 2014 13:07
lojtrnik.jpg
Ponedeljek, 04 Avgust 2014 11:42
Watervolley_2014.jpg
Petek, 01 Avgust 2014 08:10
rk-slovenj-gradec-2011.jpg
Sreda, 30 Julij 2014 12:44
mocis-1.jpg
Torek, 29 Julij 2014 10:59
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:26
cover_event_izvajalci.png
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:03
izrael-palestina.jpg
Sreda, 23 Julij 2014 11:07

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti