|
Prispeval Marko Djordjević
|
Petek, 20 November 2009 19:20 |
HEINEKEN Vrsta piva: svetlo pivo
Vrenje: spodnje Alkohol: 5 % Količina: 0,25 L (steklenica)Priporočena temperatura serviranja: do 8 °C Priporočen kozarec: običajen pivski kozarecKo pivo nalijemo v kozarec, se naredi srednje velika pena, ki zelo hitro izgine. Vonj je medel, neizrazit, sestoji iz nekakšnega kiselkastega vonja po nečem, kar spominja na slad. V ustih se najprej ne okusi prav nič, v nadaljevanju nastopi rahla grenkoba, ki je prisotna vseskozi ter se čez čas neprijetno stopnjuje. Ko je pivo že skoraj v grlu, se pridruži še drug okus, ki je težko določljiv in sestoji iz nekakšne medle kislo-sladke kombinacije, ki rahlo spominja na slad. Ta okus motečo grenkobo vsaj malo nevtralizira. Na splošno ima pivo precej šibko telo, pookus, ki ne traja dolgo, je nekakšna kombinacija zgoraj naštetih okusov, najbolj se okusi neprijetna grenkoba.
Ocena- Videz (barva, pena): 1/5
- Vonj (intenzivnost, všečnost): 0,5/5
- Okus: 1/5
- Pookus (prijetnost, trajanje): 2/5
- Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2/10
Zanimivosti - Heineken izvira iz mesta Zoeterwoude na južnem Nizozemskem, kjer je še danes glavna pivovarna Heinekena za Nizozemsko.
- Podjetje Heineken je bilo ustanovljeno leta 1864. Ustanovitelj je bil takrat zgolj 22 letni Gerard Adriaan Heineken in je še danes v lasti njegovih potomcev.
- Ocenjeno pivo so prvič zvarili leta 1873. Danes ga varijo v 40 pivovarnah, ki so raztresene po 39 državah po svetu. Leta 2006 je bilo zvarjenih nepredstavljivih 25,8 milijonov hektolitrov tega piva.
- Korporacija Heineken International, ki vključuje približno 115 pivovarn v 65 državah po celem svetu (od z. Evrope, prek Afrike in Bližnjega vzhoda, do Vzhodne Azije in Pacifika), je tretja največja pivovarsko združenje na svetu. Korporacija je tudi sponzor mnogih športnih dogodkov, najbolj znana je seveda Liga prvakov.
- Heineken je dober primer, kaj pomeni dobra reklama in ustaljena znamka, kajti pivo samo ni milo rečeno nič posebnega, prodaja se po (pre)visoki ceni in v nepredstavljivih količinah.
Dostopnost - Po vseh trgovinah in v večini gostiln po Sloveniji.
Preberite si uvodne članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
|
|
Zadnje objave na Bajti
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
|
Torek, 10 November 2015 19:22
|
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
|
Nedelja, 08 November 2015 10:51
|
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
|
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
|
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
|
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
|
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
|
Naključno naštrikana proizvajalca smeha
|