Bajta Kšajtni Muzika Tide - Nothing To Lose (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Tide - Nothing To Lose (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Luka Pernek   
Ponedeljek, 17 Marec 2008 01:00

Tide - Nothing To Lose (2007)Z izzidom albuma Nothing To Lose se je v Dolini Šentflorjanski rodil še en prezir plastičnosti družbe, prezir želje po slavi brez vsebine, kepa rock 'n' rolla, ki neustavljivo drvi po strminah minimalizma, čistih vokalnih linij, surovega kitarskega zvoka in ritem sekcije z motom ˝manj je več˝. Upočasni se le na melanholičnih akustičnih ravninah, ki jih le redko, a učinkovito začinijo večglasja. Tide je bend, ki se boji, da je ljubezen med ljudmi že davno zbledela…

Album Nothing To Lose je pravzaprav nastal na Nizozemskem med poletjem 2007. Fantje so z Amsterdamom povezani že kar nekaj časa in mislim, da je mesto s svojo drugačnostjo, samosvojostjo in lego prav tako pustilo pečat v glasbi skupine Tide. Kot je bivanje v tujini pripomoglo k dovršeni artikulaciji, purizmu in frazeologiji tujega jezika. Album je namreč posnet v celoti v angleščini.

Po eni strani flegmatično in po drugi rahlo provokativno besedo spremljajo ˝powerkordični˝ in ˝drop-d˝-jevski kitarski ˝rifi˝, skratka rokersko distorzirana kitarska spremljava, ki zavzema precej širok frekvenčni spekter. Celoten kitarski aranžma je bil zamišljen precej minimalistično, kakor tudi boben in bas. Celosten rezultat pa proizvede gmoto energije, katere izhodišča bi mogoče lahko iskali v Therapy?, Velvet revolver ali celo pri starih dobrih Black Sabbath. Poleg povsem kratkih, neizstopajočih, včasih po sili večglasnih ˝solaž˝ in ritem kitare, se ves čas čuti energija bobnarja, ki zelo obvladljivo in nedrobljeno vodi ˝groove˝ tudi z manj tipičnimi ˝crash˝ činelami. Razen pri bas pasaži v pesmi Following in pri distorzirani bas liniji pri zadnjem komadu, ki ga bendu sicer ne bi pripisal, sem rahlo pogrešal bas.

Če smo že pri pogrešanju; to ni glasba duhov! Osebno se mi celoten projekt zdi mogoče preveč sterilen, ampak vse to odtehtajo meni zelo ljube lepe, naravne akustične kitare v baladnih komadih, ki pa so sicer v manjšini. Ampak, nič ne de! Če na provokativen način izražamo nezadovoljstvo nad družbeno situacijo in če želimo ljudem sporočiti, da naj se, no, malo umirijo, da nimajo v življenju ničesar izgubiti, da je ljubezen med ljudmi pomembnejša od Jerry Springer šova, potem moramo precej zaropotati. In fantom skupine Tide je to uspelo!

Slovenci smo lahko ponosni, da imamo na trgu, med celo hordo blond trivialnih in silikonskih glasbenih izmečkov, tak biser!

Na albumu je deset novih avtorskih skladb in priredba Kick out the Jams skupine MC5. To je namreč že drugi album skupine Tide in kot pravijo fantje sami, je dosti bolj dovršen, zrel in melodičen kot prvi.

Nič! Jaz komaj čakam na novi album skupine Tide, vi pa si lahko kaj več o fantih preberete na www.tide-band.com ali jih obiščete 28.marca v klubu Kompleks.


Ocena : 8,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Blind Hate - Graveyard Of Hopes (1997)
Rubrika: Muzika
Po dobrih desetih letih eksistencialistična beseda in zlomljeno srce še vedno stojita pred kuliso glasbe, ki je takrat za las zamudila...
Foto-zgodba: Toskana, tretji del
Rubrika: Potopis
Zadnji, tretji del velikonočnega potovanja po Toskani. Zamudniki si lahko prvi del ogledate na tem (potopis/foto-zgodba-toskana-prvi-del) naslovu, drugega pa na tem...
Nina Retko - Razgled
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - RazgledVečina ljudi ima, kot vse kaže, prekrasen pogled na Krvavec, Šmarno goro ali pa celo na kar...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti