Bajta Zabava Na pivu z Markom Pirova sodba: Union Pils

Naključno iz intervjujev in kolumen

Zahod ni civilizacija in beseda primitivno ne obstaja
Nina Meh | Nedelja, 21 December 2008
Nina Meh 

"Hierarhično vrednotenje družbe in kulture je v veliki meri elitističen in evropocentričen pogled na svet, skozi oči zahodnjaka. Kulture so samo drugačne, ne več ali manj vredne. V svoji notranji strukturi imajo enake funkcije, na drugačen način. Ne manjvreden."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Pirova sodba: Union Pils PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Torek, 12 Maj 2009 00:00
Union Pils

UNION PILS

Vrsta piva: pilzner

Vrenje: spodnje

Alkohol: 4,5 %

Količina: 0,66 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: do 6 °C

Priporočen kozarec: običajen pivski kozarec

Ko nalijemo pivo v kozarec, se naredi majhna pena, ki hitro izgine. Union Pils je svetlo rumene barve in neprijetnega vonja, saj se med sabo dobesedno pretepajo vonj po svežem hmelju, nekakšen »naj bi bil slad« vonj ter neprijeten kovinski duh. V ustih hkrati občutimo neprijetno grenkobo in gaziranost. Pivo je šibkega telesa in nasploh zelo vodeno. Prej omenjenima občutkoma se za kratek čas pridruži šibek kislo-sladek okus, nato pa zopet zavlada vodena grenkoba. Pookus takorekoč ne obstaja, tisto malo, kar ga je, pa ni prijetno.

Ocena

  • Videz (barva, pena): 0,5/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 0,5/5
  • Okus: 1/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 0/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2/10

  • Končna ocena: 1/5

Zanimivosti

  • Še eno v vrsti t.i. »delavskih« piv šibkega telesa z generično oznako »pils«. Od svojega bratranca iz Laškega, se razlikuje po malo višji vsebnosti ekstrakta v sladici (10,35 %) ter višji stopnji alkohola (4,5%).
  • Na strani Pivovarne Union je zapisano, da naj bi bilo to pivo prepoznavno po izraziti hmeljni grenčici, kar pa niti najmanj ne drži. Grenčica ni prijetna in je rahlo izstopajoča samo zaradi šibkosti telesa in odsotnosti drugih okusov.
  • Napisano je tudi, da naj bi bilo pivo zvarjeno po originalnem postopku, zaradi česar naj bi ga cenili vsi »pravi« privrženci piva. Kaj je s tem mišljeno, verjetno vedo samo oni …

Dostopnost

  • Po večini trgovin v Sloveniji, v gostilnah redko.

 

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti