Bajta Zabava Na pivu z Markom Pir o' manija - Ocenjevanje piv

Naključno iz intervjujev in kolumen

Na (mentalni) periferiji Evrope
Jernej Prodnik | Torek, 24 November 2009
Jernej Prodnik

"Če še ne veste, je Evropska unija dobila svojega prvega prvega moža. Ker gre za nekega precej neatraktivnega Belgijca, ki ga je do prejšnjega petka poznalo skoraj izključno širše občestvo v državah Beneluksa, vam manjko info- rmiranosti tokrat zagotovo gre odpustiti. Jasno, zanj niste niti glasovali, pa ste ga že dobili. "

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Pir o' manija - Ocenjevanje piv PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Sobota, 14 Junij 2008 00:00

OCENJEVANJE

Pri samem ocenjevanju bom občutke piva v ustih razdelil na tri ali štiri kategorije, vendar zgolj zato, da bo lažje povedati, zakaj mi je/ni bilo nekaj všeč, namesto da bi napisal samo dobro ali slabo. Ker bo na koncu lažje dati končno oceno v številki, bo ocenjen vsak segment ocenjevanja. Vse kategorije, vključno s končno oceno bodo ocenjene od 0 do 5, pri čemer je nič najnižja možna in 5 najvišja možna ocena. Izjemo tu predstavlja kategorija skladnost, ki bo ocenjena od 1 do 10, kar bo olajšalo delo. 

1. Videz – Pri tem se bom predvsem osredotočil na izgled piva, ki ga natočimo v kozarec. Upoštevati moramo, posebnosti vsake vrste, velja pa npr. na splošno da pena ne sme izginiti prehitro, pri kakšni vrsti je mora biti dovolj… Nekaj malega pozornosti bom namenil tudi barvi, čeprav ta ni pomembna, če je pivo dobro. Lahko pa že barva izda pomanjkljivosti piva.

2. Vonj – Zelo pomemben pri samem okušanju je vonj, saj tvori nos z jezikom celoto, ki ji rečemo okus. Dobro pivo ima ponavadi že dober in prijeten vonj takoj, ko ga natočimo v kozarec in povohamo. Za bolj intenziven vonj pa je treba (ne čisto poln) kozarec malo zavrteti, ker s tem razbijemo molekule kemičnih spojin in jih lažje zaznamo.

3. Okus – Tukaj je preprosto mišljeno občutenje piva v ustih (npr. telo/gostota), intenzivnost in všečnost okusa. Če je okus dober, se ponavadi roka kar sama stegne po še en požirek…

4. Pookus – Zgodi se, da okus piva v ustih kar izgine ali pa pusti včasih za sabo zelo zoprn pookus . Zelo je prijetno, če pivo za sabo pusti dolg in prijeten okus v ustih, ki kar traja in traja…

5. Skladnost – Zame zelo pomembna stvar. Gre za uravnoteženost med posameznimi okusi. Če so med seboj dobro uravnoteženi, je takšno ponavadi tudi pivo. Pil sem npr. francosko pivo Diavolo, ki je bilo dokaj močno (8,5 %) in ogabno, saj je alkohol iz njega kar bruhal, kar pomeni, da ni bilo dobro uravnoteženo. Moram pa poudariti, da gre tu predvsem za subjektivni okus posameznika.

Poudariti je treba, da je glavno pravilo pri okušanju, lastna presoja oz. z drugimi besedami, dobro je tisto, kar je dobro tebi samemu! Čeprav se morda sliši pretirano, pa je včasih dobro, če pivo malce zavrtinčimo okrog ust, saj s tem omogočimo vsem okuševalnim brbončicam (pri pivu so za sladkost, grenkost in kislost), da opravijo svoje delo.

P.S. : Če imate kakšne pripombe, predloge za izboljšave ipd. mi jih mile volje sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti