Bajta Kšajtni Muzika Xiu Xiu - Women As Lovers (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Xiu Xiu - Women As Lovers (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Savo Radjenovič   
Sreda, 28 Maj 2008 22:00

Xiu Xiu - Women As Lovers (2008)Z najnovejšim izdelkom, albumom Women as Lovers, so eksperimentalna  ameriška zasedba Xiu Xiu ponovno dokazali, da se ne podrejajo ustaljeni glasbeni mašineriji in ostajajo ena izmed redkih edinstvenih izkušenj na trgu. Izrojeno in travmatično. V enem starejših intervjujev vsestranski glasbenik Jamie Stewart, pevec in idejni vodja zasedbe Xiu Xiu, pravi: »It's not our responsibility to do anything other than what we feel is the most true music for us to be doing, and people will either like it or not like it«.  Zakaj je ta sicer precej preprost in v glasbenem svetu pravzaprav klišejski stavek pomemben? Ravno zaradi tega, ker je tako pogost, ker je izrabljen, ker je praviloma le izgovor in kulisa za pomanjkanje kvalitete in glasbene ideje. Natanko v teh okoliščinah si je za glasbenike prikladno nadeti oznako »alternativa«, ljubi ali sovraži. In na tem mestu kot močno izjemo najavljam v San Franciscu ustvarjajočo, povsem samosvojo in nadvse izvirno zasedbo Xiu Xiu, ki si je ime nadela po kitajskem filmu Xiu xiu – The sent down girl.

Xiu Xiu za poslušalca dejansko ponudijo nekakšno novo izkušnjo ter se ne oklepajo ustaljenih glasbenih okvirjev in norm. Prav zaradi tega vsekakor niso primerni za nedeljskega poslušalca in odjemalca glasbe. Ob uporabi najrazličnejših instrumentov  v ospredju prednjači predvsem pevčev vokal, ki ga spretno uporablja za sprehod skozi vsa temačna in izkrivljena občutja, ki so jedro njihove izpovedi. Jamie prehaja od popolne plahosti in otroške prestrašenosti do skrajne histerije in jeze, ki se mnogokrat konča v izlivu hrupa in bolečine.

Album Women as Lovers je v tem vidiku sicer nekoliko blažji in priljudnejši od svojih predhodnikov, ki se kitijo s precej več kakofonije in eksperimentiranja, vendar jim je tudi tokrat uspelo zadržati veliko mero minimalizma, značilnega za njihov zvok. Morda je zaradi tega celo najprimernejši za vstop v njihov svet, za prvo pokušnjo. In verjamem, da bo tisti, ki mu precej jedek okus že tega ploščka ni po godu, svoja čutila hranil za kaj manj razdražljivega, kajti Xiu Xiu razdražijo in nikakor ne pomirjajo. Rekel bi celo, da se ti ob poslušanju občasno zazdi, kot bi ti nekdo s pestjo skozi očesne votline iz telesa, vsake celice, želel izvleči celotno živčevje, a ti bi se mu samo kot hijena brez kančka bolečine režal v obraz.

Ob tem je vredno večjo pozornost nameniti tudi njihovim besedilom, ki so prečiščena raznoraznih osladnih puhlic in klišejev na temo ljubezni, jokavih fraz na temo smrti. Brez odvečne patetike se spustijo v svoj svet bizarnosti, ki je hkrati naš svet, vendar ga za razliko od večine ne zavrnejo kot nekaj obskurnega, pač pa sprejmejo kot realnost. Njihove besede so polne pregrešne mesenosti kot »Why would mother say such things?Why add tongue to a kiss goodnight?« ter »Your acne is like a pearl/Mine I swear is a brimstone.«, zaradi česar pogosto izpadejo docela ironično, vendar naj vas to ne zavede, kot zatrjujejo sami, mislijo povsem resno.

Na albumu se zvrsti 14 pesmi, skupno za dobrih 40 minut glasbe, kjer me je kot ljubitelja njihovih starejših albumov najbolj prepričal  komad White nerd s svojo temačno bas linijo v stilu ponovno oživelih Bauhaus. Na ploščku se nekoliko presenetljivo, vendar dobro umeščeno, znajde priredba komada Under Pressure (Bowie & Queen), ki jo Xiu Xiu z vokalno podporo staroste New Yorške alternative Michaela Gire (Swans, Angels of light) tudi mojstrsko izvedejo. Women as lovers verjetno oz. prav gotovo ne bo prepričal širše množice, vendar tistih nekaj privržencev prav gotovo ne bo pustil hladnih in indiferentnih.

Prav ta vikend pa se je na mojo žalost končala tudi njihova evropska turneja s koncertom v Barceloni. Torej, za vse bodoče ljubitelje, potrebno bo počakati še kakšno leto.

 

Ocena : 7,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Bonnie "Prince" Billy - Lie Down In The Light (2008)
Rubrika: Muzika
Will Oldham, trenutno bolje znan kot Bonnie "Prince" Billy, je v svoji dosedanji glasbeni karieri, ki šteje nekaj več kot 15...
Gašper Bivšek - Skorjevec (2007)
Rubrika: Knjiga
Gašper Bivšek se s svojo drugo pesniško zbirko Skorjevec počasi uveljavlja kot vseslovensko priznan talentiran pesnik. V modernistično slovensko poezijo prinaša...
Bomb the Music Industry! - Scrambles (2009)
Rubrika: Muzika
Preden začnem natolcevati o glasbenem izdelku, se mi zdi, da sem dolžan razložiti »filozofijo« tega glasbenega kolektiva. Bomb the Music Industry!...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti