Bajta Zabava Na pivu z Markom Pir o' manija - Uvod

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Roman Plesec
Jure Lesjak | Sreda, 10 September 2008

Roman Plesec "Osnovni cilj je zagotovo obstanek v ligi, vendar pa so naše želje v tej sezoni nekoliko večje, ker je ta cilj prisoten že nekaj let. Vsi v klubu si želimo nekaj več, želimo si boljših rezultatov, želimo se približati sredini lestvice in bolj mirno odigrati prvenstvo"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Pir o' manija - Uvod PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Petek, 14 Marec 2008 00:00

PivoJah, pivo … Kdo ga ne bi poznal. Pa vendar, kljub temu da Slovenceljni vemo praktično vse, kar se o pivu vedeti da, se stvar ne konča pri običajnem slovenskem gostilniško obarvanem pogovoru o pivu, ki se ponavadi glasi: »Pijem Laško, ščijem Union«, ali obratno. Zelo radi se namreč že od prvega srečanja s pivom ter kasnejšega mladostnega pijančevanja naprej identificiramo z eno od teh dveh znamk, pri tem pa se marsikdo ne vpraša, ali mu je pivo sploh všeč oz. okusno, ali pa ga pije samo zato, da bo čim bolj nažgan.

Posledično ljudje pogosto, kadar pridejo v gostilno, avtomatično naročijo steklenico »svoje« pijače, ki je pri marsikomu sčasoma postala del lastne in neodtujljive identitete, s čimer tudi hitro zamira še kako potrebna življenjska radovednost. Skozi čas se človek potem privadi na okus, ki tudi postane človekovo lastno merilo, s katerim ocenjuje druga piva (če si jih že privošči), pri čemer so lahko »dobra« samo tista, ki spominjajo na človeku omiljeno. Počasi postane vse skupaj robotska navada, ki se je večina ljudi drži kot pijanec plota. In na žalost prevečkrat postane ta ljudska primera, če jo vzamemo dobesedno, resnica, katere delni odsev je slovenska pijanska kultura. Slab zgled pri tem pa nam dajejo predvsem starši, kajti: »Kar se Janezek nauči, to Janez zna«.

S tem vsem nisem hotel povedati, da so tisti ljudje, ki pijejo samo Laško ali samo Union, gumpci, ampak sem hotel vzpodbuditi k razmišljanju. Skozi članke bi rad dosegel, da si skupaj razširimo obzorja, da postanemo radovedni in tudi osveščeni kot stranke. Zelo dobrodošle bodo novice o tem, da je kvaliteta prevladala nad kvantiteto. Želim,da spoznate vsaj delček velikega sveta piva in drugih podobnih pijač (predvsem mošta) in vsega, kar spada zraven. Verjemite, pivo ni samo odličen gasilec žeje nekega vročega poletnega dne, ampak je lahko med drugim tudi prijetna kapljica ob mrzlem zimskem večeru. Pivo obstaja namreč v toliko različnih variantah, barvah, okusih, da lahko vsak najde nekaj, kar mu bo všeč. Ob tem mislim predvsem na nežnejši spol, ki ima v naši Mali Kuri splošno bolj odklonilen odnos do tistega, kar se pri nas pojmuje kot pivo (Laško & Union).

KOCINE PIVOVARSKE ZGODOVINE

Na hitro in kratko samo »šnelkurs« o samih začetkih piva, v kolikor nam zgodovina do sedaj jasna. Sama zadeva je zelo stara in kaj lahko, da se je proces zgodil tudi že v naravi sami. Definitivno pa je ena izmed zgodnjih alkoholnih reči, ki jih je naredil/spoznal človek. Kemične analize nekih keramičnih loncev z območja današnjega Irana, ki so stari približno 7.000 let, so pokazale na ostanke iz žita zvarjene pijače – piva. Varjenje piva je verjetno še veliko starejše, vendar pustimo se presenetiti v prihodnosti (mogoče bom pa jaz kaj odkril ;). O podrobnejšem in celotnem razvoju skozi zgodovino bom pisal po kosih na vsake nekaj člankov. Za tiste, ki pa ste nestrpni že sedaj, pa so tukaj skopi podatki zbrani na enem mestu:  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_beer

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti