Bajta Zabava Na pivu z Markom Pirova sodba: Union Pils

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Tomo Novosel in Franc Vezela
Simon Orgulan, foto: Matic Borkovič | Ponedeljek, 23 Julij 2012
Tomo Novosel in Franc Vezela

"Očitno imava kar nekaj skupnih izhodišč, ki so v srži najine življenjske filozofije. In tisto, kar on želi povedati skozi kamero s pomočjo igralcev, najlažje pride do publike skozi miks njegove režiserske obdelave in mojega glasbenega ozadja."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

article thumbnailSkyfall – odmik od klasične bondovske nostalgije
Sobota, 01. December | Domen Bogataj

Če je bil Casino Royale dober, Quantum of Solace nepričakovano nedovršen in zgolj nekaj povprečnega (ali niti to), potem je Skyfall zagotovo dosegel Olimp bondijade. Kdor trdi drugače, se moti. In to pošteno moti. Veličino daje filmu zgodba, ki jo...


Fotografski profil

Pasica
Pirova sodba: Union Pils PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Torek, 12 Maj 2009 00:00
Union Pils

UNION PILS

Vrsta piva: pilzner

Vrenje: spodnje

Alkohol: 4,5 %

Količina: 0,66 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: do 6 °C

Priporočen kozarec: običajen pivski kozarec

Ko nalijemo pivo v kozarec, se naredi majhna pena, ki hitro izgine. Union Pils je svetlo rumene barve in neprijetnega vonja, saj se med sabo dobesedno pretepajo vonj po svežem hmelju, nekakšen »naj bi bil slad« vonj ter neprijeten kovinski duh. V ustih hkrati občutimo neprijetno grenkobo in gaziranost. Pivo je šibkega telesa in nasploh zelo vodeno. Prej omenjenima občutkoma se za kratek čas pridruži šibek kislo-sladek okus, nato pa zopet zavlada vodena grenkoba. Pookus takorekoč ne obstaja, tisto malo, kar ga je, pa ni prijetno.

Ocena

  • Videz (barva, pena): 0,5/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 0,5/5
  • Okus: 1/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 0/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2/10

  • Končna ocena: 1/5

Zanimivosti

  • Še eno v vrsti t.i. »delavskih« piv šibkega telesa z generično oznako »pils«. Od svojega bratranca iz Laškega, se razlikuje po malo višji vsebnosti ekstrakta v sladici (10,35 %) ter višji stopnji alkohola (4,5%).
  • Na strani Pivovarne Union je zapisano, da naj bi bilo to pivo prepoznavno po izraziti hmeljni grenčici, kar pa niti najmanj ne drži. Grenčica ni prijetna in je rahlo izstopajoča samo zaradi šibkosti telesa in odsotnosti drugih okusov.
  • Napisano je tudi, da naj bi bilo pivo zvarjeno po originalnem postopku, zaradi česar naj bi ga cenili vsi »pravi« privrženci piva. Kaj je s tem mišljeno, verjetno vedo samo oni …

Dostopnost

  • Po večini trgovin v Sloveniji, v gostilnah redko.

 

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


kks_logo.jpg
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:26
cover_event_izvajalci.png
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:03
izrael-palestina.jpg
Sreda, 23 Julij 2014 11:07
mocis-1.jpg
Torek, 15 Julij 2014 12:02
mcdonalds2014.jpg
Petek, 11 Julij 2014 07:46
janet-ozbej-pogovor.jpg
Četrtek, 10 Julij 2014 06:47
IMG_9730.jpg
Sreda, 09 Julij 2014 06:50
IMG_2483.jpg
Torek, 08 Julij 2014 12:10
100.jpg
Torek, 08 Julij 2014 08:06

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti