Bajta Zabava Na pivu z Markom Pirova sodba: Union Pils

Naključno iz intervjujev in kolumen

(Ob)mejni prostori
Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera | Četrtek, 13 Marec 2008
Petra Lesjak Tušek - (Ob)mejni prostori "Je mogoče razmišljati o kolektivnem dometu, mejah, vezanih na regionalno, koroško pripadnost, ali pa so tovrstna razmišljanja preveč posplo- šena? V kolikšni meri lahko geografski okvir, torej omejenost prostora, s katerim se posameznik identificira, omeji večdimenzionalnost njegove misli?"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

article thumbnailCarlos María Domínguez: Hiša iz papirja (2011)
Četrtek, 04. Avgust | Barbara Žvirc

Hiša iz papirja nosi v slovenskem prevodu Tine Malič letnico izdaje 2011. Družba Piano, ki je knjigo izdala, je urejanje prepustila Vesni Česen, spremno besedo Ivanu Dobniku, oblikovanje pa ostaja delo svetovno priznane oblikovalke knjig Andy May, za...


Fotografski profil

Pasica
Pirova sodba: Union Pils PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Torek, 12 Maj 2009 00:00
Union Pils

UNION PILS

Vrsta piva: pilzner

Vrenje: spodnje

Alkohol: 4,5 %

Količina: 0,66 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: do 6 °C

Priporočen kozarec: običajen pivski kozarec

Ko nalijemo pivo v kozarec, se naredi majhna pena, ki hitro izgine. Union Pils je svetlo rumene barve in neprijetnega vonja, saj se med sabo dobesedno pretepajo vonj po svežem hmelju, nekakšen »naj bi bil slad« vonj ter neprijeten kovinski duh. V ustih hkrati občutimo neprijetno grenkobo in gaziranost. Pivo je šibkega telesa in nasploh zelo vodeno. Prej omenjenima občutkoma se za kratek čas pridruži šibek kislo-sladek okus, nato pa zopet zavlada vodena grenkoba. Pookus takorekoč ne obstaja, tisto malo, kar ga je, pa ni prijetno.

Ocena

  • Videz (barva, pena): 0,5/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 0,5/5
  • Okus: 1/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 0/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2/10

  • Končna ocena: 1/5

Zanimivosti

  • Še eno v vrsti t.i. »delavskih« piv šibkega telesa z generično oznako »pils«. Od svojega bratranca iz Laškega, se razlikuje po malo višji vsebnosti ekstrakta v sladici (10,35 %) ter višji stopnji alkohola (4,5%).
  • Na strani Pivovarne Union je zapisano, da naj bi bilo to pivo prepoznavno po izraziti hmeljni grenčici, kar pa niti najmanj ne drži. Grenčica ni prijetna in je rahlo izstopajoča samo zaradi šibkosti telesa in odsotnosti drugih okusov.
  • Napisano je tudi, da naj bi bilo pivo zvarjeno po originalnem postopku, zaradi česar naj bi ga cenili vsi »pravi« privrženci piva. Kaj je s tem mišljeno, verjetno vedo samo oni …

Dostopnost

  • Po večini trgovin v Sloveniji, v gostilnah redko.

 

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


letak-radmamtek.png
Petek, 22 Avgust 2014 18:52
kksfest_2014_44.jpg
Sreda, 20 Avgust 2014 13:07
lojtrnik.jpg
Ponedeljek, 04 Avgust 2014 11:42
Watervolley_2014.jpg
Petek, 01 Avgust 2014 08:10
rk-slovenj-gradec-2011.jpg
Sreda, 30 Julij 2014 12:44
mocis-1.jpg
Torek, 29 Julij 2014 10:59
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:26
cover_event_izvajalci.png
Ponedeljek, 28 Julij 2014 12:03
izrael-palestina.jpg
Sreda, 23 Julij 2014 11:07

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti